Zermatt – ett ikoniskt stigparadis

Zermatt – ett ikoniskt stigparadis


Alla tre berg binds samman via liftsystemet* och från centrum i byn kan man ta det berömda Gornergrattåget hela vägen upp till Gornergrattoppen på 3 089 meter över havet. På vintern fylls tåget upp av skidåkare och på sommaren av stigcyklister som vill njuta av stigarna som slingrar sig ner från berget. Utsikten från toppen är inte bara spektakulära Matterhorn – man ser dessutom Monterosamassivet. Det är enkelt och lätt att rulla in cykeln på tåget eller någon av liftarna och väl uppe finns otaliga vägar ner. Sammanlagt 220 kilometer med allt från högalpin och teknisk singletrack till bredare grusvägar som slingrar sig fram genom alpina betesmarker.

En av de roligaste och finaste stigarna ner är den helt nybyggda flowtrailen Sunnegga trail. Från starten precis nedanför Sunneggas liftstation är det sen sex kilometer och 500 höjdmeter av flowtrail byggd med schweizisk precision.

En favorit bland alla locals är deras ”after-work-ride” Då tar man ett av de sista tågen upp för att sen njuta av utförskörning medans solen sänker sig bakom Matterhorn, garanterat ett minne för livet.

När hungern börjar göra sig påmind mot slutet av turen eller efter en lång dag på berget är ett stopp på någon av restaurangerna i solgrytan Findeln – som är en liten by strax innan man kommer ner till Zermatt – närmat obligatoriskt. Här finns flera olika restauranger att välja på. Matterhorn är den givna utsikten och menyn består av schweiziska specialiteter med allt från Raclette du Valais till fondue och kallskuret.

I september i år blir Zermatt även platsen där världsmästaren i enduro kommer utses. För första gången någonsin avgörs nämligen Enduro World Series någon annanstans än i Finale Ligure, nämligen i Zermatt – en perfekt plats för detta historiska race. I samma veva är det dags för cykelfestivalen Traillove Festival. Mer Information: zermatt.ch/bike.

*Rothornbanan i Zermatt är stängd nu i sommar. Detta på grund av ombyggnationer.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Hjälp oss skapa Sveriges bästa cykeldestination - Camp Järvsö!

I sommar slår vi upp portarna till vår nya storsatsning Camp Järvsö – platsen för...

Läs mer

Nu lanserar vi nya Camp Järvsö

Bicycling, Runners World och Springtime skapar Sveriges bredaste och mest attraktiva destination för dig som gillar...

Läs mer
Den förnedrande konsten att packa en cykelväska

Krönika: Det verkade som en bra idé. Jag hade lånat en sofistikerad cykelväska till träningslägret, en sådan där i hårdplast,...

Läs mer