Win, win, vinnarpedaler

Win, win, vinnarpedaler


På det sättet blir det mer pengar i omlopp, större fabriker, fler anställda och mer pengar till tillverkarna, som då kan tjäna ännu mer pengar och utveckla ännu bättre system.

Dessutom går det åt mer metall vilket skapar större järn-, titan-, eller alu-gruvor och fler arbetstillfällen för gruvarbetare, främst i tredje världen. Och vi vet ju alla hur ont om jobb det är i fattiga länder med stor gruvindustri. Man kan rent av se det som U-hjälp det här med olika system för olika tillverkares pedaler och pedalfästen. Inget att irritera sig på. En så kallad win win-situation.

Det var lite så jag försökte tänka när jag senast skulle byta till nya cykelskor. Jag har ju, i och med en viss anorexi när det gäller cykelkomponenter, givetvis låst upp mig till ett speciellt svindyrt lågviktsmärke som tillverkar extremt lätta pedaler. Vi behöver inte nämna några namn men låt oss för enkelhetens skull kalla dom Speedplay.

Googlar du ordentligt kommer du att finna att det finns en massa prisvärda alternativ här: SPD SL-klossar får du loss för cirka 100 kronor paret. Nu passar ju Shimanos klossar smart nog enbart till Shimano-pedaler. På samma sätt är det givetvis med ganska prisvärda produkter från Look, Time och alla övriga pedal- och klosstillverkare i den del av universum som astronomerna hittills upptäckt.

Kort sagt: det är lite struligt att byta skor om de gamla skruvarna till de gamla pedalfästena nötts så att det inte går att demontera och flytta över till nya skorna. Men då köper man ju bara nya prisvärda pedalfästen. I det här fallet Speedplays lite dyrare pedalfästen som man kan anta är specifikt tillverkade för just Speedplays pedaler.

Alltså behövde jag bara komplettera med Speedplays nya pedalfästen. 580 kronor kan tyckas vara lite i överkant, men man får då tänka på det smått geniala i att varje tillverkare har sin alldeles egna geniala lösning på det här med att fästa en sko i en pedal. Så jag beställer glad i hågen nya pedalfästen på rea. Ni vet sån där rea där man avsäger sig bytesrätten. Jag tänker på hur bra det ska bli för tillverkaren och prylutvecklingen och gruvarbetarna. Och jag får en sån där varm go känsla inne i bröstet. Världen blir bättre. Pedalerna snyggare, lättare och mer funktionella. Och tillverkarna rikare. Därmed kan de utveckla ännu bättre pedaler och pedalfästen.

Jag är glad när jag packar upp paketet med pedalfästen. Jag känner instinktivt att Speedplay förmodligen är ett företag fyllt av enbart goda människor med stort hjärta, bra bollsinne och ingenjörer som vill mänsklighetens bästa.

Och när jag ska inviga mina nya pedalfästen Speedplay Ultralight action med de gamla pedalerna, Speedplay Zero, upptäcker jag att Speedplay tagit det här med pedalfästen och pedaler ytterligare ett steg. De fina människorna på Speedplay har nämligen utvecklat ytterligare ett nästan identiskt system som ursprunget. Ett nytt system som nästan är kompatibelt med deras ursprungliga system. Men bara nästan. Nu har alltså världen begåvats med ännu ett system när det gäller pedaler och pedalfästen. Jag kan således inte använda de nya pedalfästena med mina gamla pedaler, trots att de är från samma tillverkare och ser likadana ut. Jag måste då köpa ytterligare ett par pedaler eller pedalfästen. Detta kommer att ge mer pengar till tillverkaren som därmed kan tjäna ännu mer pengar och därmed ge mig ännu bättre prylar.

Och det, det mina vänner, är i sanning en tvättäkta win-win situation.

 Niclas Sjögren är förmodligen vår mest ironiska medarbetare. Denna krönika skrev han på Hawaii, när han upptäckte att de nya pedalfästena han köpt inte passade de gamla pedalerna han tagit med.


Antal kommentarer: 1

Mats Eklöf

Clips, klotsar, remmar. Enkelt, funktionellt, universellt.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Garmin lanserar Rally - nya pedaler med kraftmätning för både lvg och XC

Rally är en serie nya pedaler för både XC och landsväg som mäter total kraft,...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Speedplay gör comeback

Sen Wahoo köpte upp Speedplay hösten 2019 har det varit tyst som i graven från...

Läs mer

Ny luftigare Prevail från Specialized

Specialized kallar sin nya S-Works Prevail II Vent för den mest ventilerade hjälm de någonsin...

Läs mer
När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor. Det hävdade i alla fall...

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer