Watträning – effektterminologin förklarad

Watträning – effektterminologin förklarad


Medeleffekten eller snitteffekten för en tävling eller träningspass är det vanligast förekommande och är ofta ett bra mått på prestationen, särskilt när intensiteten varit jämn. Inom cykelsporten är dock intensiteten ofta inte särskilt jämn. Därför är det normalt mer intressant att titta på medeleffekten för enskilda intervaller eller övningar under ett träningspass eller på valda delar av ett lopp, exempelvis en backe eller utbrytning. Den högsta medeleffekten en cyklist kan hålla över olika tidsperioder används bland annat för att utvärdera dennes styrkor och svagheter. Vanliga tidsperioder att titta på är 5 sekunder, 1 minut, 5 minuter och 60 minuter.

Om medeleffekten är den första parametern som man normalt tittar på är många gånger den normaliserade effekten (NP) nästa och oftast mer intressant. Vid maximalt arbete med väldigt varierande intensitet, som är vanligt i cykel, blir medeleffekten lägre än samma person skulle klarat av med en jämn intensitet och effektutveckling. NP använder en algoritm baserad på kunskap om fysiologiska reaktioner för att beräkna vad medeleffekten för ett varierande arbete skulle varit om det varit helt jämnt. För att NP ska ge tillförlitliga värden bör man bara kika på NP för tidsperioder längre än 10 minuter.

Variationsindex (VI) är ett mått på hur varierande effektutvecklingen varit. VI är den normaliserade effekten delat på medeleffekten. Har intensiteten varit helt jämn blir medel- och normaliserad effekt lika och VI blir 1,0. Ju mer varierande effektutvecklingen varit desto högre kommer den normaliserade effekten bli jämfört med medeleffekten. Olika grenar har normalt sett olika stor variation, exempelvis har tempolopp sällan ett VI på över 1,1 medan mountainbike kan ha ett VI på 1,50.

För uthållighetsidrotter som cykling är det enskilt bästa måttet på prestationsförmågan effektutvecklingen vid cyklistens mjölksyratröskel eftersom det är summan av cyklistens maximala syreupptag (VO2max), nyttjandegrad och rörelseekonomi. På svenska kallas det tröskeleffekt, men ofta använder vi även i Sverige det engelska uttrycket Functional Threshold Power och förkortningen FTP för detta. FTP är per definition den högsta effektutvecklingen en cyklist kan hålla i en timme.

Intensitetsfaktor (IF) är NP delat på cyklistens tröskeleffekt och är ett mått på den relativa intensiteten, alltså hur hårt cyklisten i fråga kör i förhållande till sin tröskel. Om två personer cyklar på 300W, men den ena har en FTP på 400W och den andra på 275W blir deras IF 0,75 respektive 1,09.

Tack vare att effektutvecklingen är det i dagsläget mest tillförlitliga måttet på intensiteten på arbetet kan man genom att kombinera detta med hur länge man cyklar få ett objektivt mått på hur stor belastningen från ett pass eller tävling varit. Även när det gäller träningsbelastning så lånar vi normalt det engelska måttet Training Stress Score (TSS). Den här informationen kan man använda för att avgöra om träningen varit lagom tuff och göra bedömningar om hur hård träningen framöver bör vara för att prestera så bra som möjligt när det är dags för säsongens viktigaste lopp.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Inofficiellt SM i wattcykling på Bike Expo

Mät dig mot kompisarna eller eliten – du har chansen att vinna tester på Aktivitus...

Läs mer

Varför ska man träna med watt?

Bicyclings träningsexpert Fredrik Ericsson har mångårig erfarenhet av att träna och coacha elitcyklister med hjälp...

Läs mer

Vad är effektutveckling?

Wattmätning, effektutveckling eller effektmätning...Kärt barn har många namn. Cykelcoachen Fredrik Ericsson förklarar här vad effektutveckling...

Läs mer

Varför använda effektutveckling?

Här berättar cykelcoachen Fredrik Ericsson varför man ska använda effektutveckling och berättar fördelarna med det.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Hur mäter man sin prestationsförmåga med effektmätare?

Här berättar cykelcoachen Fredrik Ericsson om hur man på bästa sätt mäter sin prestationsförmåga med...

Läs mer
Hur påverkas effektutvecklingen?

Backar, vind i ryggen, eller dåligt väder? I den här filmen berättar cykelcoachen Fredrik Ericsson hur effektutveckling påverkas av olika...

Läs mer
Hur använder du effektmätaren i din träning?

Effektmätaren är ett av de mest pålitliga verktygen i din cykelträning och här berättar cykelcoachen Fredrik Ericsson hur man använder...

Läs mer