VM: U23-tempot avgjort


Tidigt i onsdags morse kördes U23-tempot i VM, med svenskt deltagande i form av Sebastian Balck. Starten för damernas tempolopp har gått och resultaten bör vara klara om några timmar. Här startar både Emilia Fahlin och Emma Johansson.
Sebastian Balck körde tempoloppet över 31,8 kilometer i U23-klassen. Han blev 22:a man, 2:39.43 efter vinnaren Taylor Phinney, USA. Taylor Phinney är en av de största talangerna på landsvägssidan just nu och har sedan tidigare världsmästartitlar på bana, nationella titlar på bana och i tempo samt har bland annat vunnit Paris-Roubaix för U23 två år i rad.
Men han har också lite att brås på. Pappa Davis Phinney var framgångsrikt cykelproffs och den förste amerikanen att vinna en etapp i Tour de France (1986). Mamma Connie Carpenter-Phinney var också hon cyklist med bland annat en guldmedalj från linjeloppet på Los Angeles-OS 1984 samt fyra VM medaljer på landsväg och bana. Dessutom deltog hon i vinter-OS 1972 i skridsko som 15-åring och vann ett nationellt mästerskap i rodd 1980. Och nu är det alltså dags för sonen Taylor att börja lägga cykelvärlden för sina fötter.
Senare under onsdagen kör Emilia Fahlin och Emma Johansson sina tempolopp. Emilia är svensk mästarinna och EM-silvermedaljör och har mycket goda chanser att vara med bland de bästa på den 22,7 km långa banan. Damernas tempo startar kl. 15.00 (lokal tid).
Torsdagen den 30 september kör Gustav Larsson det 45,4 km långa tempoloppet. Gustav har ju silver i disciplinen från förra årets VM och trivs på tekniska banor – vilket denna tydligen är. Herrarnas tempo startar kl. 13.00 (lokal tid).
Fredagen den 1 oktober kör Tobias Ludvigsson och Sebastian Balck linjeloppet för herrar i U23. Den 159 km långa banan klassas som relativt tuff. Starten går kl. 13.00 (lokal tid).
Lördagen den 2 oktober körs damernas linje på 127,2 km där Emma Johansson, svensk mästarinna, är Sveriges stora guldhopp under VM. Hon startar med tre starka lagkamrater: Emilia Fahlin, Sara Mustonen och Marie Lindberg som ska köra fram Emma till en medalj.
Banan är väldigt tuff och har en brant och backe som ska köras åtta gånger. Efter att ha provkört banan under tisdagen tror Emma själv att den passar henne bra. Starten går kl. 13.00 (lokal tid).
Söndagen den 3 oktober körs herrarnas linje på 262,7 km. För Sverige tävlar två cyklister, Gustav Larsson och Jonas Ljungblad. Banan är även här tuff och kommer troligen inte att avgöras i någon klungspurt. Starten går kl. 10.00 (lokal tid).
De svenska cyklisterna har varit på plats i Melbourne i en vecka för att träna och känna på banan. Förbundskapten Glenn Magnusson är mycket positiv inför tävlingarna och
tror att vi kommer att få se fina svenska prestationer under de kommande dagarna, rapporterar SCF.
[b]Resultat U-23 tempo[/b]
1 Taylor Phinney (USA) 0:42:50.2
2 Luke Durbridge (Australien) 0:00:01.90
3 Marcel Kittel (Tyskland) 0:00:24.01
[…]
22 Sebastian Balck (Sverige) 0:02:39.43


Nummer 6 ute nu!

I detta nummer har vi:

  • Hyllat nya Dura-Ace
  • Hängt nere på Tour de France
  • Grävt ner oss i kolfiber
  • Testat massa grushojar

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Cykelsverige laddar för ett nytt världsrekord på Cykelns dag 3 juni

3 juni är Cykelns dag. För ett år sedan satte svenska cyklister ett nytt världsrekord...

Läs mer

Test: Bluegrass Rouge Core Mips

Prisvärd funktion från Bluegrass Skillnaden mellan billigare och dyrare hjälmar brukar både märkas och synas....

Läs mer

Ny luftigare Prevail från Specialized

Specialized kallar sin nya S-Works Prevail II Vent för den mest ventilerade hjälm de någonsin...

Läs mer

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

"Cykling är framtiden"

Det här kommer ju inte som en nyhet för oss cyklister, för vi vet ju...

Läs mer
Få cyklister är nöjda med läget i kommunerna

Cykelfrämjandets nya nöjdhetsundersökning Cyklistvelometern visar att Örebro, Karlstad och Finspång är Sveriges bästa kommuner att cykla i om man jämför...

Läs mer
Ernesto Colnago för arvet vidare

I dag, 140 år efter att den första kedje- och pedaldrivna tvåhjulingen såg dagens ljus, är cykelns form och funktion...

Läs mer