VM-truppen i landsväg

VM-truppen i landsväg


Första söndagen på VM körs lagtempot där två svenskor, Hanna Nilsson och Sara Penton, deltar med sina respektive proffslag. I linjeloppet kommer de sedan att köra för Sverige tillsammans med Emilia Fahlin och Julia Karlsson. Herreliten representeras av Tobias Ludvigsson, som precis tagit en sjätteplacering på tempoetappen i La Vuelta. På VM kör Ludvigsson både tempot och linjeloppet.

På damsidan kommer Sverige med ett starkt elitlag, där Hanna Nilsson, Åhus CK, har visat en otroligt fin form under denna säsong, med flera topp-15 placeringar på World touren. Likaså Emilia Fahlin, Örebrocyklisterna, som visade på de europeiska mästerskapen i Danmark tidigare i somras att hon är tillbaka och redo att fightas om topplaceringarna. Damjuniorerna består av Johanna Johansson, Kinds Go Green CK och Clara Lundmark, Norbergs CK, svensk juniormästarinna i både tempo och linje 2016 och 2017.

Hanna Nilsson

I de individuella tempoloppen kör två regerande svenska tempomästare, Tobias Ludvigsson, HVR16 och Christoffer Wall, Halmstads CK, som blev juniormästare på SM i Burseryd. I juniorklassen kör även Linus Kvist, Motala AIF CK,

Tobias Ludvigsson under landsvägs-SM 2017

Det är andra gången som Norge arrangerar Cykel-VM landsväg, 1993 gick VM i Oslo och inkluderade då även VM i bancykel. Bergen bjuder på tuffa banor med branta backar som liknar ”klassikerna” i Belgien där de svenska cyklisterna redan har visat sig vara starka.

”Med tanke på att vi hade flera topp 10 placeringar på EM, där fyra av truppens cyklister då hade väldigt små marginaler till segrarna, finns förhoppningar om liknande resultat på VM, nu på en hårdare bana där färre kommer att sitta med i slutstriderna för att göra upp om medaljerna”, säger Lucas Persson, förbundskapten landsväg.

VM-truppen till Bergen 16-24 september 2017

Dam elit
Emilia Fahlin, Örebrocyklisterna (linje)
Hanna Nilsson, Åhus CK (linje)
Sara Penton, Stockholms CK (linje)
Julia Karlsson, HVR16 (linje)

Herr elit
Tobias Ludvigsson, HVR16 (linje/tempo)

Herr U23
Lucas Eriksson, HVR16 (linje)
Hampus Anderberg, Halmstads CK (linje)
Gustav Höög, HVR16 (linje)

Herr junior
Jacob Eriksson, Motala AIF (linje)
Linus Kvist, Motala AIF (linje/tempo)
Christoffer Wall, Halmstads CK (linje/tempo)

Dam junior
Clara Lundmark, Norbergs CK (linje)
Johanna Johansson, Kinds Go Green CK (linje)

Så här tävlar svenskarna:

Söndag 17 september – lagtempo
Dam Elit, 42,5 km. 
kl.12:05–13:55
Hanna Nilsson för BTC City Ljubljana och Sara Penton, Team Vélo Concept

Tisdag 19 september – tempolopp
Herr Junior, 21,1 km
kl. 11:35–13:15
Linus Kvist, Christoffer Wall

Onsdag 20 september – tempolopp
Herr Elit, 31 km
kl.13:05 – 17:25
Tobias Ludvigsson

Fredag 22 september – linjelopp
Dam Junior, 76,4 km (4 varv)
kl. 10:05–12:1
Clara Lundmark, Johanna Johansson

U23 Herr, 191 km (10 varv)
kl. 13:15–17:35
Lucas Eriksson, Hampus Anderberg, Gustav Höög

Lördag 23 september – linjelopp
Herr Junior, 133,8 km (39,5 km + 17,9 km + 4 varv)
kl. 09:30 – 12:45
Jacob Eriksson, Linus Kvist, Christoffer Wall

Dam Elit, 152,8 km (8 varv)
kl. 13:30 – 17:30
Emilia Fahlin, Hanna Nilsson, Sara Penton, Julia Karlsson

Söndag 24 september – linjelopp
Herr Elit, 267,5 km (39,5 km + 17,9 + 11 varv)
kl. 10:05 – 16:45
Tobias Ludvigsson


Coronasmittan stoppar Vårgårdas World Tour

Coronasmittan stoppar Vårgårdas World Tour


Vårgårda CK tvingas ställa in sin World Tour-tävling för damcyklisterna. Världseliten skulle ha tävlat i Sverige och Vårgårda i början av augusti men Coronasmittan sätter stopp för arrangemanget.

– Det är naturligtvis väldigt ledsamt men efter samtal med både kommunen och sponsorer ser vi inga möjligheter att i det här läget få ihop den organisation som krävs kring tävlingen och den cykelfest som innefattar hela den helgen, säger Helen Henriksson, ordförande i Vårgårda CK.
Elva World Tour-tävlingar har redan ställts in eller uppskjutits på grund av Coronapandemin.
I ett reviderat tävlingsprogram räknar Internationella Cykelförbundet, UCI, med att kunna starta tävlingarna igen den 1 augusti med tidigare flyttade Strade Bianche. Vårgårda skulle ha kört lagtempo och linjelopp helgen därefter.
– Men som det ser ut nu där det råder restriktioner kring att överhuvudtaget kunna förflytta såg vi ingen annan väg att ställa in. Det är tråkigt men vi känner att vi fattat rätt beslut. Nu ser vi framåt och räknar med att vara tillbaka med World Tour i augusti 2021, säger Helen Henriksson.


Göteborgsgirot 2020 flyttas till sista helgen i augusti

Göteborgsgirot 2020 flyttas till sista helgen i augusti


På grund av den nuvarande situationen med Covid-19 flyttas Göteborgsgirot fram till den sista helgen i augusti. Loppen kommer alltså att cyklas lördag 29 och söndag 30 augusti.

För att inte samla för mycket folk på samma ställe kommer det samtidigt kommer ske vissa uppdateringar i själva genomförandet av evenemanget. Bland annat genomförs lördagens lopp med en satellitstart och målgång sker i Skatås. Söndagens lopp har både start och målgång i Skatås.

När dessutom Tour De France flyttar till samma datum så finns det fler fina cykelhändelser att samlas kring. En önskan är att visa Touren på storbild på ängen uppe i Skatås. Det blir en fin after bike, heter det i ett pressmeddelande

Tävlingsklasserna pausas till 2021 och även Barngirot och Trehjulingsloppet tar en paus i år. Vill du köpa startplats redan nu? Det gör du enklast direkt via hemsidan, klicka här

Göteborgsgirot 140 km
Start på Hisingen och målgång i Skatås.
Tävlingsklass ställs in tillsvidare.

Stadsgirot 70 km
Start på Hisingen och målgång i Skatås.

Maxigirot 20 km
Start och målgång i Skatås.

Bra Bil XC MTB 50 km
Start och målgång i Skatås.
Tävlingsklass ställs in tillsvidare.

Samtliga köpta startplatser gäller det nya datumet. Startplats i tävlingsklass kommer att flyttas till motionsklass. Den som redan köpt startplats till Barngirot kommer att bli kontaktad via mail och kan byta till en startplats i Maxigirot 20 km eller välja att flytta sin startplats till 2021. Om du i och med datumflytten inte har möjlighet att delta rekommenderar organisationen dig att överlåta eller sälja startplatsen till någon annan. Läs mer om det här.


SM skjuts upp till augusti och går i Uppsala

SM skjuts upp till augusti och går i Uppsala


Nu är det klart. Upsala CK arrangerar SM i landsväg/linje för seniorer och juniorer helgen den 22–23 augusti – förutsatt att restriktionerna runt coronaviruset lättat. Den 14–15 augusti körs linjemästerskapen för masters- och ungdomsklasserna i Uppsala.

– Det är en ära för Upsala CK att åter stå som arrangör för ett mästerskap. Vi har UCI godkända tävlingsbanor redo för start i central stadsmiljö, säger Göran Mattsson, ordförande i Upsala CK som syftar på den klassiska Skandisbanan (Scandinavian Race) med start och mål vid historiska Uppsala slott.

Turerna kring SM landsväg 2020 har varit många. Ursprungligen skulle SM körts i Lindvallen, Sälen under midsommarhelgen. Men på grund av coronakrisen beslutade Skistar att flytta fram öppnandet av sommarsäsongen. Det innebar att Lindvallens anläggning skulle vara stängd helgen den 20–23 juni 2020, och att Linje-SM inte kunde genomföras som tänkt.

Initialt övervägde förbundet möjligheterna att senarelägga SM i Lindvallen, samtidigt undersöktes möjligheterna att hitta en alternativ SM-arrangör. Under arbetets gång meddelade dock internationella cykelförbundet UCI att de spikat helgen 22-23/8 för nationella mästerskap i elitklasser. Detta datum har därför styrt arbetet med att hitta en lämplig arrangör.

– Svenska Cykelförbundet har sedan beskedet från Skistar suttit i förhandlingar med flera potentiella SM-arrangörer. Till sist föll valet på Upsala CK som aktivt sökt en lösning för att kunna arrangera Skandisloppet, samtidigt som förbundet aktivt sökt en arrangör till SM, säger Leif Karlsson, generalsekreterare på SCF.

Även Göran Mattsson är nöjd med arrangemanget då Skandisloppet, i egenskap av världens äldsta cykeltävling, kan köras för 112:e gången, men i år med SM-status.

– Ursprungsplanen var att arrangera UCI-tävlingar för damer och herrar i början av maj, men på grund av covid-19 har förutsättningarna ändrats radikalt. Idrotten ska kännetecknas av positivism, gemenskap, prestation och framåtanda. Det behöver vi alla i samhället mer än någonsin nu. Vi vill gärna stödja SCF att hålla traditionerna vid liv i en tuff tid och tillsammans har vi möjlighet att skapa ett modernt mästerskap med stark förankring i historien, säger Göran Mattsson i ett pressmeddelande från SCF

Förutsatt restriktionerna runt coronaviruset lättats, körs Linje-SM den 22 och 23 augusti med följande fördelning:

22 augusti: SM Linje – herr junior och dam senior, Uppsala
23 augusti: SM Linje – dam junior och herr senior, Uppsala

Den 14-15 augusti gäller följande fördelning:

14 augusti: SM Linje, mastersklasser, plus ungdomsstafett, Uppsala
15 augusti: SM Linje ungdomsklasser, Uppsala

Helgen 3-4 oktober är reserverat för SM, om tävlingsförbudet kvarstår i augusti.

Övriga datum SM-landsväg

30 juni: SM Kortbana ställs in efter besked från RF att SM-veckan Halmstad ställs in. Alternativa datum för SM-kortbana är 4-6 augusti i Halmstad – inget beslut är dock taget i frågan.

25–26 juli: SM Tempo, Lekeryd


Grattis, ni vann startplatser till Lidingöloppet MTB 2020

Grattis, ni vann startplatser till Lidingöloppet MTB 2020


Första helgen i maj avgörs Lidingöloppet MTB, ett lopp som bjuder på många kurvor, vacker natur och en del backar. En riktigt fin tävlingsstart på cykelsäsongen.

Ni fem som vann startplatser till årets upplaga heter:

Sami Chabouni

Ki Cedergren

Linda Bångdal Tibemo

Peter Broman

Lotta Milton Frykholm

Ni kommer alla få enskilda mejl 

Grattis och lycka till på loppet!

[form code= 88]

 


Tävla om startplatser till Lidingöloppet MTB 2020