Visa pattarna liksom

Visa pattarna liksom


Kanske är det samma typ av skitkultur som gör att bland annat cykling fortfarande dras med något så förlegat som podiumtjejer. Tjejer vars största tillgång förmodas vara ett vackert leende och en tilltalande uppenbarelse. Tjejer som ska förgylla tillställningen när en vinnare ska koras. Det finns något djupt obehagligt och visa pattarna-förnedrande i att begagna sig av podiumtjejer för att skänka flärd åt exempelvis cykling. Det stinker givetvis både medeltid, Saudiarabien och unken heteronorm om detta.

I mars 2013 klämde Peter Sagan podiumtjejen Maya Leye på rumpan när hon pussade Fabian Cancellara efter hans vinst på Flandern runt. Det var så skojigt att tävlingen E3 Harelbeke 2015 gjorde en affisch och annons som tydligt visade hur skoj det är om någon på podiet klämmer en podiumtjej i rumpan. Ingen big deal kan man tycka. Sagan bad dessutom om ursäkt senare. Om Maya Leye kände sig kränkt hade hon väl anmält tilltaget? Eller inte. Ingen, eller i alla fall ganska få inom den beslutande elitklicken, 99,87 procent män alltså, bryr sig ju. Det går alltid att skaka av sig med lite fryntligt överslätande grabbarna-grus-mentalitet och ”hö, hö, vad lättkränkta dom små liven är nu då”. Ingen skada skedd liksom. Traditionen kräver lite flärd, lite ögonfägnad. Boys will be boys. Det har väl ingen dött av. Maya Leye sade för övrigt efter incidenten att hon instinktivt ville ge Sagan en örfil men hejdade sig eftersom ”det bara hade gjort en dålig situation sämre”.

Och vill jag bli ännu mer upprörd kan jag googla vidare till Marijn De Vries och den Twitterstorm hon orsakade när hon beskrev sin upplevelse av de bikiniklädda podiumflickorna som flankerade hennes vinst på Flanders Diamond Tour 2015. ”What an utter disgrace” (”vilken fullkomlig skam”). Att det liksom inte räcker med att en duktig cyklist cyklat bra. Man måste förgylla tillställningen lite till. Kanske blir det ännu mer iögonfallande vidrigt när podiumflickor svärmar runt kvinnliga cyklister?

Kanske kan man lösa detta med podiumpojkar kanske du säger utan att tänka efter. Men nej.

Människor är inte kuttersmycken. Människor är inte troféer och ska inte bedömas utifrån utseende, stjärt eller finfina pattar. Ja, jag sparkar in vidöppna dörrar nu, men det är för att du, ni, vi är så jävla korkade och fattar så enormt trögt. Ännu i det 21:a århundradet är jämställdhet något allmänheten måste upplysas om.

Du kanske säger att podiumflickor hör till sportens historia och tradition? Det vore som att säga att det är en fin gammal tysk tradition att utrota judar eller att det är en svensk tradition att utvisa balter. Vi har lämnat det där.

Det kommer alltid att finnas människor som är villiga att förnedra sig för pengar. Men låt oss kämpa för att det är den som gjort den starkaste prestationen, och de facto vunnit, som ska ha strålkastarljuset på sig. Inte kuttersmycken, inte bikinibrudar och defintivit inte podiumflickor.

Jag skyller inte på Trump, Putin eller ens Lövfén. Jag skyller på dig och på mig. Och på medier i allmänhet och gubbväldet inom idrotten i synnerhet. Skärp dig, mig och er nu. Jag vill inte att ni och vi klappar tjejer eller kvinnor på huvudet för att berömma dem för att de cyklar jättebra (för att vara tjejer, undersförstått). Ingen lilla gumman-attityd. Inget förakt. Jag vill inte ens höra fler bögskämt. Ingen mansplaining. Inga fler härskartekniker. Vi har vuxit upp nu.

Podiumflickor är bara en stinkande lämning bajs som härrör från en gammaldags och daterad tid där män gör, det vill säga resonerar, bestämmer eller cyklar fort som tusan medan kvinnor är till lags, det vill säga pussar på kinden, applåderar, fyller på champagne eller kanske visar pattarna.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 5

Per-Axel

Mycket bra skrivet, speciellt meningen att vi är så korkade som inte fattar. Den tar jag till mig och det är det fler som behöver göra.


Magnus Sjöholm

Bra text!
Podiumflickor är en skam för cykelsporten – låt aggressiva, dreglande hanar inom boxningen och motorsporten behålla sin sexismen för sig.


Niclas Sjögren

Tack för det Magnus och Per-Axel. Vi får jobba på så gott vi kan i kampen mot ondskan och dumheten.


Lars

Sagans ofredande borde ha resulterat i någon slags straff antingen i civilrätt eller inom sporten!
Men pratar vi inte över huvudet på dessa flickor/tjejer/kvinnor som arbetar som podiumflickor? De som tränar/arbetar hårt för att ha ett vackert och tilltalande yttre. Vad tycker dom om att vi andra vill ta bort en av deras inkomstkällor?
Helt plötsligt har det blivit fult att vara snygg.


Peter Bolinder

Hur kan någon jämföra podiumflickor på en cykeltävling med nazisternas judeutrotning. De visar på en människosyn och historielöshet som är häpnadsväckande.
Det visar på en sanslös omogenhet och respektlöshet för de människor som miste sitt liv under WWII.
Jösses så urbota dumt.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer
I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara cykeldelar utan också korkskruvar...

Läs mer