Vi frågar Viasat om cykel-VM

Vi frågar Viasat om cykel-VM


Janne Blomqvist är för en motorsport-publik här i Sverige kanske mest känd för att kommentera bil- och motorcykelracing och Formel 1 var och varannan söndag på TV10 och Viasat Motor. Att han har ett cykelintresse fick vi se när han med motorsport-kollegan Eje Elgh tävlade uppför den legendariska kurvan Eau Rouge på banan Spa Francorchamps under förra årets belgiska Grand Prix. 

Inför världsmästerskapen på landsväg som kommer sändas på TV10 och Viasat med start den 22 september på söndag, så tog vi en pratstund med Janne och hans bisittare Stefan Adamsson.

Om namnet klingar bekant är det för att Stefans far är den konkurrerande sportkanalens cykelkommentator Anders Adamsson. Stefan har ett förflutet som professionell cyklist och har tävlat för en rad stora lag. 

Stefans meriter:
2:a U-23 EM 2000
9:a U-23 VM 2000
1:a Svenska Linjemästerskapen 2000 och 2002
3:a Svenska Tempomästerskapen 2005
Proffs 2001-2006
Team Coast 2001-2002
Team Bianchi 2003
Team Barloworld 2004-2005
Team Milram 2006

Hur länge har ni cyklat själva?

Janne Blomqvist: Jag har cyklat av och till i många år, men har väl de senaste fem åren gett det lite mer tid. Cyklingen har dessutom varit det enda jag kunnat göra för att hålla mig i någorlunda form då mina knän inte är i bästa skick…

Stefan Adamsson: Jag har tävlat på cykel sen jag var elvaårsåldern. 2006 så hängde jag upp hjulen för gott, så för mig har det varit landsväg till 100%. 

Vilka discipliner ligger er varmare om hjärtat? 

JB: Det är utan tvekan landsväg som jag tycker bäst om att cykla själv. Och får nog tillstå att landsväg är roligast att följa vid sidan av också. Landsvägscyklingen är ju mer profilerad och får också mer utrymme generellt.

Vad kommer vara mest nervöst?

JB: Jag vet inte om jag kommer att var så nervös, kommentera sport har jag ju gjort i många år, men lite spänt är det ju att bli jämförd med Mr Cykel i Sverige, Roberto Vacchi. Nu får jag visserligen hans bisittares son intill mej och det känns grymt tryggt. Det ett omöjligt uppdrag att försöka axla Robertos axlar, jag får helt enkelt göra min egen grej och hoppas att det fungerar…

SA: Att bli jämförd med Vacchi/Adamsson på Eurosport naturligtvis. De har ju tjugo år av erfarenhet så jämförelsen haltar lite. Det är ju jätteroligt att cykelsporten har fått ett sådant uppsving intressemässigt. Att sen försöka jämföra oss med de som har kommenterat cykel i snart 20 år är inte rättvist, de har ju så klart mycket mer erfarenhet och kunskap. Utmaningen är att försöka göra så bra sändningar som möjligt och ge de som tittar en så bra upplevelse som möjligt.

Hur kommer ni att dela upp tiden mellan cykel och motorsport framöver? Måste ni kompromissa på något sätt?

JB: Man får helt enkelt jobba dubbelt så mycket, motorsporten har jag i ryggmärgen, där krävs inte samma totala fokusering som kommer att krävas inför cykel-VM. Men ska jag vara ärlig kommer nog bilarna att få stå åt sidan någon vecka nu.

Är cykel eller motorsport mer spännande/roligare att utöva/kommentera?

JB: Sporterna skiljer sig väldigt mycket åt i själva utövandet, men det finns många likheter också där uthållighet och taktisk förmåga har stor betydelse i båda sporterna. När det gäller utövning så kan en cykeltur vara rent euforisk, men det kan även ett perfekt varv vara på en bana eller på en rallysträcka när man är ett med bilen.

Hur skiljer sporterna sig åt? Jag vet att många F1-förare cyklar för att hålla sig i form. Världsmästaren 2009 Jenson Button till exempel och dubble världsmästaren Fernando Alonso som nyligen köpt ett UCI-lag.

JB: Det är egentligen helt otroligt vilket genomslag cykel har fått i F1-depån, men även hos utövare inom andra motorsportgrenar. Det är helt enkelt ett suveränt sätt att träna på för förarna som absolut inte vill bugga för mycket muskler och ändå vara starka nog att klara en genomsnittspuls under ett race på ca 170 slag

Vad cyklar ni på för cyklar själva?

JB: Jag kör just nu en Scott Foil 15, helt förälskad i den och kan heller inte vara utan Shimanos elektriska växlar Di2 längre.

SA: En italiensk DeRosa.

Vilken var era första cykelminnen?

JB: Min första cykel var något som kallades Bambino, en orange sak som man trampade på framhjulet. Min största cykelminne är utan konkurrens Bernt Johanssons guld i OS i Montreal 1976. Bilderna från upploppet är klassiska även för mig

SA: Cykel har ju alltid funnits som en del av mitt liv, så det är svårt att komma på det första minnet. Men jag minns fortfarande tydligt min debuttävling, Örebro U-2dagars som började med fem km tempo! Blev 24 med tiden 9,48.

Vilka tror ni kommer gå bra under cykel-VM i Florens? Tror ni att Sverige har någon medaljchans?

JB: Det är en tuff linjebana vilket gör att man får räkna bort de mest extrema spurtarna. Jag tror på ett bra VM för Fabian Cancellara. Tempoetappen på Vueltan var grym! Sverigen kan med lite tur vara med när det ska avgöras i herrarnas linjelopp, men störst medaljchans är det ändå på damsidan och Emma Johansson

SA: Emma är Sverige största medaljchans, nästan då det är ett krav på att hon ska ta en medalj. Jag ser fram emot att se Tobias Ludvigssons tempo eftersom jag tror att han kan överraska rejält. Har Tobias en bra dag kanske det räcker till en topp 10-placering.

I U-23 och juniorernas tävlingar har vi flera cyklister som kan vara med och göra bra ifrån sig, kanske inte medaljhopp, men helt klart en chans på topp-10 om allt stämmer.

Campagnolo eller Shimano?

JB: Har bara kört Shimano, så jag får säga det.

SA: Campagnolo så klart!

Rakade eller orakade ben?

JB: Känslig fråga bland cyklister vet jag… Jag kör orakat.

SA: Lurviga ben finns inte på riktiga cyklister!

Sändningstiderna för cykel-VM som startar den 22 september på söndag med lagtempo, har vi skrivit om här


Nummer 6 ute nu!

I detta nummer har vi:

  • Hyllat nya Dura-Ace
  • Hängt nere på Tour de France
  • Grävt ner oss i kolfiber
  • Testat massa grushojar

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Sverige tog dubbla medaljer vid Paralympics i Tokyo!

Det blev dubbla medaljer i Landsväg Tempo för våra Svenska Paracyklister under Paralympics i Tokyo...

Läs mer

Vårgårda ställer in World Tour, igen

Nej i år blir det inga segergester i Vårgårda, för nu ställer man in World...

Läs mer

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i...

Läs mer

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Upsala CK får SM i Landsväg 2021-2022

Svenska Cykelförbundet har tilldelat Upsala CK Linje-SM under 2021 och 2022. Linje-SM 2021 kommer genomföras...

Läs mer
Kim Magnusson och Nathalie Eklund - Svenska mästare i Landsväg 2020

Under helgen har alltså Skandisloppet Linje-SM äntligen avgjorts och Sverige har fått nya svenska mästare och mästarinnor. Herrarna körde 190...

Läs mer
Ludvigsson och Nordén redo för VM

En trupp på sex cyklister representerar Sverige vid UCI Road Championship 2020 i Imola, Italien nästa vecka. Förbundskapten Lucas Persson...

Läs mer