Vem tävlar du för?

Vem tävlar du för?


Jag har nog upplevt hela trikoloren, och då är jag inte ens rätt person att vaja med flaggan, för jag har bara gjort en handfull tävlingar och det högst sporadiskt. Och jag började inte där, i startfållan, utan det har för mig alltid handlat om något helt annat, om njutningen av att cykla, om en passion och en frihet, ett liv i sadeln.  

Visst infinner sig ibland längtan om att kanske få knipa en pallplats, och tävling kan vara så galet kul. De öppnar upp nya världar, man får nöta stigar och passera bergspass vars existens man tidigare inte kände till. Cykla bredvid och med personer man aldrig hade träffat annars, få vara draghjälp åt främlingar och bli dragen av desamma. Endast på tävling pressar man sig lite extra hårt och det kan vara en spännande zon att utforska, men det är sen gammalt. Men det kan också gå överstyr. Hetsen kan göra en till ett hinder för sig själv, sina medtävlande eller sina medmänniskor rent generellt. Om det så är på Stravasegmentet på Nockebybron som på Cykelvasans stigar i skogen.

Men samtidigt är lite hets kanske inte helt fel? För om man nu inte bara ska tävla mot sig själv bör måste man ju ställa upp på tävlingens inneboende premisser, att man där och då faktiskt inte har stigen eller vägen för sig själv utan under några timmar delar den med flera tusen andra.

Tävling kan bryta ner dig och bygga upp dig. Tävling kan få dig att krympa och få dig att växa. Kanske blir du starkare, kanske blir du svagare. Det gäller att hitta balansen. Och när tävlingsdammet lagt sig finns ju stigarna och vägarna kvar, redo att utforskas i lugn och ro. Och det är där jag kommer hitta min balans i sommar – hoppas du gör det med!

Mest intressant just nu.
Flera av Sveriges toppcyklister har på senare tid berättat att de helt lagt av med strikta träningsupplägg och kanske till och med gjort slut med sina tränare. I stället hittar de framgång och pallplatser genom att köra mer på känsla och välja det som är roligt, och välja bort det schemalagda och monotona. Nu känner dessa kanske sina kroppar bättre än gemene man, men att nyckeln till framgång även kan ligga i det lite mer njutningsfulla är en fin insikt i en tid där mycket handlar om prestation, press och höga krav.   

Mest språkpolisigt nu
Pistol sköt man på gatan? Nej, jag tror inte det va? Kära journalistkollegor och polis, kan vi inte bara en gång för alla komma överens om en sak? Tillsvidare är det ju så att bilar framförs av bilister och cyklar av cyklister, eller hur? Således heter det att BILIST körde på cyklist, inte BIL. Kan inte 2018 få vara året då även bilister ses som vuxna människor med ett visst ansvar? Deal?  


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Göran Kropp och expeditionen vi aldrig glömmer

Det är 25 år sedan Sveriges saltaste äventyrare i modern tid genomförde sin allra mest...

Läs mer

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer
När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor. Det hävdade i alla fall...

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer