Världsmästaren visade klass i La Flèche Wallonne
Foto: Cor Vos Efter en stabil säsong så blickar nu Thomas Lövkvist (Columbia) fram mot 2009. I en intervju med Cycling123 säger han att han nästa år räknar med att köra både Giro d'Italia och Tour ...

Världsmästaren visade klass i La Flèche Wallonne


Världsmästaren, Cadel Evans (BMC Racing Team), körde smartast i finalen av La Flèche Wallonne när han snuvade en trio av spanjorer på segerns sötma. Joaquin Rodriguez (Team Katusha) följde världsmästaren i hela backen, det räckte för att säkra andraplatsen. Alberto Contador (Astana) blev trea och Igor Anton (Euskaltel – Euskadi) fick nöja sig med att bli precis utanför pallen på fjärde.

Igor Anton och Alberto Contador förivrade sig i Mur de Huy och kroknade på slutet vilket Cadel Evans inte var sen på att utnyttja.
– Det känns fantastiskt att äntligen få vinna La Flèche Wallonne. Jag har tidigare varit tvåa, femma och nia. Men det krävdes att jag körde banan tidigare i veckan och det var först då jag kom på hur jag skulle ta mig an Mur de Huy, säger en mycket glad Cadel Evans.
– Jag satt bra med i ingången av backen och sen tog jag dem med hundra meter kvar, förklarar världsmästaren sin vinnande taktik.
Andy Schleck inledde offensiven
Andy Schleck (Team Saxo Bank) var, precis som på söndagens Amstel Gold Race, väldigt het. När huvudfältet gick in i Mur de Huy för näst sista gången tryckte han på gasen och det resulterade i att brorsan Fränk Schleck (Team Saxo Bank) kunde gå loss uppe på toppen av Mur de Huy tillsammans med Roman Kreuziger (Liquigas – Doimo), David Loosli (Lampre – Farnese Vini) och Bram Tankink (Rabobank).
I den nybildade kvartetten var det framförallt Fränk Schleck och Roman Kreuziger som stod för farthållningen och bakom i klungan skickade Alberto Contador (Astana) upp sina kvarvarande hjälpryttare för att fånga in utbrytningen.
Astana fick arbeta intensivt för att plocka in sekunder på tätgruppen. Som mest hade tätgruppen ett försprång på en halv minut. I den sista stigningen innan finalen i Mur de Huy inledde Team Katusha sin offensiv med attacker från Sergei Ivanov och Alexandr Kolobnev. Den sistnämndas attack var det mest kraft i. Han seglade iväg och fick med sig Igor Anton och Benoït Vaugrenard (Française Des Jeux). Tillsammans anslöt de till täten som strax därefter blev inhämtad av klungan.
Alexandr Kolobnev var sist att ge vika, han gav allt men blev inhämtad av klungan med dryga kilometern kvar av tävlingen.
Stjärnorna körde något avvaktande
Den fruktade Mur de Huy gjorde att de stora stjärnorna körde något avvaktande i inledningen. Det gjorde inte Andreas Klöden (Team Radioshack) som gasade på. Tysken blev dock snabbt inhämtad så fort Igor Anton, med Alberto Contador på hjul, satte fart i backen.
Den spanska duon såg ut att vara starkast och att segern skulle stå mellan dem såg givet ut. Fram till efter den brantaste delen av stigningen, för det var då världsmästaren presenterade sig.
Cadel Evans kom bakifrån, smög ikapp och passerade den spanska duon med ett par hundra meter kvar av tävlingen. Han vann La Flèche Wallonne i stor stil.
La Flèche Wallonne:
1 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team 4:39:24
2 Joaquin Rodriguez (Spa) Team Katusha
3 Alberto Contador (Spa) Astana
4 Igor Anton (Spa) Euskaltel – Euskadi 0:06
5 Damiano Cunego (Ita) Lampre – Farnese Vini 0:09
6 Philippe Gilbert (Bel) Omega Pharma – Lotto 0:11
7 Chris Horner (USA) Team Radioshack
8 Alejandro Valverde (Spa) Caisse d’Epargne
9 Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank
10 Ryder Hesjedal (Kan) Garmin – Transitions
11 Michael Albasini (Sch) HTC – Columbia
12 Bert De Waele (Bel) Landbouwkrediet
13 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas – Doimo
14 Christophe Le Mevel (Fra) Française Des Jeux
15 Robert Gesink (Ned) Rabobank
16 Francesco Gavazzi (Lampre – Farnese Vini
17 Xavier Florencio (Spa) Cervelo Test Team
18 Daniel Martin (Irl) Garmin – Transitions
19 Sébastien Minard (Fra) Cofidis, le Credit en Ligne
20 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma – Lotto
23 Thomas Löfkvist (Sve) Sky Pro Cycling Team 0:27Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Emilia Fahlin klar för OS!

Den svenska OS-truppen växer och nu är Emilia Fahlin med på listan! Med 100 dagar...

Läs mer

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september

På torsdagen beslutade Vätternrundan att flytta hela Cykelveckan till reservdatumen i september.– Vi måste agera...

Läs mer

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i...

Läs mer

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia...

Läs mer

Massiv uppslutning för mer jämställda prispengar

Crowdfundingkampanj försöker lyfta frågan om den bisarra skillanden i prispengar mellan dam-och herr eliten. Efter...

Läs mer
Dubbel omstart för Emilia Fahlin

Efter fjolårets Coronastympade säsong är det dags för Emilia Fahlin att starta om i dubbel bemärkelse. Till helgen är det...

Läs mer
Mathieu van der Poel har äntligen lärt sig att njuta

Stålmannen. Allätaren. Ett mirakel på hjul. Superlativen haglar över den mångsidiga nederländaren Mathieu van der Poel. Men det är först...

Läs mer