Världens bästa Silver-Emma

Världens bästa Silver-Emma


Det var en glad och lättad Emma Johansson som mötte medierna efter OS-loppet igår. Emma som slog igenom som Silver-Emma under OS i Peking 2008, och nu gjorde sitt sista OS åtta år senare med samma resultat.

– Jag är jättestolt över det jag har presterat. Att få med sig en medalj hem som avslutning känns fantastiskt. Det har varit åtta långa år, så jätteskönt att få avsluta så här, säger Emma.

Men vägen till medaljen var långt ifrån enkel. I den sista långa stigningen var endast en handfull cyklister kvar i täten tillsammans med Emma, däribland nederländskorna Annemiek van Vleuten och Anna van der Breggen, amerikanskan Mara Abbott och italienskan Elisa Longo Borghini. Emma tappade kontakten med gruppen, men lyckades ansluta igen till Borghini och van der Breggen. 

I den sista långa utförskörningen mot mål drog van Vleuten ifrån Mara Abbott i tätduon, och såg ut att gå mot en soloseger, men sedan kraschade nederländskan mycket olyckligt i en kurva. 

– Jag såg henne ligga där och blev chockad. Men då kom Emma Johansson och sade ”kom igen, vi kör för Annemiek!” Det hjälpte mig att komma igång, berättade van Vleutens landslagskamrat van der Breggen efter loppet.

Abbott gjorde allt hon kunde för att hålla undan Johansson, Borghini och vad der Breggen som nu jagade på den långa platta och blåsiga raksträckan in mot mål. Tio sekunder efter den trion fanns ytterligare en jagande grupp med bland annat världsmästaren brittiskan Lizzie Armitstead. 

Strax före mål lyckades de tre köra ikapp amerikanskan, och van der Breggen drog igång spurten. Johansson blev tvåa och Longo Borghini tog bronset.

Saara Mustonen och Emilia Fahlin fanns med som support till Emma. Emilia gjorde en stark insats för Johansson under loppet, tills hon blev avhängd i sista backen.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Emilia Fahlin klar för OS!

Den svenska OS-truppen växer och nu är Emilia Fahlin med på listan! Med 100 dagar...

Läs mer

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september

På torsdagen beslutade Vätternrundan att flytta hela Cykelveckan till reservdatumen i september.– Vi måste agera...

Läs mer

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i...

Läs mer

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Massiv uppslutning för mer jämställda prispengar

Crowdfundingkampanj försöker lyfta frågan om den bisarra skillanden i prispengar mellan dam-och herr eliten. Efter...

Läs mer
Dubbel omstart för Emilia Fahlin

Efter fjolårets Coronastympade säsong är det dags för Emilia Fahlin att starta om i dubbel bemärkelse. Till helgen är det...

Läs mer
Mathieu van der Poel har äntligen lärt sig att njuta

Stålmannen. Allätaren. Ett mirakel på hjul. Superlativen haglar över den mångsidiga nederländaren Mathieu van der Poel. Men det är först...

Läs mer