Därför cyklar vi mer än någonsin

Därför cyklar vi mer än någonsin


Att ni är fler än någonsin därute som använder cykeln både som rekreationsredskap, transportverktyg och för motion och välbefinnande, är ett faktum. Men att ni är så pass många som på ett hälsosamt och miljövänligt sätt pendlar till arbete och skola, som denna SIFO-undersökning indikerar är en mycket trevlig överraskning. 

Branschorganisationen Svensk Cykling: 

”Cykeltrenden håller i sig i Sverige. Andelen cykelpendlare ligger stabilt högt under sommarhalvåret: var femte svensk, eller 19 procent, cykelpendlar minst fyra dagar i veckan till skola, jobb eller universitet. Nästan var tredje svensk, eller 28 procent, tar cykeln till jobb, skola eller universitet minst en dag i veckan, enligt den nya Sifo-undersökningen.

Under vinterhalvåret fortsätter dessutom många svenskar att cykla – hela 18 procent, eller en knapp femtedel av befolkningen, cykelpendlar en eller flera dagar i veckan, och hela elva procent cyklar minst fyra dagar i veckan under vinterhalvåret.

På senare tid har också intresset för cykling som motion exploderat i landet. Det märks inte minst i det massiva intresset för cykelmotionslopp i landet. Sifo-undersökningen bekräftar tydligt denna trend – 44 procent av svenska folket använder cykeln som motionsredskap minst en dag i veckan.

Att så många cyklar idag räcker dock inte om Sverige ska bli en riktig cykelnation enligt Svensk Cykling:

– Då måste kommuner, län och regioner på allvar börja leva upp till målen för ökat cyklande. Var femte cykelpendlar men endast småsmulor av pengarna går till utbyggnad och drift av cykelinfrastruktur. Alla talar sig numera varma för cykling, men det händer alldeles för lite, säger Klas Elm, ordförande Svensk Cykling.

Svenskar i alla åldrar över hela landet cyklar, men högutbildade cyklar ännu mer. I denna grupp cykelpendlar 34 procent minst en gång i veckan till skola, jobb eller universitet under sommarhalvåret, jämfört med genomsnittet där siffran alltså är 28 procent.”

Bicyclings pendlings-expert Krister Isaksson kommenterar kärnfullt:

– En femtedel av transportinfrastrukturinvesteringarna bör gå till cykel. Det är dags att göra upp med den nationella cykelskulden. Vi ser tydligt att fler och fler väljer att cykla, så det är hög tid att öka satsningarna på cykel och behandla cykeln som relevant transportmedel i tiden. Cykeln är dessutom ett utomordentligt viktigt verktyg för bättre folkhälsa. Öka satsningarna och få ännu bättre folkhälsa!

Krister har skrivit mycket mer om cyklisters plats i samhället i sin populära blogg


Antal kommentarer: 3

Anonym

Med tanke på hur många som cyklar blir man vansinnig när man med jämna mellanrum riskerar livet när man pendlar till jobbet. Jag menar inte normala trafikfaror utan rena fällor för cyklister, byggda av folk som skiter i vilket.


Klaus M

och så cyklar vi mer för att vi har skulder på bostäder över våra huvudet.


Anonym

Varför cyklar vi mer än någonsin? Jag såg inget svar på frågan? Bara en massa statistik.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Tre svenska städer i topp inför internationell tävling på Vintercyklingens dag

Göteborg, Uppsala och Linköping, har (tillsammans med turkiska Izmir) flest föranmälda vintercyklister i den internationella...

Läs mer

Test: Världens minsta lås - Hexlox

Fiffig liten specialbult som fixerar delarna på din cykel och gör dem betydligt svårare att...

Läs mer

Låt barnen cykla

Coronapandemin och trängseln i kollektivtrafiken ger elever fler skäl att cykla till skolan – Cykla...

Läs mer

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu äntligen cykling

Folkhälsomyndigheten har nu beslutat om ändring i myndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar...

Läs mer

Ny tjänst hjälper dig hitta renaste cykelvägen till jobbet

Med målet att hjälpa människor att andas renare luft har Ramboll utvecklat tjänsten Happy Commuter....

Läs mer
Karlstad söker vintercyklister

Bor du i Karlstad och brukar du ta bilen till jobbet? Då söker Karlstad kommun nu ett tjugotal personer till...

Läs mer
3 effektiva pass för cykelpendlaren

Lägre blodtryck var ett av resultaten när en grupp bilister bytte bilen mot cykel till jobbet, tre dagar i veckan,...

Läs mer