Valais – Ett  storslaget cykelparadis

Valais – Ett storslaget cykelparadis


Det är mötet mellan berg och himmel, som ofta speglar sig i bergssjöar, som ger cyklisten en sådan magisk inramning och hundraprocentig upplevelse.

Just Valais präglas av hela 27 berg som är högre än 4 000 meter, små och gamla bergsbyar och storslagen natur. Som cyklist upplever man allt detta från första parkett.

Mellan bergspassen och dalarna i Valais ligger flera av etapperna som körts i Tour de Suisse och Tour de France. De finaste etapperna kan du som amatör enkelt få uppleva genom Valais Cycling Tour. En tour genom Valais som är uppdelad i tio etapper som totalt blir 740 kilometer och 18 500 höjdmeter med 25 tunga klätt- ringar. Det är Tobias Ludvigssons stallkamrat i Groupama-FDJ, Steve Morabito – som vuxit upp och bor i Valais – som har varit med och tagit fram turerna. Enligt han är fördelningen av dessa tio etapper det absolut bästa sättet att uppleva Valaisregionen på, så var beredd på att bli både överraskad och hänförd av omgivningen – det blir definitivt en cykelupplevelse som slår det mesta!

 Foto: Valais Promotion – Tamara Berger

Intresset för mountainbike har i Sverige ökat ganska markant den senaste tiden, men i Schweiz har intresset länge varit starkt och här finns en kultur som skapat flera av världens absolut bästa mountainbikecyklister. Det som gör re- gionen extra bra är all infrastruktur som finns för cyklister. Att få med cykeln på både tåg och bussar är i Schweiz inga konstigheter, det blir inte sämre av att många liftsystem ingår som en naturlig del i transportsystemet. Destinationerna Zermatt, Crans-Montana och Nendaz är utmärkta för stigcykling, har bra lift- system och går att boka här

Valais kan helt enkelt liknas vid en stor lekplats för mountainbikefantaster. Här har du chansen att smaka på lite av den utmaning som finns i etapploppet Swiss Epic. Loppet har nämligen passerat genom Valais de senaste fem åren. Sugna cyklister kan boka in sig för fem dagars cykling med eller utan guide. Läs mer på www.valais-epic.ch.

Foto: Valais Promotion - Pascal Gertschen

 Foto: Valais Promotion – Pascal Gertschen

En annan unik och utmanande rutt som hade premiär i fjol är ”Stoneman Glaciara” som är skapad av Roland Stauder. Turen är 127 kilometer lång med 4 700 höjdmeter. Den passerar bland annat den UNESCO-skyddade Aletschglaciären som består av 27 miljarder ton is.

Rutten svänger av från kända vägar och går genom mystiska byar och följer bland annat en gammal militärstig som leder upp mot Breithornpasset som ligger 2 451 meter över havet. Om du gör allt i ett svep eller delar upp turen är helt upp till dig.

Världens längsta mountainbike- tävling, ”Grand Raid”, löper från Verbier till Grimentz genom Nendaz och Veysonnaz och bjuder med sina 125 ki- lometer och 5 000 höjdmeter på en rejäl utmaning. Vill du testa banan men inte köra hela går det även att starta i Nendaz, då är det 93 kilometer till Grimentz. Läs mer på grand-raid-bcvs.ch.


Antal kommentarer: 3

Leonidas

Det låter som en fantastisk upplevelse. Måste uppleva det innan jag dör.


Leonidas

Det låter som en fantastisk upplevelse. Måste uppleva det innan jag dör.


Leonidas

Det låter som en fantastisk upplevelse. Måste uppleva det innan jag dör.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Hjälp oss skapa Sveriges bästa cykeldestination - Camp Järvsö!

I sommar slår vi upp portarna till vår nya storsatsning Camp Järvsö – platsen för...

Läs mer

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer

Skotest: Shimano XC3

Även billigare skor kan vara riktigt bra Lätta, styva och dyra skor har absolut sin...

Läs mer

Upsala CK får SM i Landsväg 2021-2022

Svenska Cykelförbundet har tilldelat Upsala CK Linje-SM under 2021 och 2022. Linje-SM 2021 kommer genomföras...

Läs mer
Nu lanserar vi nya Camp Järvsö

Bicycling, Runners World och Springtime skapar Sveriges bredaste och mest attraktiva destination för dig som gillar träning och en aktiv semester ...

Läs mer
Test: Världens minsta lås - Hexlox

Fiffig liten specialbult som fixerar delarna på din cykel och gör dem betydligt svårare att stjäla.

Läs mer