Vägcyklister måste ändra attityd

Vägcyklister måste ändra attityd


Krönika: En språkligt mer djupgående och preciserande analys skulle kunna vara att det engelska ordet smug betyder att vara överdrivet belåten med sig själv och detta med tydlig kontrast till de som betraktar ens belåtenhe. Jag är alltså mycket nöjd, men det krävs att andra irriterar sig på detta faktum för att jag ska kunna betraktas som smug. Jag använder från och med nu ordet dryg.

Jag tycker jag är en ganska snäll människa. Rent av lite god. Om jag ser en gammal tant rusar jag och hjälper henne över gatan. Jag skickar varje månad pengar (autogiro) till Rädda barnen. Jag skänker alltid en extra slant när det är hjälpgalor eller om jag exponeras för vänliga människor som samlar pengar till välgörande ändamål. Jag handlar alltid ekologiskt, återvunnet, återfunnet eller fair trade om det alternativet finns. Jag äter aldrig danskt eller tyskt fläsk.

All denna barmhärtighet är ändå inte tillräcklig. Jag är ju landsvägscyklist. Eller jag ser mig i alla fall som landsvägscyklist och jag utövar emellanåt en landsvägscyklists allra käraste utövning: att cykla på allmän asfalterad väg. Och detta innebär per automatik att jag är dryg, rent av ond. Denna slutledning kanske du hoppar till över, men låt mig leda i bevis innan du går vidare i läsningen. Sajten triathlete.com slängde för inte så länge sen upp en enkät. Enkäten var inte svår att förstå. Frågan löd ”Vilken uthållighetsidrott har de drygaste utövarna? (Which endurance sport has the smuggest participants?)
Svaren fördelade sig enligt följande

Löpning 4 %
Landsvägscykling 74 %
Mountainbike 2 %
Triathlon 14 %
Simning 6 %

Jag utgår ifrån att de flesta som röstat i denna enkät är triathleter och därmed inte helt obekanta med nämnda idrottsgrenar och tillhörande atleter. Och då blir det väldigt intressant att våra närstående cyklande bröder och systrar som cyklar i skogen anses vara de minst dryga uthållighetsidrottarna.

Det är, som vanligt och föga förvånande, landsvägscyklisterna som anses vara de drygaste. Inte bara drygaste cyklisterna, utan de drygaste alla kategorier alltså.

Låt mig försöka en analys till.

  1. Triathleter är, liksom resten av befolkningen, ofta bilister.
  2. Landsvägscyklisterna inkräktar på dessa fossila bränsle-älskares allra heligaste, det vill säga vägarna där de ska ligga och bryta hastighetsbegränsningarna, smutsa ner jorden och mörda oskyldiga pälsdjur.
  3. Landsvägscyklisterna har högre löner än genomsnittet (enligt en undersökning Forbes gjort).
  4. Landsvägscyklisterna är friskare (enligt WHO).
  5. Lance Armstrong fuskade lika mycket som norrmännen gjort i längdskidåkning.

Tillsammans blir detta så överväldigande irriterande att vi som gillar att motionera på asfalt demoniseras. Jag ser inget konstigt med det. Däremot förvånas jag över vilka åtgärder detta tar sig uttryck i. Nedmejade cyklister. Prejade cyklister. Skadade cyklister. Och dräpta cyklister. Som lök på laxen är även rättssystemet på de onda mördarnas… förlåt, cykelhatarnas sida. Om du på grund av grav empatistörning i berått mod mejar ner en cyklist med din bil, buss eller lastbil får du av Trafikverket en tapperhetsmedalj, gratis bensin eller diesel i fyra år samt statlig änkepension resten av livet.

Så vad kan vi göra? Jag tror inte kamp och polarisering funkar. Jag tror inte på terrordåd eller insparkade bildörrar. Jag tror nämligen inte cyklister kan hävda sig fysiskt mot plåtcontainrar rattade av onda människor. Jag tror inte road rage gynnar någon. Däremot tror jag att vi landsvägscyklister har mycket att vinna på om vi ändrar attityd. Vi kan inte längre enbart prata om det där att vi har högre löner, snyggare ben, lägre sjukfrånvaro, bättre sex, högre livskvalitet, bättre sömn, snyggare partners, smartare barn, större hus, högre IQ, stabilare intellekt och bättre karriärer. Vi måste även betona vår ödmjukhet. Det är ju den som gör att så många, trots allt skitsnack, älskar oss.

Niclas Sjögren är svenska Bicyclings kanske mest seglivade skribent. Han blir väldig sällan uppmärksammad för sin lågmäldhet. Väldigt sällan faktiskt.


Antal kommentarer: 6

Bill Kurtson

Hahaha! Ja, även om vi är bäst så får man kanske dra ner på att visa det så öppet ;D
Hade faktiskt ingen aning om att cyklister hade det ryktet.
Men jag måste verkligen kommentera på det här:
”Jag äter aldrig danskt eller tyskt fläsk. ”
Och strax under att bilister:
”/../ smutsa ner jorden och mörda oskyldiga pälsdjur.”
Där brister man helt klart mer om man käkar djur på båda punkter, även om man cyklar.


Totte Gustafsson

Problemet med bilister som stökar med oss när vi är ute bottnar mycket i avundsjuka. Kanske har de aldrig lyckats med att få igång ngt som liknar regelbunden träning, de har kommit upp i åren och magen närmar sig ratten mer och mer. De kan inte se oss som har lyckats och trivs med det, och så har vi ju så förbannat vackra cyklar. Det är alltid de som kör om snålt, svänger in snabbt framför oss. Ibland blir bilar kvar bakom, lite för länge innan de till slut kör om. Det är kvinnorna…som ser på oss mer nyfiket…


Fridtjov Myhre

Flott og nødvendig innspill! Imidlertid; både landeveissyklister og skribenter må endre attityd! Med Niclas Sjögrens attityd til fakta; ”5. Lance Armstrong fuskade lika mycket som norrmännen gjort i längdskidåkning.” er jeg redd veien til attityd-endring kan bli unødvendig lang! Hilsen nordmann


Niclas Sjögren

Fridtjov, jag ber om ursäkt. Verkligen. Det var lite svepande att omnämna våra härliga grannar så nedlåtande. Förlåt. Det var en billig poäng.


Niclas Sjögren

Totte: mitt i prick.


Niclas Sjögren

Bill, ja det tål att tänka på det där med att ge sig rätten att ta livet av djur. Det jag menade var att jag undviker det allra ondaste (plågade grisar) trots att jag valt att äta andra djur. Bilisterna tar ju dessutom livet av en massa djur när de kör över dessa med bil. Och de äter inte ens upp de djur de tagit livet av med bilen.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer

Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple...

Läs mer

I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara...

Läs mer

Vintercykla med hela världen!

12 februari är det dags igen för Vintercyklingens dag. Nu kanske du redan cyklar året...

Läs mer
Trafikverket kastar in handduken och struntar i cykling

Svenska Cykelstäder, Svensk Cykling och Cykelfrämjandet sparar inte på krutet när de nu gemensamt yttrar sig om Trafikverkets förslag. De...

Läs mer
Det ser mörkt ut för cyklar på SJs tåg

EUs nya och så gott som klara resenärsdirektiv kommer innebära ökade möjligheter till att ta med cykeln på tåg i...

Läs mer