Våga gilla prylar!

Våga gilla prylar!


Vem gillar inte cykelprylar? Blanka reglage med distinkta ljud, stadiga fickor på en skön cykeltröja, svooschande kolfiberfälgar, det högst personliga smattret från ett inkört frihjulsnav och en lack på cykeln som ingen annan har.

Det jag går igång allra minst på är faktiskt däck. Jag inser deras enorma värde och begriper lull-lullet med roterande massa, grepp och snacket om olika känsla i gången. Men jag tycker det är osexigt ändå. Lite som fötter. Bara funktionella. De ska vara snabba, lätta och kännas bra, men jag har inget behov av att sula ner mig i ytterligare detaljer.

Samtidigt kan jag bli helt överlycklig när jag i ett ögonblick av fullt medveten närvaro känner (eller inbillar mig att jag känner) skillnaden i gången från ett kvalitetsdäck till ett annat. Det är lycka. Lycka är också den gamla trotjänar-racern som återföds som singlespeed och pendlarkompanjon, bara för att man inte kan skiljas åt. Inte gör man slut med gamla vänner för att man fått nya? Tänk bara på allt roligt man har haft tillsammans…

Jag unnar mig att vara så här. Jag har en mycket knubbig TV, en vinterjacka från en billigare sportbutikskedja och kör telefoner och datorer ända in i kaklet (ibland dessutom utan back-up), men när det gäller cykelprylar får jag frossa. Det fina med det här frosseriet är att det kan ske i alla prisklasser. En favoritpryl kan mycket väl vara en pålitlig pump, ett par skoöverdrag som lappats och lagats många gånger om, bromsar från förra seklet eller som i mitt fall, ett par cykelhandskar för barn med Warner Brothers-figurer på. Jag får knappt på dem på händerna, men blir alltid lika glad när jag ser dem i garderoben.

Hur ska man förklara det här så att en vanlig människa förstår? Det är inte bara de ytligt materiella egenskaperna i prylarna i sig som gör en alldeles knäsvag, utan allt de står för. De har en intensiv samhörighet med en stark passion för cyklingen och allt den för med sig.

En enkel pryl kan lätt kasta in en i nostalgiernas allé där man återupplever känslan, smärtan, dofterna, glädjen och farten. Nästa pryl kan inge förhoppningar om de utmaningar som komma skall och den kan till och med hjälpa en på traven dit. För visst är det så, ju mer du tycker om de prylar du äger, desto mer kommer du också att använda dem. Och ju snyggare man är, med prylar och outfit, desto fortare cyklar man.

I alla fall i det där triumfens ögonblick när man äntrar backen hem på något som bara måste vara rekordtid. Synd bara att det aldrig är någon där och ser en då.

(På bilden här ovan syns Shimanos egna trimdelar under märket Yumeya. Ibland tillverkade i kolfiber, ibland i titan men alltid svindyrt. Och väldigt habegärligt.)


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer
I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara cykeldelar utan också korkskruvar...

Läs mer