Utforska din närmiljö!

Utforska din närmiljö!


Efter att en mättnad på cykling infunnit sig har jag på senare tid omvärderat mitt sätt att cykla. Istället för att ge mig ut i snålblåsten och köra fyraminuters intervaller för att fullfölja ett träningsprogram, försöker jag njuta mer av att cykla.

Som att ibland ta ett stopp mitt i naturen och befinna mig i stillheten, eller fångas av rörelsen och det meditativa som en jämn kadens innebär. Nu har jag tagit ytterligare ett steg mot en cykling som är än mer oplanerad och lustfylld. Det hela började med att jag var ute och cyklade i Stockholms innerstad på min standardcykel.

Jag körde igenom kvarter efter kvarter på Östermalm, åkte på vackra gator som Frejgatan, Bragegatan och Eriksbergsgatan. Gator som jag som nyinflyttad, naivt och fattigt cykelbud i mitten av 90-talet trodde att jag inom en snar framtid kunde ha som hemadress.

Kombinationen av upptäckarglädje och eufori som den här cyklingen gav ledde till att jag några dagar senare utrustade min cykel med ett par spd-pedaler för att ge mig iväg på en längre tur. Jag hamnade snart i Fredhäll och hann cykla många varv i stadsdelen innan jag tog ett stopp på den säreget vackra Snoilskyvägen med sin storslagna utsikt mot Stora Essingen och Alvik.

Jag tog mig sedan över till Kristineberg, höjde tempot och tränade kurvtagning. Efter cirka 20 minuter hade två stadsdelar avverkats under måttlig puls, men med desto mer intryck från arkitektur, människor i rörelse och tips på fina caféer som exempelvis Bageriet i Fredhäll. Dessutom lärde jag mig hitta i kvarter som jag tidigare känt igen namnen på, men som jag inte sett med egna ögon.

Jag fortsatte raskt över till Lilla Essingen, väjde för en råtta stor som kanin, hann med tre varv runt den lilla holmen inom loppet av åtta minuter och sedan vidare mot den betydligt mer omfångsrika Stora Essingen. Där rullade det på mer smärtfritt med mindre trafik och färre trafikljus.

Kuperade smågator i villakvarter, några tvära svängar och sedan ut på en ringled och vidare över en bro för att korsa Mälaren och plötsligt befann jag mig i Alvik. När jag hämtade andan vid Alviks strand slog det mig plötsligt att det var så här jag cyklade i min barndom. Runt i kvarteren, genom parker och skogar med kompisarna under ljumma, ljusa sommarkvällar som aldrig tog slut. Det var också så här jag upptäckt och orienterat mig i städer som Hudiksvall, Uppsala, Linköping och Göteborg som jag tidigare bott i.

Ingen buss eller bil hade kunnat ge mig samma överblick eller känsla för dessa städer som cykeln. Att cykla i en urban miljö ger en annan typ av eufori än att cykla på slingriga asfaltsvägar omgärdad av en stilla och mäktig natur. Här finns rörelsen, det händer någon- ting hela tiden som kräver koncentration och uppmärksamhet. Cyklingen blir till en upptäcktsfärd som berikar, vidgar perspektiven och ger överblick och orientering i en i områden som du kanske bara känner till genom kartan.

En timme i stadskvarter eller i bebyggelse och du upplever oändligt mer än vad du gör under samma tidsrymd på landsvägen.

Jag rekommenderar den här typen av cykling till dig som behöver variation och inspiration i din träning! Det är en cykling som både fungerar som återhämtning fysiskt såväl som mentalt, men som också ger upphov till reflektion. Bestäm en del av din närmiljö som du vill utforska.

Ge dig av och se var färden leder dig!


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer
I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara cykeldelar utan också korkskruvar...

Läs mer