Två svenska mästartröjor på världscupen


Återigen finns det två svenska mästartröjor på startlinjen när världscupen i mountainbike drar igång igen med fjärde omgången i schweiziska Champéry. Om en vecka går femte deltävlingen i Italien.

Alexandra Engen har de senaste åren varit den enda svenska deltagaren, som tävlat i svenska mästartröjan i världscupen. Nu får hon sällskap av nykorade manlige svenske mtb-mästaren Magnus Darvell. Till den fjärde deltävlingen i 2010 års världscup i Champéry kommer sju svenskar.
I herrklassen med 195 anmälda cyklister startar förutom Magnus Darvell även Emil Lindgren, Olof Jonsson och Mattias Nilsson. Här kan noteras att U23-mästaren Matthias Wengelin och Anders Ljungberg från tyska teamet Firebike inte tävlar. Två damer ställer upp, Alexandra Engen och Åsa Erlandsson. Damklassen mönstrar 119 startande. Erik Jonsson är ensam svensk i juniorfältet med över 80 deltagare.
Magnus Darvell som på ett mycket övertygande sätt vann sitt första senior SM-tecken, var lycklig över sina ”fina ben” och hoppades att formen skall hålla i sig nu när han gör sitt första lopp i svenska mästartröjan.
För den andre svensken i mästartröja, nyblivna Europamästarinnan i U23, Alexandra Engen, så ligger hon lågt inför loppet. ”EM:et i Haifa och SM:et i Rättvik kostade mycket krafter och jag tar mig an Champéry med ett helt annorlunda upplägg. Mitt nästa stora mål är världsmästerskapen i Kanada i månadsskiftet augusti/september” förklarar Bankerydscyklisten. ”Helt i motsats till den avvaktande körningen i Haifa kommer det nu att bli full gas från start. Jag ska vara med och ”röja” ett tag i täten och sen får vi se hur formen räcker till” avslutar Alexandra Engen, Jönköpings CK.
Den havererade säsongen för Emil Lindgren fortsatte med missad prispall i SM. Han förklarar inför de två kommande världscuptävlingarna: ”I och med min vurpa i Houffalize då jag var i toppform försvann mitt självförtroende och det har varit riktigt tungt. Nu gäller det att hitta känslan i cyklingen igen, det är det primära. Den måste jag hitta och då är placeringen inte så viktig.”
Den tredje av de fyra EM-deltagarna, Olof Jonsson, som kom trea vid SM i U23-klassen efter Wengelin och Mattias Nilsson var inte helt nöjd med sitt SM-lopp. Nu gäller det för Jonsson att fortsatt visa för landslagsledningen att han kan vara en man för världsmästerskapen i Kanada.
Under fredagen regnade det rejält i Champéry och oavsett hur vädret blir fram till tävlingsdagen, så har tävlingsbanan blivit riktigt hal och svårkörd.
Erik Jonssons juniorlopp inleder XCO-tävlingarna med start söndag klockan 09:00. Damerna startar klockan 11:15 och herrarnas start är utsatt till klockan 14:30.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer
Finsk jägare skulle jaga fågel - dödade cyklist

En 30-årig man har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en...

Läs mer
Nino Schurters nyckel till framgång

Enligt Nino Schurter är nyckeln till åtta världsmästartitlar i mountainbikens XCO-gren – och några kistor med andra medaljer – hans ihållighet....

Läs mer