Träningsprogram inför Cykelvasan – Upptakten

Träningsprogram inför Cykelvasan – Upptakten


Har du tränat efter ett schema hittills, men nu tack vare sommarsemester har möjlighet att öka träningen, så kan du naturligtvis göra det. Det är framför allt längden på de längsta passen som i så fall är bra att satsa på, åtminstone så att de regelbundet hamnar mellan 3 och 5 timmar. 

Eller också kanske du befinner dig i motsatt situation, där du har haft bra rutin, men tack vare semesteråtaganden nu måste minska din träningsmängd rejält. För dig gäller det att i den mån det går behålla träningen på cykel, liksom de mest högintensiva passen.

De sista 2-4 veckorna innan loppet är det tänkt att formen ska toppas. Därför är programmet de sista fyra veckorna dag för dag och anger även hur tufft respektive pass ska kännas. Överlag är passen antingen tuffa eller lätta och träningsfokus ligger på mountainbiken, helst i terräng som liknar Cykelvasan. 

Ser vi till veckorna som helhet får vecka 29-30 gärna vara de tuffaste på hela året och skapa en överbelastning. Du som tränar mindre än fem timmar per vecka har mest att vinna på att då lägga mer tid på cykeln om du har möjlighet till det. 

Men även om träningen ska vara riktigt hård så finns det inget att vinna på att köra sig helt slut. Det ska fortfarande vara roligt att träna även efter dessa två veckor. 

Om vecka 29-30 var tuffa så ska vecka 31-32 vara desto lättare. Det är här de flesta begår misstaget och kör för hårt eller vilar för mycket. Ska den hårda träningen innan få full effekt är det viktigt att inte darra på manschetten. 

Har vecka 31 varit så lätt som det är tänkt kan du däremot öka träningen en aning sista veckan, för att kroppen ska komma in i gängorna igen. 

Har du inte möjlighet att lägga mer än fem timmar i veckan på träning kan du generellt träna lite mer kontinuerligt hela vägen fram till loppet.

Som mountainbikecyklist bör du i princip inte släppa styrke-träning helt någon gång under året. Enda undantaget är de sista två veckorna innan det stora målet. Då kan du överge styrka för benen och även låta överkroppen få vila upp sig, utan att det föreligger någon risk att du tappar i styrka.

Att genomföra något annat lopp innan Cykelvasan är alltid en bra idé, både som träning och för att få en känsla för förberedelser, tävlingssituationen och formen. Sen kan du ju dessutom ha sådan tur att du träffar någon ny träningskompis.

Klicka på bilderna för att få upp dem i större pdf:er

OBS! i schemat står det vecka 30-33 men det är alltså självklart 29-32 vi syftar på  Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Justin Williams och Ebbe Silva
  • Tipsar om hur du överlever hösten
  • Tar en djupare tips på hur mensen påverkar din träning
  • Hetsar om vikten av kolhydrater

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Jennie Stenerhag och Kristian Klevgård plockade segern på Cykelvasan 2021

Damsegraren Jennie Stenerhag var förhandsfavoriten som vann sin femte seger medan herrsegraren Kristian Klevgård var...

Läs mer

Team Bicycling 2020 - Laget

De sex deltagarna i årets upplaga av Team Bicycling har nu hunnit avverka två träningsläger,...

Läs mer

Stort intresse för Hemmavasan

Över 13 300 deltagare är just nu anmälda till något av loppen i Hemmavasan 15–22...

Läs mer

Coronan stoppar Cykelvasan

Vasaloppets sommarvecka 14–22 augusti 2020, med Nordens största mountainbikelopp Cykelvasan 90 och Nordens största ultralopp...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Cykelvasan 2020 ligger kvar som planerat - tills vidare

Covid-19-pandemin gör att många av sommarens idrottsevenemang ställs in eller flyttas fram. Vasaloppet väljer att...

Läs mer
Emil Lindgren och Elisabeth Sveum vann Cykelvasan 90 2019

Emil Lindgren, Serneke Allebike MTB TEAM, och Elisabeth Sveum, Norge, vann på lördagen den elfte Cykelvasan. Bägge cyklisterna avgjorde på...

Läs mer
Cykelvasan 10 år - Från mygg och elände till succé

Cykelvasan firar 10 år i år och Andreas Danielsson blickar bakåt till hur allt faktiskt började

Läs mer