Träningsprogram för Cykelvasan del 6

Träningsprogram för Cykelvasan del 6


Första veckorna i den här perioden kan du i princip fortsätta med träningen enligt förra periodens (maj-juni i Bicycling #5) program. Har du tränat efter ett schema hittills, men nu tack vare sommarsemester har möjlighet att öka träningen, så kan du naturligtvis göra det. Det är framför allt längden på de längsta passen som i så fall är bra att satsa på, åtminstone så att de regelbundet hamnar mellan 3 och 5 timmar. 

Eller också kanske du befinner dig i motsatt situation, där du har haft bra rutin, men tack vare semesteråtaganden måste minska din träningsmängd rejält sista tiden. För dig gäller det att i den mån det går behålla träningen på cykel, liksom de mest högintensiva passen.

De sista 2-4 veckorna innan loppet är det tänkt att formen ska toppas. Därför är programmet de sista fyra veckorna dag för dag och anger även hur tufft respektive pass ska kännas. Överlag är passen antingen tuffa eller lätta och träningsfokus ligger på mountainbiken, helst i terräng som liknar Cykelvasan. 

Ser vi till veckorna som helhet får vecka 30-31 gärna vara de tuffaste på hela året och skapa en överbelastning. Du som tränar mindre än fem timmar per vecka har mest att vinna på att då lägga mer tid på cykeln om du har möjlighet till det. 

Men även om träningen ska vara riktigt hård så finns det inget att vinna på att köra sig helt slut. Det ska fortfarande vara roligt att träna även efter dessa två veckor. 

Om vecka 30-31 var tuffa så ska vecka 32-33 vara desto lättare. Det är här de flesta begår misstaget och kör för hårt eller vilar för mycket. Ska den hårda träningen innan få full effekt är det viktigt att inte darra på manschetten. 

Har vecka 32 varit så lätt som det är tänkt kan du däremot öka träningen en aning sista veckan, för att kroppen ska komma in i gängorna igen. 

Har du inte möjlighet att lägga mer än fem timmar i veckan på träning kan du generellt träna lite mer kontinuerligt hela vägen fram till loppet.

Som mountainbikecyklist bör du i princip inte släppa styrke-träning helt någon gång under året. Enda undantaget är de sista två veckorna innan det stora målet. Då kan du överge styrka för benen och även låta överkroppen få vila upp sig, utan att det föreligger någon risk att du tappar i styrka.

Att genomföra något annat lopp innan Cykelvasan är alltid en bra idé, både som träning och för att få en känsla för förberedelser, tävlingssituationen och formen. Sen kan du ju dessutom ha sådan tur att du träffar någon ny träningskompis.

Klicka på bilderna för att få upp dem i större pdf:erNytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Ny luftigare Prevail från Specialized

Specialized kallar sin nya S-Works Prevail II Vent för den mest ventilerade hjälm de någonsin...

Läs mer

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer

"Cykling är framtiden"

Det här kommer ju inte som en nyhet för oss cyklister, för vi vet ju...

Läs mer

Få cyklister är nöjda med läget i kommunerna

Cykelfrämjandets nya nöjdhetsundersökning Cyklistvelometern visar att Örebro, Karlstad och Finspång är Sveriges bästa kommuner att...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ernesto Colnago för arvet vidare

I dag, 140 år efter att den första kedje- och pedaldrivna tvåhjulingen såg dagens ljus,...

Läs mer
Bicycling #5 - ute nu!

En liten tjuvtitt på årets femte nummer av Bicycling Inte prenumerant? Just nu under Coronatider behöver vi ert stöd lite...

Läs mer
Låt barnen cykla

Coronapandemin och trängseln i kollektivtrafiken ger elever fler skäl att cykla till skolan – Cykla eller gå till skolan! Då...

Läs mer