Träna din bål –  som en världsmästare!
Kate Courtney på Legend Cup i Italien April 2021.

Träna din bål – som en världsmästare!


Följer man världsmästaren Kate Courtney (@kateplusfate) på Instagram märker man snabbt hur mycket tid hon lägger på gymmet. Förutom tyngdlyftning och övningar åt det mer spänstiga hållet är det mycket fokus på stenhårda bålövningar.

– Crosscountry innebär en hel del styrka, koordination och balans, säger Kate som menar att även om cykling primärt är en konditionssport så tjänar alla på att ha en starkare bål. Oavsett vilken typ av cykling du föredrar är en starkare bål och bättre balans en riktigt bra grund. En sanning som även gäller för livet i övrigt, både på och utanför cyklingen. Här är en av Kates signaturövningar för bättre balans på cykeln – eller i livet.

Steg 1 – Hitta balansen
Om det här med balansboll är en helt ny grej för dig är denna övning en bra start. Kate rekommenderar att man till en början använder en vägg som stöd.  – Första gångerna kommer de flesta känna sig ganska ostadiga, men efter att ha testat några gånger så kommer det kännas allt mer stabilt, säger hon.

Placera en balansboll bredvid en vägg och ställ dig intill. Sätt sedan ett knä åt gången på bollen, använd väggen som stöd. Spänn bålen, hitta balansen och släpp sedan väggen. När du kan hålla balansen i 30 sekunder flyttar du bort bollen från väggen till mitten av rummet och repeterar. Jobba mot att kunna hålla balansen i 60 sekunder.

– Den största faktorn bakom ens stabilitet är bålstyrkan, så det ska kännas som att du har en solid, engagerad bål medan du sitter på knä på bollen, säger Kate.

Steg 2 – Lyft med boll

När du bemästrar steg 1 kan du öka på svårigheten genom att addera en medicinboll. Börja med att  hålla bollen med båda händer framför dina höfter. Med lätt böjda armbågar, lyft sedan bollen snett till höger upp över huvudet, sänk den och repetera sedan på motsatt sida. Repetera i 30–60 sekunder, eller så länge du kan hålla balansen.


Nummer 6 ute nu!

I detta nummer har vi:

  • Hyllat nya Dura-Ace
  • Hängt nere på Tour de France
  • Grävt ner oss i kolfiber
  • Testat massa grushojar

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

5 nycklar till mer balans i din träning

Glöm det där med att ständigt försöka träna så hårt som möjligt. Sträva istället efter...

Läs mer

Zwift expanderar med ett färgglatt NEOKYO

Zwift slår idag upp portarna till vägarna i Neokyo som inspirerade av japans sprakande städer...

Läs mer

Visst älskar vi vårt kaffe, men....

Att vi cyklister älskar vårt kaffe nästan (men bara nästan) lika mycket som våra cyklar...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Vill du bli snabbare? - Cykla långsammare!

Högintensiv träning är tidseffektivt och bygger en stark motor, vilket flera studier har bevisat. Men...

Läs mer
Ny forskning: Överträning orsakar störning i mitokondrierna

En ny, svensk studie visar att alltför hård träning stör cellens kraftverk, mitokondrierna. Det försämrar i sin tur prestationsförmågan –...

Läs mer
Skruva upp värmen och sikta på en värmevecka

Att träna inne i värmen och bli ordentligt varm och svettig är något vi oftast avråder från, men det finns...

Läs mer