Tjuvtitt i Bicycling nummer 2 – 2014

Tjuvtitt i Bicycling nummer 2 – 2014


Bicycling nummer 2/2014 kommer att dimpa ned i brevlådor runt om i landet hos er som prenumererar. För dem av er som köper tidningen som lösnummer hos er lokale tindingshandlare så ska den finnas till försäljning från den 18:e februari.

Nummer 2:s stora feature är ålders-specialen. Vad händer i kroppen när den åldras och hur håller man sig bäst i form norr om 50 år fyllda? Bicyclings träningsexpert Fredrik Ericsson ger dig alla goda råden för en aktiv livsstil på cykeln.

Vi pratar också med några av cykel-Sveriges mest kända seniorer: Tommy Prim, Marianne Berglund och Bernt Johansson om cykel och hur deras relation till cykeln är idag. Hänger kroppen fortfarande med eller har du sett sig tvungna att sakta ned?

Bicyclings Åsa Eriksson rapporterar från sitt besök i Provence och det bildsköna Gorges du Verdon. Långläsning att drömma sig bort i när våren fortfarande inte riktigt är här.

Bicyclings bloggare och kolumnist Bitte Håf, skriver om sina upplevelser i grannlandet Norges tuffaste cykellopp Styrkepröven som sträcker sig 540 kilometer mellan Trondheim och Oslo. 

Åsa skriver också om de olika motionsloppen på Mallorca. Ön som många väljer att förlägga sitt träningsläger till står också som värd för en rad intressanta cykellopp, bland annat Mallorca 312, ett lopp som går runt hela ön. Bicyclings bloggare Johan Mölleborn har deltagit och berättar om sina erfarenheter plus råd om hur du bäst deltar i loppet.

Vår bloggare Johan `BigMollo`Mölleborn är en långcyklist av rang. Ju längre desto bättre är Johans devis. Vi låter träningsexperten Fredrik Ericsson analysera Johans rapport från ett 140mil långt randonneur-lopp och vad som krävs mentalt och fysiskt för att delta. 

Kaffe och cykling hör sedan länge ihop. Men hur påverkas din kropp av koffeinet? Och blir man uttorkad av det uppiggande ämnet? Som bonus bjussar vi på ett recept på en återhämtningskaka som är spetsad med en gnutta kaffe. 

Naprapaten Marcus Lofjord leder månadens övning, denna gång i de muskler som kallas hamstrings, vilket är en av dina viktigaste cykelmuskler. 

Erik Kullgren guidar dig i de vanskliga vattnen som kallas e-handel. Kommer du köpa din nästa cykeldel eller cykel på nätet eller hos din lokale cykelhandlare? Kullgren vägleder i en lång och rejäl text med för- och nackdelar hos båda alternativen. 

Bicyclings meck-expert Henrik van Ingelandt, en av landets främsta mekaniker, ger dig alla råd om hur du bäst packar din cykel om du som många andra väljer att fly Sverige för en varmare vecka i cykelsadeln på sydligare breddgrader.

Vi testar en komfortracer från Scott, ger dig några andra alternativ i kategorin och tipsar om 7 olika sätt som du kan ge din nuuvarande cykel en behagligare gång utan att spränga spargrisen. 

Vi har också provat dubbdäck, en rejäl cykelväska och en kompakt, kraftfull och kapabel LED-lampa. Därutöver krönikor från några av Sveriges vassaste pennor där författaren Gabriella Ekström funderar på det här med långfärdscykling och målet som är Afrika…


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 5

Ulf Carleflod

Tack för en bra tidning, tant- och gubbspecialen i senaste numret var kanon!
Vore intressant om ni tog upp tips om hur vi 50- och 60+ ska styrketräna på gymmet. Ska vi också ha så mycket vikt att vi bara klarar 3-4 repetitioner av en övning? Denna fundering med tanke på att våra leder är mer slitna och ibland utbytta.


Sten Håkansson

Jag håller med föregående talare , mycket bra nummer!! Roligt att ni vågar satsa på något som de flesta tidningar förmodligen inte tycker är tillräckligt trendigt , jag tänker alltså äldre människor.
Med inspiration från numret har jag just bestämt mig för att satsa på Heroica. På min vind står en gammal Basso (anno 1986). Jag trodde aldrig den skulle få se dagsljuset igen. Men nu fick både cykeln och jag ett skäl att ta tag i cyklandet igen , med sikte på något spännande. Tack Kadens! (ja, jag kommer nog alltid att kalla er så)..


Fredrik Ericsson

Hej Ulf!
Roligt att du uppskattar senaste numret 🙂
Det är en väldigt relevant fråga du ställer. Det har forskats en del på styrketräning och äldre och över lag kan man träna med tunga vikter och få repetitioner långt upp i åldern bara man är vant sig under en period och inte smackar på med sånt på en gång. Man blir ju dock skörare med åren så naturligtvis blir det viktigare och viktigare att lyssna på de signaler om ev skador som är på gång. En viktig sak att ta upp i detta är att förmågan att övervinna ett högt motstånd (maxstyrka) minskar mindre med åren än att flytta ett lite lägre motstånd snabbt (explosivitet). Därför kan det vara klokt att, istället för att köra med maximala vikter, minska vikten men fokusera på att hålla en hög rörelsehastighet.
Lycka till med träningen!


Ulf Carleflod

Tack för en tydlig och enkel förklaring av styrketräningen för oss äldre. Det blir nog att lägga om träningen lite från tungt till snabbare. Känns helt rätt när man tänker efter.


Christer Molander

Riktigt bra nummer. Artiklar för lite äldre fick mig att känna mig delaktig igen. Och jättefina resereportage. Fick mig att fundera på en lååång prenumeration.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Årets första nummer!

Här har ni en tjuvtitt på årets första nummer av Bicycling!

Läs mer

Bicycling #8 - En Encyklopedi

Årets sista nummer av Bicycling är här, och det är inget mindre än en superspecial....

Läs mer

Bicycling #7 - Ute nu!

Ett rykande färskt nummer av Bicycling har landat i butikshyllorna. Fullproppat med en sällan skådad...

Läs mer

Allt om Tour de France i Bicycling #5

I Bicycling nr 5 som nu ligger ute i hyllorna hittar ni en stor guide...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Bicycling nummer 3!

Nu hittar ni vårens första nummer av Bicycling ute i hyllorna och här har ni...

Läs mer
Gå med i Springtime Sports Club gratis!

Vi på Bicycling– tillsammans med systertidningen Runners World och träningsresearrangören Springtime – lanserar nu Springtime Sports Club.

Läs mer
Årets första Bicycling är här!

I Bicycling numer ett tar vi med er på en cykeltur i Nordkorea, hjälper dig hitta din sweetspot i träningen...

Läs mer