Tio steg till ditt perfekta cykelköp

Tio steg till ditt perfekta cykelköp


Vi har skrivit om vad du ska ställa för frågor vid ett cykelköp för någon vecka sedan, men vi vill vässa på den artikeln med ytterligare 10 goda råd. Ska du köpa ny cykel i år så är du mycket väl förberedd om du har våra råd i bakfickan och vet vilka frågor du ska ställa till cykelhandlaren när du börjat intressera dig för en viss cykelmodell. 

1. Hur kommer du att cykla? 

Det första du måste bestämma dig för är om du behöver en mountainbike eller en landsvägscykel eller någon annan sorts cykel. Vilken typ av cykling kommer du mestadels att ägna dig åt? På en mountainbike går det att cykla på asfalt, men det går inte att använda en landsvägscykel i skogen. Lite förenklat kan man säga att till syvende och sist handlar det om antingen cykling på väg eller cykling i skog – med något undantag.

2: Hur mycket får cykeln kosta? 

Bestäm hur mycket pengar du vill lägga på en cykel. Tänk på att det oftast blir lite dyrare än vad man tänkt sig. När du tittar på en viss cykel så ta reda på om pedaler följer med i priset. På en del dyrare cyklar är inte pedalerna inkluderade då man utgår från att en erfaren spekulant redan har ett pedalsystem som han eller hon är nöjd med. För att cykla behövs det också skor, hjälm, flaskställ, cykelbyxor, en tröja, slang, pump och ett litet verktyg. Till att börja med. Lägg sedan till ytterligare tio procent för de tillbehör som du inte kommer att behöva – men kommer att vilja ha ändå.

3: Vem vill du handla av?

I en traditionell cykelbutik handlar du av en handlare som förhoppningsvis kan guida dig till ett bra val och dessutom kan serva cykeln när det behövs. Handlar du din cykel på nätet finns inte den personliga kontakten för service, men det är också en av anledningarna till att cyklar ofta är billigare hos den digitale cykelhandlaren. Tidigare var priset den enda anledningen att handla på nätet, men nu har många näthandlare ett väldigt konkurrenskraftigt sortiment. Vissa märken säljs till och med bara på nätet. Men det finns även märken som bara säljs i butiker och inte får säljas på postorder. Näthandel kräver också mer förkunskaper då det inte går att få hjälp på samma sätt som när man står och pratar med en människa.

4: Hur stor cykel ska du ha?

En seriös cykelhandlare hjälper dig att hitta rätt cykelstorlek utifrån kropps- och cykelform och rätt sittställning. För att få rätt storlek hos en näthandel mäter du dig själv, förslagsvis med hjälp av en vän. Men många cykelbutiker erbjuder nu även den tjänsten. När man köper en landsvägscykel finns det oftast fler storlekar att välja på än när man köper en mountainbike. Då man i stort sitter i samma position under längre tid på en landsvägscykel så är också sittställningen viktigare än på en mountainbike där du rör på dig betydligt mer och där din kropp sällan befinner sig i en och samma position särskilt länge.

      Bicyclings vetenskapliga Kvalité Kontra Prestanda-graf ™. 

Vad är egentligen en cykels kvalitet och prestanda? Det är inte lätt att definiera. Kvalitet i meningen hållbarhet är till exempel inte likställt med prestanda för världseliten, där råder nästan ett omvänt förhållande då låg vikt till exempel prioriteras före lång livslängd. Vår definition handlar mer om vad man får för peng­arna och hur majoriteten av alla cyklister använder sina cyklar – och vår ”sweet spot”­-zon är det prisintervall där du får mest cykel för pengarna idag. Så läs vår kurva som en sorts subjektiv prisvärdhetsskattning, som gäller de flesta cyklar och cyklister – men inte alla i alla lägen.


5: Vad får man för pengarna?

Idag är de flesta cykeltillverkarna duktiga på att tillverka cyklar. När man väl skaffat sig en grundkunskap om vad för sorts cykel man vill ha och bestämt sig för hur mycket man vill betala är det som tur är rätt svårt att hitta något riktigt dåligt. Däremot är det ganska stora skillnader på hur mycket man får för pengarna. Jämför därför priser på cyklar med jämförbara specifikationer. En liten indikation på hur förhållandet mellan pris och kvalitet/prestanda ser ut i cykelbranschen ser du i grafen ovan.

6: Hur bra cykel behöver du?

Ett mer relevant sätt att kategorisera cyklar än utifrån pris, är en sortering efter nivå på komponenter och rammaterial. De tre stora tillverkarna erbjuder komponentgrupper på flera olika nivåer. Från instegsgrupper som sitter på cyklar från cirka 6 000 kronor, till proffsprylalr som sitter på cyklar över 100000 kronor. När det gäller rammaterial finns det med få undantag bara aluminium och kolfiber att välja mellan. Generellt kan man säga att cyklar med aluminiumramar är billigare än cyklar med kolfiberramar, men självklart finns det undantag även här.

7. Har du vänner? Utnyttja dem!

Har du vänner som är erfarna cyklister så utnyttja dem och be om råd och hjälp. Var tydlig med hur mycket cykeln får kosta och dina behov. Tänk på att aktiva, bitna cyklister ibland kan bli lite fartblinda när det gäller vad cyklar får kosta. Men tänk också på att de kanske har lite avlagda, men fullt användbara tillbehör som du kan få ärva.

8: Handla i rättan tid!

Vissa cykelmodeller säljer slut. Självklart är det de cyklar som alla vill ha (även du?) som säljer slut först och på hösten och vintern går det ofta att fynda årsmodeller och storlekar som inte sålt slut. Cykelbutikerna kommer att ha som mest att göra från de första riktigt fina vårdagarna i slutet av mars. Så handla innan våren säger hej på riktigt, eller vänta in höstrean. Det är också under lågsäsongen som cykelhandlarna har tid att hjälpa dig lite extra.

9: Klarar du dig själv?

Cykel som motionsform ställer krav på mek-kunskaper. Förr eller senare kommer du till exempel att punktera. Så investera i ett par extra slangar direkt och träna på att byta själv i hemmets varma vrå. Även för dessa grundläggande cykelkunskaper är det bra att utnyttja kunniga vänner, cykeltidningar, nätet eller den serviceinriktade handlare som sålt cykeln till dig.

10: Ut och cykla! Mycket!

Men bara för att du har en ny och fin cykel och alla rätta grejerna innebär det inte att cyklingen kommer gå som en dans. I början kommer du få ont i rumpan, ont i nacken, kramp i benen och uppleva nya nivåer av blodsockerrelaterad trötthet. Men ge inte upp. Det blir snabbt lättare varefter du vänjer kropp, stjärt och huvud. Även cykelproffsen blir lite ömma i början på säsongen. Och rätt vad det är kommer du att susa fram, mil efter mil och längta till nästa cykelrunda.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

jome

lite tankar får man ju över ert diagram:
kommentar:
de allra flesta kommer runt vättern utan problem för en cykel under 15000.
Och det effektivaste prisspannet prestanda/pengar är ju UNDER 15000 då kurvan är brantast där.
jag rekommenderar de flesta att köpa en (ev begagnad) cykel för ca 5-15000.
onödigt att elda på prisutvecklingen där glada motionärer köper onödigt dyra cyklar.


Niklas

Det går väldigt enkelt att se i er graf att en cykel för 30000 är det absolut sämsta köpet man kan göra och 15000 det bästa. Tror de absolut flesta klarar sig med en betydligt billigare cykel än så dessutom.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer
I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara cykeldelar utan också korkskruvar...

Läs mer