Tillåt mig syna N+1

Tillåt mig syna N+1


Eller kanske snarare Shetlandsponny, då begrepp som ramstorlek eller styrstamslängd vid tidpunkten ännu inte fanns i min vokabulär. Insikten om att cykeln är för liten når mig först när jag ser bilder från ett multisportläger vintertid, där jag med mössa under hjälmen ser ännu längre ut än de 181 centimeter jag fått till förfogande här i livet. Ekipaget ger ett rejält komiskt intryck, då cykeln försvinner under den lager-på-lager-beklädda kroppshyddan. Ja, ni kan ju själva tänka er hur det såg ut. 

I takt med att jag fattar tycke för nummerlappsevent inser jag att en materialuppgradering är oundviklig. Efter två år tillsammans går jag och BMX:en således skilda vägar, men många vackra minnen lever kvar. Som vår första tur i skogen, med de 36 SPD-vurporna och mitt livs mest omfattande blåmärkeshärva. I mars 2015 investerar jag större delen av sparkapitalet i ett stycke kolfiber från Scott. Lyckan är fullständig då min, visserligen halvdämpade cykel, dansar fram över rötter och sten tack vare sina 29-tumshjul. I skyltfönstrets spegel ser jag nu en stolt cyklist, vars kroppshållning intagit en nästintill ergonomisk profil. Glädjen blir dock bara tre månader lång, då banditer i ett obevakat ögonblick sågar sönder mitt 1 100-kronorslås med elektrisk bågfil. Ridå.

Efter några veckors våndande i försäkringsbrygga får jag fatt i en likvärdig tvåhjuling till samma pris. Kolfiberdrömmen lever! När jag efter två års användande av cykeln, bland annat i Adventure Racing-tävlingar, som går ut på att släpa cykeln genom taggbuskar under flera dygn i sträck, är det dags för försäljning. Men det är först när jag står där med köparen i dagsljus, och faller offer för högst befogade prutförsök, som jag nyktert kan se hur ”välanvänd” cykeln är. Varenda millimeter av ramen är täckt av repor och vevarmarna är nötta till oigenkännlighet. Så många minnen från vår äventyrsturné i Sverige och världen. Det är med tungt hjärta jag rullar hemåt med tomt cykelställ på bilen.

Exakt här sker klivet från en sund syn på cykelägande till ”The dark side”. För dig som mot förmodan inte hört begreppet innebär cykelnördens regel om ”N+1” att ditt behov av cyklar ska beräknas genom att addera innevarande antal med plus en (1). Våren 2017 får jag min första cykelsponsring, och jag får låna inte bara en, utan två vackra kolfiberhästar i Bianchis patenterade celeste-kulör. Jag ska nu även ge mig in i landsvägscyklandets värld, men då jag redan har en lånad rääääser av det mer avdankade slaget ståendes i förrådet, i sällskap av en riktigt risig damcykel, en pendlingscykel som ska säljas, en nyköpt pendlingscykel samt en lånad Monark i vardagsrummet, har antalet cyklar plötsligt ökat från N=3 till N=7. En oroväckande tillväxt på 233 procent inom loppet av några veckor.

Och på den vägen är det. Jag är fast. Under förra året köpte jag tre cyklar (varav en blev såld innan användning till följd av kraftig ekonomisk ångest), men också kommit till befriande insikt om att N+1 är en bluff. Korrelationen mellan lycka och värdet av N existerar inte. Och mitt i crescendot av konsumtionshets kan jag återkalla känslan av hur fint det var att leva i tvåsamhet med min första mtb. Jag har därför även återlämnat tre lånecyklar, skänkt bort skruttcykeln samt sålt tre cyklar. Alla med endast knappt märkbara skavanker, då jag numera lärt mig att cykla ordentligt samt att vårda materialet. Jag har precis jobbat mig ner till N=3, och min själ känns fluffig och lätt. Kanske en liknande känsla som när en person flyttar från hus till lägenhet, då jag nu slipper underhålla cyklar för en hel Giro d’Italia-klunga. Och nu. Å andra sidan ska vi precis lägga vår beställning av tävlingscyklar för kommande säsong.

PS. Ovan text bör läsas med stor dos ironi. Jag är högst medveten om att det är få människor förunnat med generösa rabatter på cyklar, samt ekonomisk möjlighet att äga ens en (1) cykel. DS. 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Så blir du synlig som cyklist!

Så blir du synlig som cyklist!


Tyvärr! Vi cyklister syns inte så bra som vi tror, men det finns tre små nycklar till hur vi syns mycket bättre i trafiken. Nycklar baserade på forskning och fakta.

Forskningen visar att cyklister kraftigt överskattar när och hur upptäcks av fordonsförare. För att öka dina chanser att upptäckas behöver man göra några aktiva val. Utifrån forskningsresultat från sektionen för perception vid Clemson-universitetet har Trek/Bontrager formulerat följande riktlinjer. Ett synlighetens 1, 2, 3 – Alltid på, Biomotion och Kontrast

1 Alltid påAnvänd fram- och baklampor, både i dagsljus och mörker

Cyklingen har hämtat några av sina bästa idéer från bilindustrin. Vi kan t.ex. tacka bilar och motorcyklar för dämpning och skivbromsar. Numera levereras bilar standardutrustade med varselljus, eftersom bilar med DRL-lampor (Daytime running lights) löper mindre risk att bli inblandade i olyckor. Så visst borde vi applicera samma logik för cyklar.

Alla lampor har dock inte samma lyskraft. En lampa med bästa ljusstyrka behöver inte vara särskilt effektiv i dagsljus. En riktigt bra DRL-lampa har ett speciellt fokus och blinkmönster och den syns på långt håll. Utan dessa tre faktorer är det faktist bara en vanlig lampa.

Vi har själva testat och använt dessa lampor i flera år nu och vi tycker fortfarande de är det bästa kompakta lampsetet som finns på marknaden.

2 Biomotion – Markera kroppens rörliga delar

Till skillnad mot vad många tror är reflexväst varken den bästa eller säkraste lösningen. Istället är det den unika tramprörelsen på en cykel som gör att man uppmärksammar just en biologisk rörelse. När du cyklar i mörker ska du markera fötterna, vristerna och benen med produkter i reflekterande material. I dagsljus ska du använda fluorescerande strumpor, skor, skydd eller värmare. Eller i alla fall något med färg snarare än kolsvart. Här kan du läsa mer om Biomotion

3 Tänk på kontraster

Synlighet bygger på kontraster. Fluorescens är effektivt för cyklister i dagsljus eftersom det gör att vi kan urskiljas från omgivningen. Exempelvis med en hjälm som denna! Men i avsaknad av solen är självlysande kläder inte effektivare än mörka kläder. Så när det gäller kläder fungerar fluorescens utmärkt i dagsljus, men under den mörka delen av dygnet behöver du reflexer för att vara synlig.

Visst behöver bilister bli bättre på att aktivt titta efter cyklister, men vi som cyklar kan dra vårt strå till stacken och göra det vi kan för att öka vår synlighet, eller hur?


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Garmin lanserar Rally – nya pedaler med kraftmätning för både lvg och XC

Garmin lanserar Rally – nya pedaler med kraftmätning för både lvg och XC


Rally är en serie nya pedaler för både XC och landsväg som mäter total kraft, kadens och avancerad cyklingsdynamik, inklusive balans höger/vänster, kraftfas och ännu mer.

Rally kraftmätare finns tillgängliga i två versioner; enkelavkännande och dubbelavkännande:

  • Rally RS100 och Rally RS200 är framtagna för landsvägscyklister. Nytt är också att de är kompatibla med SHIMANO SPD-SL-klossar
  • Rally XC100 och Rally XC200 är framtagna för MTB-cyklister. Nytt även för dessa är att de är kompatibla med SHIMANO SPD-klossar
  • Rally RK100 och Rally RK200 är framtagna för landsvägscyklister. De är fortsatt kompatibla med LOOK KEO-klossar

På Rally är sensorerna är inkapslade i pedalerna. Väljer du Rally RK200, Rally RS200 och Rally XC200 dubbelavkännande kraftmätare kan du se värden för höger och vänster pedal helt oberoende av varandra. Du kan ta del av prestationsdata såsom kadens, total kraft, vänster-höger balans och avancerad cyklingsdynamik. De dubbelavkännande pedalerna visar även var och hur kraften skapas för att hjälpa dig att förstå dina specifika styrkor och svagheter så att du kan förbättra ditt sätt att trampa. De dubbelavkännande pedalerna kan också registrera hur mycket tid du spenderar sittande jämfört med stående för att du ska kunna utvärdera vilken position som är mest effektiv och även se var kraften appliceras.

De enkelavkännande pedalerna Rally RK100, Rally RS100 och Rally XC100 använder den kraft som mäts upp via vänster pedal för att mäta både kadens och kraft. Det ska gå att uppgradera till ett dubbelavkännande system vid ett senare tillfälle.

Rally XC, för ja just XC, eller kanske gravel?

Rally-pedalerna installeras på samma vis som vanliga pedaler och kan enkelt flyttas mellan olika cyklar. De har upp till 120 timmars batteritid, vilket gör att du kan träna i flera veckor eller möjligen månader utan att ladda emellan. För att du ska kunna cykla året runt och både på landsväg och off-road, är spindeln unikt designad för att kunna flyttas mellan olika Rally pedalkroppar.

Priset då? de dubbelavkännande pedalerna har ett rekommenderat cirkapris mellan 11 999 upp till 12 799 kronor medan de enkelavkännande pedalerna har ett rekommenderat cirkapris på mellan 7 099 upp till 7 399 kronor. Uppgraderingspedalerna som kan köpas som tillval har ett rekommenderat cirkapris på mellan 6 199 och 6 699 kronor.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Speedplay gör comeback

Speedplay gör comeback


Sen Wahoo köpte upp Speedplay hösten 2019 har det varit tyst som i graven från detta udda men ikoniska varumärke. Men nu släpper Wahoo den första, stora uppdateringen av pedalerna.

För den som inte är bekant med Speedplay kan man säga att det är en form av inverterat pedal+kloss-system, där själva mekanismen sitter i klossen istället för i pedalen.


Uppdateringarna som gjorts inkluderar justerbar float på alla klossar (0-15 grader), tätade lager för minimalt underhåll och ökad hållbarhet genom en uppdaterad pedalkropp. Istället för skiftnyckel används nu insexnyckel vid installation. Modellen ZERO kommer även finnas tillgänglig i fyra axellängder för att tillgodose alla typer av cyklister.

Senare i sommar kommer den egentliga riktigt stora nyheten, då planerar man att släppa POWRLINK ZERO som blir världens första pedalbaserade kraftmätare med dubbelsidig infästning.

Den nya Wahoo Speedplay-serien inkluderar Speedplay COMP, Speedplay ZERO, Speedplay NANO, Speedplay AERO och Wahoo POWRLINK ZERO.

Speedplay-serien inkluderar två olika typer av klossar: Standard Tension (inkluderad med ZERO, NANO, AERO och POWRLINK) och Easy Tension (inkluderad med COMP). Båda klossarna är kompatibla med alla pedaler i den nya Speedplay-serien samt kompatibla med tidigare Speedplay ZERO-pedaler. COMP, ZERO, NANO och AERO är tillgängliga idag och POWRLINK ZERO kommer enligt Wahoo att finnas tillgänglig sommaren 2021.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Ny luftigare Prevail från Specialized

Ny luftigare Prevail från Specialized


Specialized kallar sin nya S-Works Prevail II Vent för den mest ventilerade hjälm de någonsin tillverkat och det är lätt att förstå varför.

För att skapa en ny luftigare konstruktion skalade man bort totalt sju ”broar” från centern och sidorna, resultatet blev föga överraskande mer effektiva ventilationskanaler. För att samtidigt behålla en stabil struktur så har hjälmen fått broar av Aramid (som är en form av kevlar)

Konstruktionen ger en 20 procentig ökning av ventilerade områden och luften kan alltså flöda mer effektivt genom hela hjälmen. I klippet nedan ser man skillnaden mellan nya och ”gamla” Prevail II

De stora luftkanalerna genom S-Works Prevail II Vent gör att luften rör sig 18% snabbare över ditt huvud än Prevail II, du blir alltså svalare, slipper kanske en del svett i ögonen och vem vet, kanske blir du även snabbare.

S-Works Prevail II Vent har fått MIPS SL’s minimalistiska fästsystem, ett system som ska ge 10 till 15 millimeter av rotation i varje riktning och samtidigt erbjuda samma skydd som andra versioner av MIPS.

Svalaste hjälmen för XC och landsväg? Ja kanske det

Prislappen landar på ca 3900 kr


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

POC släpper nya ultralätta Ventral Lite

POC släpper nya ultralätta Ventral Lite


Svenska POC ligger knappast på latsidan. Förra veckan släppte de Omne Eternal – världens första självförsörjande cykelhjälm (på el). Bakom trollerikonsten står företaget Exeger och ett material som kallas Powerfoyle som kan omvandla allt ljus till elektricitet. Hjälmen har sedan en inbyggd lampa som helt enkelt laddas då hjälmen utsätts för ljus. Lampan behöver alltså aldrig laddas via någon extern kabel. Pris 2500

Omne Eternal

Nu släpper man en ny version av Ventral som fått tillägget Lite. Det är kort och gott en bantad Ventral, där man reducerat andelen plast i skalet och sytt i remmarna istället för att använda spännen. I storlek medium väger den så lite som 190 gram. Nackdelen är att hjälmen får mer exponerad och stötkänslig EPS samt att hakbandet inte kan justeras mer än i längd. Men är man viktjägare så är man. Prislappen landar på runt 2600 kronor

Nya Ventral Lite i tvådelad färgsättning

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in