Till långloppens lov – Därför vill vi tävla länge

Till långloppens lov – Därför vill vi tävla länge


För att förstå nutiden måste vi också förstå dåtiden och den resa som gjort långlopp på mountainbike så populärt. I Sverige blev långlopp stort när första upplagan av Långloppscupen genomfördes år 1996. Fyra lopp ingick i cupen och det största hette Finnmarksturen, som toppade med 2 914 deltagare under sitt bästa år. Därefter växte långloppandet ganska konsekvent till början av 2000-talet, när utvecklingen avstannade något. Men efter att Cykelvasan föddes så fick intresset en ny knuff.

Arrangemangen har sedan dess blivit både fler och bättre. Dessutom lockar skogen på ett annat sätt idag än tidigare, med tanke på den vardag många lever i – där stress, storstad och stillasittande dominerar. Långloppens upplägg gör det också enkelt att delta, nästan oavsett vilken nivå det är på cyklisterna. Men är detta det enda svaret på varför det är så kul att cykla långt? Jag tror att det finns en mer känslomässig anledning till att långloppscykling växer och är så populärt. En känsla av samhörighet från start till mål.

Tack vare att alla kan mötas på sina respektive olika nivåer kommer man också att stöta på jämlikar i spåret. Din motståndare här är också en likasinnad vän. För trots att alla tävlar mot varandra, och att känslorna kan svalla högt under loppet, händer det något speciellt när en långloppscyklist kommer över mållinjen. Utmattad och glad efter att ha klarat av ännu ett äventyr möts cyklisten av en rad funktionärer som först hänger en medalj runt halsen, sedan delar ut lite vatten, saft, sportdryck, och något att äta. 

Mellan alla dessa servicestationer står du där, axel mot axel med den som utgjorde ett hårt motstånd alldeles nyss när spurten över mållinjen avgjordes. Motståndaren som, när andan har hämtats, glatt samtalar om dagens utmaning. Skratten ekar mellan stationerna när cyklisterna utbyter minnen från banans fajter. Eftersnacket fortsätter från energiintag sittande i gräset in till omklädningsrummen och förbi köerna till cykeltvätten. Har du tur fortsätter samtalet på vägen hem också, i samma buss eller tåg eller i en tråd på något nätforum.  

Det är någonstans där jag hittar kärnan i varför långlopp på mountainbike har blivit så populärt. Med det sagt tror jag inte formatet kommer att stå sig i all oändlighet. Nu dyker det upp nya sätt att cykla, där upplevelse och äventyr får ett större inslag, ibland över flera dagar och i lag. Lägg ihop långloppens familjära stämning och sköna efterhäng med framtidens utmaningar så är det något som i alla fall jag vill delta i. Enkelt, utmanande och massor med stigcykling med likasinnade! 


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Justin Williams och Ebbe Silva
  • Tipsar om hur du överlever hösten
  • Tar en djupare tips på hur mensen påverkar din träning
  • Hetsar om vikten av kolhydrater

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Jennie Stenerhag och Kristian Klevgård plockade segern på Cykelvasan 2021

Damsegraren Jennie Stenerhag var förhandsfavoriten som vann sin femte seger medan herrsegraren Kristian Klevgård var...

Läs mer

Team Bicycling 2020 - Laget

De sex deltagarna i årets upplaga av Team Bicycling har nu hunnit avverka två träningsläger,...

Läs mer

Stort intresse för Hemmavasan

Över 13 300 deltagare är just nu anmälda till något av loppen i Hemmavasan 15–22...

Läs mer

Coronan stoppar Cykelvasan

Vasaloppets sommarvecka 14–22 augusti 2020, med Nordens största mountainbikelopp Cykelvasan 90 och Nordens största ultralopp...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Cykelvasan 2020 ligger kvar som planerat - tills vidare

Covid-19-pandemin gör att många av sommarens idrottsevenemang ställs in eller flyttas fram. Vasaloppet väljer att...

Läs mer
Emil Lindgren och Elisabeth Sveum vann Cykelvasan 90 2019

Emil Lindgren, Serneke Allebike MTB TEAM, och Elisabeth Sveum, Norge, vann på lördagen den elfte Cykelvasan. Bägge cyklisterna avgjorde på...

Läs mer
Cykelvasan 10 år - Från mygg och elände till succé

Cykelvasan firar 10 år i år och Andreas Danielsson blickar bakåt till hur allt faktiskt började

Läs mer