Ticino – La dolce vita och äventyr i en unik mix
© Alessio Pizzicanella - Ascona-Locarno Turismo

Ticino – La dolce vita och äventyr i en unik mix


Magiska stigar med utsikt över berg och sjöar, uråldriga kyrkor, modern arkitektur, högalpin terräng och palmer, allt mixat med italiensk charm och schweizisk klass – det är unika Ticino i ett nötskal.

Ett växande cykelparadis 

Även om det var ett tag sen MTB-VM ägde rum här har cyklingen vuxit och utvecklats även i Ticino. Det är inte för inte som många proffs kallar Ticino för sitt hem. Alperna skyddar området från stökigt väder från norr och sjöarna Lugano och Maggiore ligger bara några hundra meter över havsnivån, så här går det att cykla året runt i relativt milt väder. Man har nyligen byggt 150 kilometer nya MTB-leder så nu finns 650 kilometer MTB-specifika leder i regionen. Självklart hittar man något för såväl nybörjaren som experten.

Bellinzona e valli turismo – Foto Parisiva.ch

Cardada bike
Bor man i Locarno är detta en given dagstur som tar en runt Cardara och Val Resa. Om man cyklar hela vägen börjar turen nere vid tågstationen Locarno-Muralto och tar en på lätttrampade asfaltsvägar upp till Monte Brè. Sen tar stigen och singletracken över hela vägen upp till Alpe Cardada. Härifrån bär det sen av utför, på stigar och lite bredare, men roliga och galet snabba bergsvägar. Men innan du får allt för mycket fart, glöm inte att njuta av utsikten över Maggioresjön. Väl nere i stan är det bara att bänka sig på valfri uteservering för att njuta av solen och en kall dryck.  

Bellinzona e valli turismo – Foto Parisiva.ch

Mellan sjöarna
Området, eller ska vi kanske säga bergen, mellan Lugano- och Maggioresjön bjuder på flera riktigt fina rundor, med sjöutsikt som ständig följeslagare. Monte Tamaro är ett alternativ. Stigningen från Alpe Foppa till Capanna Tamaro är tuff, men den fantastiska utsikten över dalen är värt ansträngningen. Ett annat klassiskt vattenhål och utgångspunkt är Capanna vid Monte Bar. Stigarna tar en sen nästan hela vägen upp på berget för att därefter ringla ner genom åkrar, gamla gårdar och vackra skogar.

Alta Verzasca – längs den gröna floden
Stigen slingrar sig jämsides med floden Verzasca och dess urtida landskap. Kännetecknande för området är alla de gigantiska stenblock av gnejs som genom miljoner år formats av det gröna vattnet. Leden går både på singletrack och grusvägar, så här funkar det fint att vara nybörjare. Då den följer en flod är det också en relativt platt historia. Leden, som går längs med en av Schweiz vackraste vandringsleder, börjar i Brione och slutar i Sonogno.

Copyright Ticino turismo, Foto Christof Sonderegger 

Granfondo San Gottardo – Alpernas Paris-Roubaix
Den gamla vägen från Gotthardpasset är en unik upplevelse på alla sätt och vis. Den är något så udda som en serpentinväg byggd av gatsten. Tack vare denna ytterlighet får den, till skillnad från andra bergspass i Alperna, väldigt lite biltrafik.

©ti-press / Gabriele Putzu

Snittlutningen ligger på 7,4 procent och vägen går upp till ett pass som ligger nästan exakt lika högt som Kebnekaises topp: 2 106 meter över havet. Vill du uppleva denna unika plats i grupp ska du ta sikte på Granfondo San Gottardo den 24 juli. Start och mål är på 1 000 meters höjd i Ambrì och det finns flera olika distanser att välja mellan.

Läs mer på Ticino.ch/velo & Ticino.ch/mtbLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Bikeweek på Camp Järvsö 11-17 juli!

Mitt i sommaren, när det är som allra finast, varmast och ljusast bjuder vi in...

Läs mer

Bold fortsätter satsa på integration

Bold är numera en underavdelning hos Scott, och vi såg deras teknik på nya Scott...

Läs mer

Scott Spark - en ny generation

Integrerad bakdämpare, längre slaglängd, ny geometri och flera andra uppdateringar. När Scott nu släpper den...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Gravelhelg med Hemmavasa på Camp Järvsö!

Ledsen över en utebliven Cykelvasa? Häng inte läpp för det utan kom till Camp Järvsö...

Läs mer
Ny generation Jekyll från Cannondale

”Gamla” Jekyll har inte hunnit samla på sig så värst många år innan Cannondale nu släpper en totalt ombyggd version...

Läs mer