Ticino – Där ytterligheterna möts

Ticino – Där ytterligheterna möts


Det finns nog ganska få ställen i världen, och synnerhet i Europa, där man på morgonen kan röra sig bland glaciärer och alpin terräng för att senare under dagen rulla fram under skuggan av palmträd och på uråldriga bygator. Men i Ticino går det faktiskt att göra exakt det. Här blandas italiensk charm med schweizisk klass – en unik mix som gör Ticino till ett minst sagt unikt resmål.

Ett givet cykelparadis
Precis som på många andra platser boomar cyklingen, så även i Ticino. MTB-VM ägde rum här 2003, men det har hänt otroligt mycket sedan dess. Det är inte för inte som många proffs kallar Ticino för sitt hem. Alperna skyddar området från stökigt väder från norr och sjöarna Lugano och Maggiore ligger bara några hundra meter över havsnivån, så här går det att cykla året runt i relativt milt väder. Man har nyligen byggt 150 kilometer nya MTB-leder så nu finns 650 kilometer MTB-specifika leder i regionen. Självklart hittar man något för såväl nybörjaren som experten.

Cykling längs Alta Verzasca Foto: Christof Sondegger

Alta Verzasca – längs den gröna floden
Stigen slingrar sig jämsides med floden Verzasca och dess urtida landskap. Kännetecknande för området är alla de gigantiska stenblock av gnejs som genom miljoner år formats av det gröna vattnet. Leden går både på singletracks och grusvägar, så här funkar det fint att vara nybörjare. Då den följer en flod är det också en relativt platt historia. Leden, som går längs med en av Schweiz vackraste vandringsleder, börjar i Brione och slutar i Sonogno.

Foto: Ticino Turismo Redesign

Cancorì och Brüsacü – två nya cykelleder i Bleniodalen
Sommaren 2019 byggdes två nya rutter i Bleniodalen som utgår från Acquarossa. Cancorì är en 24 kilometer lång teknisk och äventyrlig stig för den erfarna cyklisten som bjuder på fina vyer över Adulamassivet. Lika teknisk och fysiskt utmanande är den 25 kilometer långa Brüsacüleden som bjuder på en enastående utsikt över Bleniodalen. På dialekt i Ticino betyder ”Brüsacü” förresten lustigt nog ”något som sätter eld på din rumpa”.

Foto: Ticino Turismo Redesign

Monte Tamaro MTB – sjönära cykling utanför Lugano
För stigcykling med sjöutsikt tar man bäst sikte på den nya stigen som går vid Monte Tamaro. Stigningen från Alpe Foppa till Capanna Tamaro är tuff, men den fantastisk utsikten över dalen, med Lugano- och Maggioresjön, är värt ansträngningen.

Gran Fondo Gottardo Foto: Gabriele Putzu

Granfondo San Gottardo – Alpernas Paris–Roubaix
Den gamla vägen från Gotthardpasset är en unik upplevelse på alla sätt och vis. Den kallas inte ”Tremola” utan anledning – den är något så udda som en serpentinväg byggd av kullersten. Tack vare denna ytterlighet får den, till skillnad från andra bergspass i Alperna, väldigt lite biltrafik. Snittlutningen ligger på 7,4 procent och vägen går upp till ett pass som ligger nästan exakt lika högt som Kebnekaises topp: 2 106 meter över havet. Vill du uppleva denna unika plats i grupp ska du ta sikte på “Granfondo San Gottardo” den 25 juli. Start och mål är på 1 000 meters höjd i Ambri och det finns flera olika distanser att välja mellan

Läs mer på ticino.ch/velo, ticino.ch/mtbLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Bikeweek på Camp Järvsö 11-17 juli!

Mitt i sommaren, när det är som allra finast, varmast och ljusast bjuder vi in...

Läs mer

Gravelhelg med Hemmavasa på Camp Järvsö!

Ledsen över en utebliven Cykelvasa? Häng inte läpp för det utan kom till Camp Järvsö...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Hjälp oss skapa Sveriges bästa cykeldestination - Camp Järvsö!

I sommar slår vi upp portarna till vår nya storsatsning Camp Järvsö – platsen för dig som vill ha en...

Läs mer
Nu lanserar vi nya Camp Järvsö

Bicycling, Runners World och Springtime skapar Sveriges bredaste och mest attraktiva destination för dig som gillar träning och en aktiv semester ...

Läs mer