Test: TRP Quadiem

Test: TRP Quadiem


Det gäller också amerikanska TRP, från Utah, som tidigare varit nischade med lite specialprodukter i bromsvärlden. Men tillsammans med downhill-stjärnan Aaron Gwin har TRP gjort en ordentlig satsning med sina nya Quadiem-bromsar. Och precis som namnet antyder så är detta bromsar med fyrkolvsok, alltså inget för viktjagande crosscountry-cyklister. Till skillnad från Sram och Shimanos fyrkolvsbromsar är Quadiem lite bulkigare, fast med snyggt och effektivt utformade kylflänsar på mastercylindern. Även bromsreglagen är något större än normalt och sammantaget andas allting lite motocross, fast i lightversion.

Efter att vi kapat bromsslangarna till rätt längd var bromsarna lättluftade. TRP använder mineralolja och klossarna finns i olika material. För att kapa lite vikt använder TRP en kombination av stål och keramik till kolvarna. Känslan är mycket god, däremot går inte bromspunkten att justera vilket är ett litet minus. Men självklart går avståndet till bromsreglagen att justera med en indexskruv som motverkar rörelse under cykling.

I jämförelse med Shimanos Saint-bromsar med fyrkolvsok är stoppkapaciteten inte lika bra. Men för dig som hellre bromsar i mellanregistret känns Quadimen väldigt nyanserade genom hela registret. Vi har inte testat bromsarna utför långa berg i högsommarvärme, men det har däremot våra amerikanska kollegor gjort. Och de upplevde inte några förändrade eller negativa nyanser när arbetstemparaturen ökade drastiskt. Vi upplever inte heller några tendenser till irriterande spökbromsning. TRP Quadiem är stadiga och pålitliga, både i det korta och långa loppet.

Vi summerar TRP Quadiem som en god utmanare för den grova stigen eller för parkcyklister som gillar hög fart. Kvaliteten i detaljerna är hög och både känslan och bromseffekten är mycket bra, dock med undantag för den absoluta stoppkapaciteten, här saknas lite bett för att sänka farten till 0.

+ Bra känsla och hög kvalitet.

– Går ej att justera bromspunkt.

Cirkapris: 1 900 kronor, exklusive bromsskivor. Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Ny luftigare Prevail från Specialized

Specialized kallar sin nya S-Works Prevail II Vent för den mest ventilerade hjälm de någonsin...

Läs mer

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer

Skotest: Shimano XC3

Även billigare skor kan vara riktigt bra Lätta, styva och dyra skor har absolut sin...

Läs mer

Jackal - helt ny hjälm från Lazer

Anrika Lazer fortsätter satsa på MTB-sortimentet. Efter lanseringen av Impala och Coyote 2019 släpper de...

Läs mer

Test - Thule Rail 12L PRO

Med skydd för ryggen Att Thule satsar på cykelryggor har väl inte gått någon förbi,...

Läs mer
Historien bakom Shimano XT

För snart 40 år sedan såg Shimano XT, världens första riktiga komponentgrupp för mountainbike, dagens ljus. Resten är historia. Berättelserna,...

Läs mer
Test: Giro Manifest Spherical Mips

Dubbelt skydd på stigen För blotta ögat ser det här nästan ut som vilken modern och snygg endurohjälm som helst....

Läs mer