Test: Gore Active Shakedry – Minimalistiskt men ömtåligt

Test: Gore Active Shakedry – Minimalistiskt men ömtåligt


Gore har kallat kreationen för Active Shakedry och namnet kommer från hur vattendropparna pärlar sig på ytan för att sen rinna av. Jackan är alltså inte impregnerad med miljöfarliga flourkarboner utan membranet avvisar vatten i sig. Enligt Gore ska materialets egenskaper inte avta utan vara hela plaggets livslängd.

Vi har testat två varianter, ORO från 7mesh som med sina 94 gram sägs vara världens lättaste Gore-Tex jacka och Gores egna ONE 1985, som på vår våg hamnade på 115 gram. 

Fungerar gör det absolut, vattnet pärlar sig och rinner av när man rör sig, och inget rinner igenom. Då jackan är ett lager tunnare än vanlig Gore-Tex så andas den också bättre. Självklart inte lika bra som en vanlig cykeltröja men skillnaden mot en vanlig vindjacka i nylon är enorm. Materialet är något av det tunnaste vi beskådat och storleken på en ihoppackad jacka blir därefter, lite som en uppsvälld tennisboll. Då jackan tar så lite plats i fickan har vi sällan ens behövt fundera på om den ska med eller inte, vilket kan vara en lyx om vädret är ostadigt. 

ORO från 7mesh är superminimalistisk. Enda egentliga fickan är en liten flik som funkar som packficka, den vattentäta dragkedjan fram har ingen regnflärp vilket minskar risken för att den ska fastna i väven. Bak finns två ventilationsöppningar där man kommer åt en cykeltröjas egna bakfickor. Den är även något mer racig i snittet jämfört med Gores ONE 1985. Den senare har en liten bakficka med dragkejda, tvåvägsdragkedja fram med regnflärp och lite mer sömmar i ärmslut och midja.

En jacka som väger runt 100 gram, är helt vattentät och samtidigt andas är inget annat än en ren fröjd och smärre revolution. Men jackorna är dyra och även ganska ömtåliga. Att köra dem i skogen är bara att glömma då minsta lilla gren kommer göra hål. Samma sak gäller för vassa naglar eller stress med dragkedjan. Ryggsäck? Gore själva avråder från att använda rygga med jackorna. Men så länge de är hela njuter vi av att vara torra och glada.  

 7mesh ORO & Gore bikewear ONE 1985

+ Kompakta, funktionella och bra passform på båda

– Priset är högt och slitstyrkan relativt låg

Cirkapris 7mesh ORO: 3100 kronor

Cirkapris Gore ONE 1985: 2990 kronor

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Garmin lanserar Rally - nya pedaler med kraftmätning för både lvg och XC

Rally är en serie nya pedaler för både XC och landsväg som mäter total kraft,...

Läs mer

Speedplay gör comeback

Sen Wahoo köpte upp Speedplay hösten 2019 har det varit tyst som i graven från...

Läs mer

Ny luftigare Prevail från Specialized

Specialized kallar sin nya S-Works Prevail II Vent för den mest ventilerade hjälm de någonsin...

Läs mer

POC släpper nya ultralätta Ventral Lite

Svenska POC ligger knappast på latsidan. Förra veckan släppte de Omne Eternal – världens första...

Läs mer
Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig med sitt mest ambitiösa bygge...

Läs mer
Skotest: Shimano XC3

Även billigare skor kan vara riktigt bra Lätta, styva och dyra skor har absolut sin plats, särskilt när man är...

Läs mer