Teknikskola med Emil Lindgren: Kurvtagning

Teknikskola med Emil Lindgren: Kurvtagning


När bil- och motorcykelförare befinner sig i en tävlingssituation är det väldigt viktigt med bromspunkter och exakta spårval för att klara av svängarna med full finess och i hög fart. Lyckas de bromsa sent och hålla hög fart genom hela svängen kommer de också ut på nästa sektion med högre fart. Sammantaget finns det mycket tid att tjäna för den som kan bromsa bra och hålla koll på cykeln i svängarna.

Till skillnad från att ha asfalten som underlag måste MTB-cyklister vara duktiga på alternativa underlag och snabbt se och förstå vart gränsen går. Position och tyngdpunkt varierar också beroende på underlagets beskaffenhet. Därtill hör också val av däck och däckstryck.

Om du har som grundregel att alltid dela in kurvorna i tre delar blir det lättare att både diskutera och träna på svängandet. Ingången är oftast en kombination av inbromsning och påbörjandet av kurvan. Därefter kommer själva svängen innan den övergår till utgången.

Om kurvan inte innehåller några särskilda överraskningar är idealspåret oftast ytter-inner-ytter för att svängradien ska bli så stor som möjligt. Här går jag igenom de tre delarna i punktform.

Steg 1: Ingången – Försök hålla ut så mycket som möjligt när du närmar dig själva svängen. Medan du bromsar in ska du försöka uppskatta vilken växel som är bäst i utgången av kurvan.

Håll så mycket av din kroppsvikt som möjligt på pedalerna och ha armarna lätt bockade så att du är redo för att parera och finjustera tyngdpunkten om det skulle behövas.

Steg 2: Svängen – Om kurvan är tvär och risken stor att du slår i pedalen i marken ska du hålla yttre pedalen i nedre läget. Sträva mot att skära kurvan så mycket som möjligt i syfte att få en rak linje och försök hålla blicken en bit framför cykeln, det hjälper dig att automatiskt hitta ett bra flyt.

De flesta däcken har ett sidomönster som kräver att du vinklar cykeln mot underlaget för att du ska få bästa möjliga fäste. Du får alltså inte vara för rädd att luta ner cykeln ordentligt.

Steg 3: Utgången – Nu ska du driva ut i ytterkant av svängen och göra dig redo på att snabbt öka farten. Försök att utnyttja den acceleration som du får gratis av att du är på väg ut ur en kurva.Det är nu det är viktigt med rätt växel, annars tappar du snabbt dyrbar tid.

Grundtipsen gäller alltså för svängar med en jämn karaktär på underlaget genom hela kurvan. Om det är lerigt, stenigt rotigt måste du vara beredd på att idealspåret kan se helt annorlunda ut och där du måste söka efter en kombination av bästa grepp, säkerhet och högsta fart.

Övningar i kurvtagning

En ovalbana kan du snabbt göra upp och på olika platser, med olika underlag, nöta svängar och lära dig vart gränsen går. Glöm inte att byta riktning med jämna mellanrum.

En bana formad som en åtta ger dig enkel och snabb jurvträning i båda riktningarna. Variera gärna banans karaktär så du har en åtta där du kan cykla dig runt, och en åtta där du måste rulla för att pedalerna inte skall slå i backen.

Skaffa en tryckmätare! Med rätt tryck i däcken blir det lättare att få bästa greppet i svängarna och överlag mesta möjliga prestanda från dina däck. Rätt tryck för dig behöver inte vara samma som för mig.

Först och främst handlar det om hur mycket du väger och vilken körstil du har. Utifrån det kan du hitta ditt perfekta tryck för respektive däck och situation. Med hjälp av tryckmätare kan du säkerställa att förutsättningarna alltid blir de samma.

Lycka till i svängandet!


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Pallplats för Zakarias Johansen

Vid andra deltävlingen av Enduro World Series, som gick av stapeln i helgen i Italienska...

Läs mer

Ny generation Jekyll från Cannondale

”Gamla” Jekyll har inte hunnit samla på sig så värst många år innan Cannondale nu...

Läs mer

Jenny Rissveds klar för OS

Sveriges regerande mästare i mountainbike Jenny Rissveds är sedan en tid tillbaka kvalificerad till OS....

Läs mer

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer
Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg hej till Treks nya E-caliber....

Läs mer
STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är vi fler som ska dela...

Läs mer