Tappa inte klungan – 5 tips!

Tappa inte klungan – 5 tips!


Träna på att ligga på rulle
Spara energi genom att hålla dig 15-30 centimeter bakom bakhjulet på cyklisten framför. Det är okej att hoppa över din tur att dra om du är trött – då går du bara runt och låter nästa cyklist ta över. Om gruppen är liten kan det vara bra att hela tiden hålla sig bakom den roterande kedjan.

Men om cyklisterna framför dig är fler än sex-sju stycken blir det desto tuffare att hålla sin plats längst bak. Ju större grupp, desto större risk för gummisnoddseffekter i alla svängar, korsningar och på backkrön. Då måste du vara mycket stark för att sitta längst bak och klara alla igångdrag.

Förutse accelerationer
Många klungor, även de mest kamratliga, tenderar att dra upp farten vid särskilda tillfällen: inför en ortsskylt, eller kanske uppför en kortare backe. Om det går – planera så att du sitter långt fram i gruppen när du vet att dessa tempoökningar kan komma. Då gör det inget om du faller några placeringar – så länge du är kvar i klungan behöver du inte slita ihjäl dig för att komma ikapp.

Trampa lätt
En del cyklister trampar runt på onödigt tunga växlar. Var inte en av dem. Om du ständigt har en hög kadens (gärna 80-90 rpm) och en lättare växel, håller du dina muskler fräschare längre, och kan också reagera snabbare om tempot förändras. Växla ofta efter förändringar i terrängen.

Attackera!
Ibland flyger cyklister iväg som skjutna ur en kanon på gruppträningarna. Lyssna noga efter ett oväntat ljud av rasslande växlar – det kan vara ett tecken på att någon tänker försöka gå loss. Gå med om du kan; det är oftast lättare att köra hårt en kort stund än att försöka köra ikapp om du blivit avhängd.

Ät och drick
På rundor som varar längre än en timme, se till att äta något varje halvtimme, och drick minst en flaska vatten per timme. Annars riskerar du att gå in i väggen eller blir uttorkad – vilket som gör att det blir svårt att hänga med gruppen.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Emilia Fahlin klar för OS!

Den svenska OS-truppen växer och nu är Emilia Fahlin med på listan! Med 100 dagar...

Läs mer

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september

På torsdagen beslutade Vätternrundan att flytta hela Cykelveckan till reservdatumen i september.– Vi måste agera...

Läs mer

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i...

Läs mer

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Massiv uppslutning för mer jämställda prispengar

Crowdfundingkampanj försöker lyfta frågan om den bisarra skillanden i prispengar mellan dam-och herr eliten. Efter...

Läs mer
Dubbel omstart för Emilia Fahlin

Efter fjolårets Coronastympade säsong är det dags för Emilia Fahlin att starta om i dubbel bemärkelse. Till helgen är det...

Läs mer
Mathieu van der Poel har äntligen lärt sig att njuta

Stålmannen. Allätaren. Ett mirakel på hjul. Superlativen haglar över den mångsidiga nederländaren Mathieu van der Poel. Men det är först...

Läs mer