Tacx Neo Bike – Lisa Nordéns och Calle Fribergs räddare i vinter

Tacx Neo Bike – Lisa Nordéns och Calle Fribergs räddare i vinter


Lisa Nordén är Sveriges mest meriterade triathlet med ett OS-silver i bagaget och fyra raka SM-guld i tempo. Sambon Calle Friberg har i över 20 år hållit sig inom toppskiktet på svensk mountainbike. För dem båda är har trainers länge varit en självklar del av vinterträningen.

– Artikel i samarbete med Garmin –

Vilken roll har trainers i ert träningsupplägg?
Som svensk har de alltid varit en naturlig del av vinterträningen, en möjlighet att kunna köra de pass man behöver trots mörker, kyla och nederbörd av olika former. Vi har bägge två hållit på med cykling sen dinosauriernas tid och är rika av erfarenhet från gamla källarlokaler med ”dumma” trainers, utan wattmätare på cykeln och med enbart stoppur och hög musik som underhållning. Men nu är det ju nya tider och inneträningen har fått en helt ny status – och blivit bra mycket roligare (det var inte alltid bättre förr). Vi kör inne både för att det ibland är extremt effektivt och att det ofta blir väldigt bra pass. Att inte behöva ta hänsyn till trafik, typ av väg eller väder utan bara fokusera på själva insatsen.

Calle Friberg och Lisa Nordén

Ni kör både en Tacx Neo bike och en Tacx Neo? Har de liksom lite olika roller? 
Neo Bike kommer definitivt att bli arbetshästen i vinter. Även om vi har snarlik sittposition är den lätt att justera när vi behöver ändra småsaker. Den vara uppkopplad till största TV’n vilket bäddar för en optimal upplevelse på Zwift. Tacx Neo är å andra sidan perfekt för Lisas specifika TT pass när hon vill träna kroppen på att hålla tempo-position, då kan hon köra sin Scott Plasma 6 så att sittställningen är exakt. Sedan är det ju grymt att bägge kan cykla samtidigt, tidigare har vi fått ha ett ”bokningsschema” vilket funkat sådär när vi båda vill cykla ofta och länge.

Någon favoritfunktion ni gillar lite extra mycket?
Att bygga pass i Zwift och låta cykeln sköta motståndet under träningen. Det är galet lyxigt. Sen är det rätt coolt med möjligheten att känna/ändra underlaget genom funktionen ”road feel” det gör att det känns lite mer på riktigt.  Ytterligare en fantastisk funktion är att Taxc Neon går att köra utan ström. Det gör den extremt smidigt att ta med till tävlingar för uppvärmning eller avrull, eller sommarstugan där vi inte har eluttag på samma sätt.

Calle och Lisa i den nya paincaven

Vad är ert bästa tips inför inomhussäsongen?
Fixa till ”paincaven” (garderoben/garaget/källaren…) så att det känns kul och inspirerande att gå dit. Ladda upp med handdukar, fläkt och en bra spellista. En stor godispåse är bra att ha tillgänglig också, tips är att lägga ut dagens intervaller i godis. Har du exempelvis 6x8min så lägger du ut 8 stycken bitar och käkar upp en efter varje intervall. Så vet du exakt hur mycket du har kvar och får små belöningar längs vägen.

För att få till lite extra motivation och hårda pass kan vi rekommendera att hoppa in i någon slags virtuell tävling i vinter (finns ett gäng olika plattformar att välja mellan). Lisa rekryterade grannbarnen som hejarklack förra vintern vilket ledde till både otroligt god stämning och väldigt många watt. 

Calles tur på Neo Biken

Har ni några favoritpass? 
Våra favoritpass ser ganska olika ut, en av oss föredrar sprättigare pass medan den andra lite längre och segare… (jag tror ni kan lista ut vem som gillar vad…)

Sprättig Vo2:
3x10min av:
40/20
30/15
30/30
5 min lugnt trampande mellan varje set

Gnetig tröskel:
2×12 min tröskel (lägre delen av spektrat) 
2 min vila direkt följt av:
4×6 min tröskel (övre delen av spektrat)
1,5 min vila

Tacx Neo Bike, vintersäsongens räddare nr1!
Tacx Neo 2T, när du vill köra på din egen hoj


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Nya Garmin Edge 1040 Solar- cykeldatorn som laddar i solen

Garmin senaste versionen av flaggskeppsdatorn Edge 1040 Solar blir bestyckad med solceller och laddar via...

Läs mer

En radar med kamera - nya Varia från Garmin

Garmin släpper nu en nya Varia™ RCT716, en bakåtseende radar som har både kamera och...

Läs mer

Så kan träning förebygga demens

Tidigare sågs demens som något oundvikligt man utvecklade med åren. Sedan dess har forskningen gått...

Läs mer

5 nycklar till mer balans i din träning

Glöm det där med att ständigt försöka träna så hårt som möjligt. Sträva istället efter...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ett pannbens fyra pelare

Säg den cyklist som inte någon gång tänkt eller pratat om vikten av ett starkt...

Läs mer
Zwift expanderar med ett färgglatt NEOKYO

Zwift slår idag upp portarna till vägarna i Neokyo som inspirerade av japans sprakande städer blir en värld dränkt i...

Läs mer
Träna din bål - som en världsmästare!

Följer man världsmästaren Kate Courtney (@kateplusfate) på Instagram märker man snabbt hur mycket tid hon lägger på gymmet. Förutom tyngdlyftning...

Läs mer