Svenskt guld, silver och brons i masters-VM
Krönika: Det engelska ordet smug kan inte exakt översättas till svenska. Struntar man i sammanhang kan man dock komma undan med att någon som betecknas som smug är ganska nära självbelåten, egenkär och självupptagen. Jag har inte så svårt att se denna människa framför mig. Lite Trump. Lite Zlatan. Lite allmänt otrevlig kanske?

Svenskt guld, silver och brons i masters-VM


Race report från Tommy Olsson, VM XC, Pietermaritzburg, Sydafrika

”I mitt sjätte försök att erövra världsmästartiteln lyckades jag idag med detta i Pietermaritzburg här i Sydafrika. Vi kom hit i måndags och det har funnits gott om tid att köra in sig på banan. En bana där man både behöver vara stark i klättringar, och tekniskt driven utför.

Banan har ett antal partier där det är möjligt att välja både A, B som C-linje som verkligen ger skillnad i åktid. På flera ställen finns det också utmanande hopp som skördat sina offer på träningarna. Sjukvårdstältet har haft fullt upp. Alla mina träningsvarv under veckan har känts kanon och därför gick jag in i tävlingen med en skön känsla.

Mitt lopp startade klockan 08.30 på morgonen så redan efter klockan 07.00 var jag vid tävlingsbanan. Min tanke innan loppet var att ta starten och bli först in i första singletrackpartiet, och så blev det också. Jag upptäckte att jag hade 20 meter redan där och tänkte då att nu kör jag uppför. Ingen av de andra kunde följa med och luckan bara växte. Efter halva första varvet ledde jag med cirka 25 sekunder och vid varvningen hade det växt till 50 sekunder.

Tvåa låg Jean Paul Stephan som vunnit VM ett antal gånger. Jag försökte sedan öka kontrollerat utan att ta några onödiga risker. Min ledning växte ytterligare och vid andra varvningen ledde jag med över 1,30. Sista varvet blev sedan ganska enkelt och jag körde på säkerhet. Jag ledde med två minuter som mest, och i mål blev det cirka 1,30.

Supernöjd efter att ha erövrat mitt första masters-guld! Allt kändes otroligt bra och jag tror att jag aldrig åkt fortare. Tvåa blev Jean Paul Stephan, trea blev Mats Bödker från Danmark, och femma blev Atle Hansen från Sverige. Atle vurpade i första hoppet men lyckades sedan körde upp sig till femte plats.

Vad gäller övriga svenskar tog Benny Andersson en silvermedalj i H55-59 och Anna Persson ett brons i D40-44 under fredagen.”

Tommy Olssons hemsidaLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer
Finsk jägare skulle jaga fågel - dödade cyklist

En 30-årig man har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en...

Läs mer
Nino Schurters nyckel till framgång

Enligt Nino Schurter är nyckeln till åtta världsmästartitlar i mountainbikens XCO-gren – och några kistor med andra medaljer – hans ihållighet....

Läs mer