Svenska MTB-truppen till VM i Österrike
Med en dryg vecka kvar till start i Motala, ger här Bicyclings cykelcoach Fredrik Ericsson sina bästa råd kring hur man lägger upp kost och motion inför det mäktiga motionsloppet.

Svenska MTB-truppen till VM i Österrike


Årets VM-trupp har en stor bredd, hög potential och mycket rutin men med en ungdomlig tyngdpunkt med 11 av 14 cyklister födda på 90-talet. Som helhet har truppen haft en stabil formkurva under säsongen. Som en relativt liten cykelnation är Sverige inte bortskämda med medaljkandidater, men i år finns möjligheter att åka hem från Österrike med en eller kanske i bästa fall ett par medaljer i resväskan – om allt klaffar för cyklisterna. Dessutom är det full möjligt med en drös topp-10-placeringar.

Cyklisterna presenteras nedan. Kommentarerna är från Svenska cykelförbundet.

Felix Beckeman, 4X, elit
Felix har kört bra i 4X ProTour hela säsongen. Dessutom tog han precis sin finaste skalp när han vann EM i mitten av augusti och visade att han är i absolut toppform. 4X är relativt chansartat men Felix är numera utan tvekan en medaljkandidat på VM.

Alexandra Engen, XC, elit
Alexandra har haft en riktig berg- och dalbanesäsong med skador och sjukdomar inledningsvis men även lyckats ta sin första världscupseger i XCE och sin bästa världscupplacering i XCO när hon blev 6:a i New York. På OS där hon skulle se och lära, gjorde hon sitt livs lopp, vilket innebar en 6:e plats och en given plats i världseliten. VM är en ny tävling men hon har naturligtvis chanser på topp 10 på XCO och medalj på XCE.

Felicia Ferner, XC, junior
Felicia är en kompetent och duktig cyklist inom flera cykelgrenar, men gör i år VM-debut på MTB. Hon vann SM redan förra året som förstaårsjunior och har gång på gång visat att hon besitter kapaciteten att cykla in topp 10 på XCO vid ett VM. 

Oscar Härnström, DH, elit
Oscar har till i år flyttat till Italien, vilket har givit bra träningsförhållanden och en stabil prestationsnivå. Oscar går i princip alltid till final i världscupen och har kapacitet att ta en topp 20 på VM om allt stämmer.

Emil Linde, XC, junior
Emil har haft en säsong full med ohälsa och krångel, men när saker och ting stämmer har han levererat fina resultat och varit Sveriges bästa junior på XCO. Han har även tagit Sveriges bästa placering i kvalet vid en världscup i sprint när han blev 5:a i Belgien i våras. Får Emil till det på VM är han topp 10 på XCO och kan bli lite av en joker på XCE.

Emil Lindgren, XC, elit
Emil gjorde en mycket bra och stabil vårsäsong med idel topplaceringar där han var stabilt bland de 20 bästa cyklisterna i världen. Efter en flytt hem till sin barndoms stad, Säter, under sommaren är han vrålhungrig på att gasa järnet på VM. Efter topp 20 placeringar på VM de senaste åren kan Emil helt klart slå sig in i topp 10 på XCO om han får till ett topplopp i år och även han får betecknas som en joker på XCE.

Olof Jonsson, XC, U23
Olof har gjort en stabil säsong och är rutinerad i mästerskapssammanhang. Inför VM har han laddat på hög höjd i sitt före detta hemland, Schweiz, vilket kan ge det där lilla extra som gör att han förbättrar sin 10:e plats från årets EM i Moskva.

Jenny Rissveds, XC, junior
Jenny är 1:a på världsrankingen för juniorer, vann EM och är givetvis en av favoriterna till guldet på VM. Konkurrensen är dock stenhård och precis som alltid måste även hon så klart ge allt, vilket denna härliga fighter alltid gör. Jenny lyckades även vinna sista världscupen i XCE där juniorerna ställs mot seniorer, vilket gör att hon trots sin ålder faktiskt är en medaljkandidat även i sprinten.

Anders Sahlén, DH, junior
Anders inledde säsongen starkt med seger på NM, men vurpade sedan illa i samband med att juniorlandslaget körde världscupen i Skottland och blev borta ett tag. Han kom tillbaka lagom till SM, som han vann och har sedan dess tränat stenhårt med VM i sikte.

Kajsa Snihs, XC, U23
Kajsa har kört hela världscupen i år och slutade på 7:e plats totalt. Trots en rejäl vurpa, där hon landade på ansiktet, precis innan EM så krigade hon till sig en 8:e plats där. Kajsa är så stabil topp 10 som man kan vara och med en bra dag kan hon lyfta sig ytterligare några placeringar.

Jakob Thunell, DH, junior
Jakob gör sin första säsong i juniorklassen och därmed sin första riktiga internationella säsong. Han är dock den junior som kört klart flest tävlingar internationellt under året och har stundom åkt riktigt fort. Oavsett vad han lyckas prestera på årets VM så blir det ytterligare en bra erfarenhet för honom.

Niklas Wallner, DH, elit
Niklas har tagit ett bra kliv i rätt riktning denna säsong med ett flertal världscupfinaler. Han lyckades nyligen vinna SM och har en härligt uppåtgående formkurva.

Robin Wallner, DH, elit
Robin har varit en stabil världscupåkare de senaste åren och kan slå till med kanonåk när det stämmer, vilket inte minst EM-guldet 2010 är ett tydligt bevis på. För tillfället ligger han tvåa i Europacupen och har sparat lite torrt krut till säsongens sista tävlingar.

Johan Widén, XC, junior
Johan är en duktig MTB-cyklist överlag men har briljerat mest på XCE, där han visat prov på bra förmåga i tuffa man-mot-man situationer. Han vann SM i XCE, har varit stabilast av juniorerna i världscupen och är bara en av fyra juniorer som gått vidare från kvalet någon gång. Han satsar därför lite extra på sprinten, men kommer även köra XCO på VM.

Nytt för i år är att utförsdisciplinerna och uthållighetsdisciplinerna går under två separata veckor efter varandra – först i Leogang och sedan i Saalfelden. Det blir så klart ett lite luftigare VM-program än tidigare år, men många tycker det är synd att man missar mycket av den gemenskap som blir i gänget, särskilt eftersom DH/4X och XC-åkarna inte ses så ofta under säsongen.

Mer info om VM-tävlingarna: 

http://www.saalfeldenleogang2012.at

http://www.uci.ch/Modules/BUILTIN/getObject.asp?MenuId=MTI1OTc&ObjTypeCode=FILE&type=FILE&id=Nzk0ODg&LangId=1Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer
Finsk jägare skulle jaga fågel - dödade cyklist

En 30-årig man har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en...

Läs mer
Nino Schurters nyckel till framgång

Enligt Nino Schurter är nyckeln till åtta världsmästartitlar i mountainbikens XCO-gren – och några kistor med andra medaljer – hans ihållighet....

Läs mer