Svensk minitrupp till tävlingarna i Nordamerika

Svensk minitrupp till tävlingarna i Nordamerika


När den fjärde och femte omgången av UCI MTB World Cup 2011 skall avgöras väljer förbundskapten Fredrik Ericsson att ställa upp med endast två tävlande i landslagsdress, Alexandra Engen och Ann Berglund. 

– Anledningen är att börja trimma in OS-staben inför London och som en del i vår satsning mot att säkerställa Sveriges OS-kvalplats, förklarar Fredrik Ericsson. Utöver dessa två, som representerar landslaget, kommer även Emil Lindgren vara på plats tillsammans med sitt lag, Rabobank Offroad Team, för att köra XC. Dessutom kommer Niklas och Robin Wallner, som tävlar för Team Åre Bike Park och att köra DH-tävlingarna. De får sällskap av Alexander Kangas och Oscar Härnström. Oscar siktar på att ta sig till final och Alexander som varit i final de senaste världscuperna på topp 50, förklarar Fredrik Ericsson och konstaterar vidare: Vi blir med andra ord ett lite småputtrigt svenskgäng där det finns potential till topp-20 placeringar och där Ann Berglund på sistone visat att hon onekligen är mogen att göra sin världscupdebut. 

Hela världseliten kommer att vara på plats och där väntar inga lättköpta segrar. I damklassen finns det 60 anmälda deltagare och herrklassen har 90. För andra gången kommer den unga fransyskan Julie Bresset att stå på startlinjen som världscupledarinna. På herrsidan saknas världscupledaren Julien Absalon. 

Truppen flyger till New York och bilar sen resten av resan upp till Kanada och tillbaka, vilket minimerar exponeringen för stökiga flygplatsmiljöer och risken att få fraktskador på cyklarna. Hemresan två veckor senare gör tyvärr att XC-åkarna kommer hem bara någon dag innan SM inleds.

– Det kan vara mentalt tufft, men till XCO och DHI som går helgen efter hemkomsten bör alla ha hunnit ömsa skin och komma in i matchen igen, menar Fredrik Ericsson. 

Först ut är Mount-Sainte-Anne som verkligen är en av världens bästa och mest kompletta XC-banor. Tävlingarna där brukar alltid ge bra lopp och värdiga vinnare. Att banan passar Alexandra Engen råder det ju inget tvivel om efter hennes VM-guld där förra året. Den passar sannolikt även Ann Berglund som hand i handsken. Emil Lindgren gjorde även han ett bra VM-lopp i Mont-Sainte-Anne 2010 och Robin Wallner var på väg mot en eventuell topp-10 placering på VM:et när han vurpade rejält. Så även downhillarna trivs i Mount-Sainte-Annes sluttningar. 

Windham är även det en bra världscuparena med banor som de flesta trivdes på vid världscupfinalen förra året, även om resultaten då var lite under normalnivå på grund av en lite strulig tillresa över Atlanten och problem med boendet.

– Jag tror därför att flera av åkarna som var med då vill få en ordentlig revansch på den här banan, avslutar Fredrik Ericsson. 

– Jag har verkligen längtat efter att få komma tillbaka och tävla på dessa fantastiska MTB-banor, säger Alexandra Engen, som under uppladdningsperioden sedan senaste världscuptävlingen i Offenburg, kört fem tävlingar, vunnit tre och varit sämst trea.

– Mont-Sainte-Anne betyder speciellt mycket för mig, med tanke på mitt VM-guld förra året. I Windham kom jag trea förra året och det kunde ha blivit mer. Så det ska bli riktigt kul att få tävla på dessa platser igen, berättar en upprymd U23-världsmästarinna. 

– Jag gjorde min bästa internationella tävling förra året i Mont-Sainte-Anne, berättar Emil Lindgren som också använt tiden sen Offenburg till träning och även tävlat en del. Han har bokfört sig för tre vinster och en andraplats.

– Formen är bra, känslan är där och jag är sugen på att göra bra ifrån mig nu i Nordamerika, berättar Emil Lindgren. 

Tävlingen i Mont-Sainte-Anne körs lördagen den 2 juli med damernas start kl 11:45 (lokal tid) och herrarna startar kl 14:30. Downhill finalen går på söndagen den 3 juli. 


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Jenny Rissveds klar för OS

Sveriges regerande mästare i mountainbike Jenny Rissveds är sedan en tid tillbaka kvalificerad till OS....

Läs mer

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer
Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig med sitt mest ambitiösa bygge...

Läs mer
Finsk jägare skulle jaga fågel - dödade cyklist

En 30-årig man har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en...

Läs mer