Susanne Ljungskog avslutar sin karriär

Susanne Ljungskog avslutar sin karriär


Susanne Ljungskog slutar tävla. Hon diagnostiserades med hemokromatos förra året och ända sedan dess har hon arbetat i motvind. På grund av det väljer hon nu att avsluta sin fantastiska karriär som toppas med två VM-guld. Läs Susannes egna ord om avskedet från proffscyklingen.

”Jag har bestämt mig för att avsluta min cykelkarriär. Som de flesta vet diagnostiserades jag med hemokromatos under 2009 och fick avsluta den säsongen i förtid för att påbörja min behandling/blodtappning. I samråd med läkare bestämde jag mig för en satsning på 2010.
Hemokromatos är en genetisk defekt. Min mor har en gen och min far en, sjukdomen kan endast utvecklas om man har dubbel uppsättning vilket jag har fått.
Jag tappade mig på blod under hösten och fick ner mina järnvärden. Under våren har jag tränat och kämpat, men inte riktigt känt att jag nått min normala nivå.
Jag måste livet ut tappa mig på blod ett antal gånger per år för att inte järnvärdet ska stiga och jag känner att detta är en omöjlig situation för mig.
Mitt järn stiger för fort och om jag inte tappar mig på blod blir jag trött/matt och om jag tappar mig på blod förlorar jag röda blodkroppar och då kan jag inte träna och tävla som jag bör göra, moment 22…
Jag vill inte vara en i mängden, jag cyklar för att vara med i toppen och kriga och jag känner att jag inte kan vara det. Då väljer jag att tacka för mig och avslutar min karriär.
Jag kommer nu ha lite semester. Umgås med vänner och familj står överst på min lista att vilja göra. Sedan är det dags för nya utmaningar i livet. Jag gillar hälsa och friskvård samt att ta hand om andra människor därför ser jag fram emot en utbildning inom det området.
Ett stort tack till er alla som stöttat och hejat på mig under åren! Jag har haft fantastiskt roligt!”
Susanne LjungskogLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Emilia Fahlin klar för OS!

Den svenska OS-truppen växer och nu är Emilia Fahlin med på listan! Med 100 dagar...

Läs mer

Vätternrundan flyttar till den 2-5 september

På torsdagen beslutade Vätternrundan att flytta hela Cykelveckan till reservdatumen i september.– Vi måste agera...

Läs mer

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i...

Läs mer

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia...

Läs mer

Massiv uppslutning för mer jämställda prispengar

Crowdfundingkampanj försöker lyfta frågan om den bisarra skillanden i prispengar mellan dam-och herr eliten. Efter...

Läs mer
Dubbel omstart för Emilia Fahlin

Efter fjolårets Coronastympade säsong är det dags för Emilia Fahlin att starta om i dubbel bemärkelse. Till helgen är det...

Läs mer
Mathieu van der Poel har äntligen lärt sig att njuta

Stålmannen. Allätaren. Ett mirakel på hjul. Superlativen haglar över den mångsidiga nederländaren Mathieu van der Poel. Men det är först...

Läs mer