SuperLegz: Ny iPhone-applikation för toppformsanalys


Det finns redan nu en uppsjö iPhone-applikationer för att underlätta träningen. SuperLegz Basic är en ny och gratis applikation som visar om träningen gett resultat – den kan analysera din form.

Det görs genom iPhonens gyro (som känner av telefonens rörelser), vilken analyserar benens skakningar vid statisk maxbelastning. Med informationen om användarens fysiska status och den gyrobaserade analys, räknar telefonen ut hur många dagar man har kvar till nästa dag med superben.
Superben kallas den fysiska toppstatus då allt stämmer. Som alla idrottsutövare vet är det ett tillstånd som inte inträffar särskilt ofta. Utan hjälp är det dessutom lätt att missa tillfället. Men nu slipper du undra om du har superben när du ligger i soffan och kollar på TV!
Analysen går till så att man fäster telefonen med hjälp av en hållare runt låret och sedan sätter man sig i jägarsits mot en vägg – rak rygg och benen i nittiograders vinkel. Första gången sitter man tills man inte orkar mer för att skapa ett maxvärde. Varje morgon innan frukost gör man sedan en kortare analys som tar 65 procent av den individuella maxtiden. Telefonen larmar när man är klar.
I gratisversionen Basics analysverktyg får man en preliminär nedräkning till nästa tillfälle med superben. I Superlegz+, som kostar 12 dollar, får man dessutom en virtuell coach som tipsar om dagens träning för att kunna styra det datum man vill ha superben ännu mer exakt.
Dr Clupea Harengus på Boston Center for Sports Medicine ledde det forskarteam som utvecklat tekniken.
– Vi kände till sambandet mellan benens skakfrekvens, statisk belastning och en kommande toppform. Den ackumulerade laktatnivå som är anledningen till att benen börjar skaka, är också en indikator på åt vilket håll en atlets fysiska status är på väg, berättar Dr Harengus entusiastiskt.
– Innan iPhone fanns kunde man inte göra liknande tester utanför labbet, men nu kan alla göra det hemma själva. Det här är en applikation som kommer att revolutionera träningsläran, menar hon.
Den virtuella coachen är i cykelläget baserad på det vetenskapligt utformade träningsprogram som Lance Armstrong följt inför sina Tour de France-vinster. Vill man istället löpanpassa sin SuperLegz finns träningsprogram anpassade för alla distanser och farter, från Haile Gebrsellassie till Usain Bolt.
Ladda ner testversionen av SuperLegz Basic


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 4

Magnus Lagher

April, april!


Anonym

Grymt! Den måste testas 🙂


christophe herly

suverän 🙂


Christer Lindh

adfasd fas dfas dLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Nya Scott Spark är här!

Integrerad bakdämpare, längre slaglängd, annan geometri och massa annat fint! Säg hej till helt nya...

Läs mer

Test: Bluegrass Rouge Core Mips

Prisvärd funktion från Bluegrass Skillnaden mellan billigare och dyrare hjälmar brukar både märkas och synas....

Läs mer

Garmin lanserar Rally - nya pedaler med kraftmätning för både lvg och XC

Rally är en serie nya pedaler för både XC och landsväg som mäter total kraft,...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Speedplay gör comeback

Sen Wahoo köpte upp Speedplay hösten 2019 har det varit tyst som i graven från...

Läs mer
Ny luftigare Prevail från Specialized

Specialized kallar sin nya S-Works Prevail II Vent för den mest ventilerade hjälm de någonsin tillverkat och det är lätt...

Läs mer
POC släpper nya ultralätta Ventral Lite

Svenska POC ligger knappast på latsidan. Förra veckan släppte de Omne Eternal – världens första självförsörjande cykelhjälm (på el). Bakom...

Läs mer