Stenerhag och Eriksson segrare i Cykelvasan

Stenerhag och Eriksson segrare i Cykelvasan


För åttonde året i rad avgjordes idag Cykelvasan 90 mellan Sälen och Mora med 13 000 anmälda deltagare. Nytt för i år var att dameliten startade klockan 07.30, vilket var 45 minuter före herrarna, och fick göra upp om segern utan att behöva stångas med herråkare.

Det var något som uppskattades av 41-åriga Jennie Stenerhag som tog sin tredje seger i Cykelvasan. Hon vann även 2015 och 2012. I år stod kampen om segern med 18-åriga juniorvärldsmästaren och klubbkamraten Ida Jansson, Falu CK-Team Lapierre Sweden.
– När vi gick över Auklandbron så vände jag mig om och såg att jag hade fått en lucka. Då tänkte jag att nu är det bara att gå järnet. Det var jätteskönt att få komma in på upploppet helt ensam. Fantastiskt! sade Stenerhag efter segern.

– Ett jättestort tack till Vasaloppsorganisationen som gjort det här upplägget. Det fungerade klockrent. Jag hoppas det fortsätter så här nu, fortsatte Jennie.

Det bildades tidigt en klunga på sex åkare i damklassen där fjolårssegraren Stenerhag hade sällskap av Ida Jansson samt Louise Rundqvist, Felicia Ferner, Nellie Larsson och Åsa Erlandsson vid passeringen av Mångsbodarna.

Bergspriset i Evertsberg togs hem av Stenerhag som då hade skapat sig en lucka på sju sekunder till Jansson och nio till Ferner efter hårdkörning i motluten. Fyran Larsson var då 21 sekunder bakom och övriga hade släppt rejält.

Jansson vann sedan spurtpriset i Oxberg precis före Stenerhag och här låg Ferner 14 sekunder bakom som trea. I Hökberg hade Stenerhag återtagit kommandot och låg sex sekunder före Jansson. Ferner var här minuten bakom som trea.

Vid sista kontrollen i Eldris tog Stenerhag spurten igen, men nu var Jansson precis i rygg. När avgörandet skulle komma att ske i Moraparken strax före mål räckte dock inte krafterna för unga Jansson.
– Jennie var den starkaste idag och hon förtjänade att vinna. Det visade hon redan tidigt i loppet. Sista milen var jag riktigt trött. Det var sjukt mäktigt att gå med till bron därborta men då stumnade jag helt. Men jag är ändå otroligt nöjd, sammanfattade Ida Jansson.

Herrarna
I herrklassen passerade en jätteklunga Mångsbodarna i rekordtempo med alla favoriter med. I Evertsberg tog Emil Lindgren, Team Serneke Allebike CK, hem bergspriset sex sekunder före Niklas Gustavsson. Totalt passerade tolv cyklister här inom 13 sekunder.

I Lundbäcksbackarna och i stigningen mot Oxberg var tempot högt och slutsegraren Lucas Eriksson och teamkompisen Emil Lindgren grillade fältet hårt. Till kontrollen och spurtpriset i Oxberg var fem åkare loss. Alexander Wetterhall tog spurten före Emil Lindgren, Matthias Wengelin, Lucas Eriksson och Edvin Wilson.

Resten av loppet handlade om dessa fem åkare och i spurten var 20-årige talangen och landsvägscyklisten från Borås, Lucas Eriksson, vassast och vann precis före Matthias Wengelin, Almby IK-Team Bergslagen och fjolårssegraren Alexander Wetterhall, Team Tre Berg – Bianchi. Edvin Wilson, Tranemo CS, och Emil Lindgren var sekunden efter som fyra och femma.
– Jag trodde inte jag skulle vinna. Jag trodde det inte efter mållinjen heller. Men det var roligt, sade den unge segraren.

Tvåan Wengelin hade ledningen precis innan mål när Eriksson smet förbi.
– Jag är för stor. De får för bra lä bakom ryggen på mig inför spurten, sade Matthias och lät ändå inte alltför besviken.

– I backarna där Lucas körde på så brände det i benen men jag lyckades ju släpa mig med, fortsatte Wengelin som i den åttonde Cykelvasan tog sin fjärde pallplats!

Den som bäddade för segern för Lucas Eriksson var Emil Lindgren som drog fram till 250 meter kvar. Det var också Lindgren och Eriksson som drog hårt tidigt i loppet och fick ner klungan till endast fem man.
– Klart man vill vinna själv men vi är ett lag och man behöver mer landsvägsbakgrund för att vinna en sån här spurt. Min styrka är i backarna, konstaterade femman Lindgren som också radat upp fina placeringar i Cykelvasan genom åren.

Totalt under hela helgen har Cykelvasans olika lopp lockat 22 000 anmälda, vilket är nytt deltagarrekord. Anmälan till Cykelvasan 2017 öppnar söndagen den 18 september 2016 klockan 09.00 på vasaloppet.se

RESULTAT
Cykelvasan, tävlingsklass 94 km Sälen-Mora, damer, 2016-08-13

1 Jennie Stenerhag, (SWE) Falu CK, 03.07.49
2 Ida Jansson, (SWE) Falu CK/Team Lapierr…, 03.08.04
3 Felicia Ferner, (SWE) Borlänge CK, 03.08.48
4 Nellie Larsson, (SWE) CKX, 03.11.29
5 Angelica Edvardsson, (SWE) Cykloteket Racing Team, 03.17.10
6 Louise Rundqvist, (SWE) Värnamo CK/Boddan Cycl…, 03.17.11
7 Åsa Erlandsson, (SWE) Varbergs MTB/Haibike, 03.17.13
8 Erika Jepson, (SWE) Ckx, 03.17.18
9 Johanna Sömskar, (SWE) Norbergs CK, 03.18.25
10 Fanny Kjellqvist, (SWE) Godegårds SK cykel, 03.18.26

Cykelvasan, tävlingsklass 94 km Sälen-Mora, herrar, 2016-08-13
1 Lucas Eriksson, (SWE) Serneke Allebike CK, 02.40.04
2 Matthias Wengelin, (SWE) Almby IK/Team Bergsl…, 02.40.04
3 Alexander Wetterhall, (SWE) Team Tre Berg – BIANCH…, 02.40.04
4 Edwin Wilson, (SWE) Tranemo CS, 02.40.05
5 Emil Lindgren, (SWE) Serneke Allebike, 02.40.05
6 Calle Friberg, (SWE) Järfälla CK/Team Scott…, 02.41.46
7 Fredrik Haraldseth, (NOR) Hard Rock AB AX bu SWI…, 02.41.46
8 Alexander Vincent Blomqvist, (SWE) Serneke Allebike, 02.41.46
9 Vidar Mehl, (NOR) Sepura Toyota racing w…, 02.41.46
10 Jocke Bernström, (SWE) Motala Aif Cykel, 02.41.46


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Justin Williams och Ebbe Silva
  • Tipsar om hur du överlever hösten
  • Tar en djupare tips på hur mensen påverkar din träning
  • Hetsar om vikten av kolhydrater

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Jennie Stenerhag och Kristian Klevgård plockade segern på Cykelvasan 2021

Damsegraren Jennie Stenerhag var förhandsfavoriten som vann sin femte seger medan herrsegraren Kristian Klevgård var...

Läs mer

Team Bicycling 2020 - Laget

De sex deltagarna i årets upplaga av Team Bicycling har nu hunnit avverka två träningsläger,...

Läs mer

Stort intresse för Hemmavasan

Över 13 300 deltagare är just nu anmälda till något av loppen i Hemmavasan 15–22...

Läs mer

Coronan stoppar Cykelvasan

Vasaloppets sommarvecka 14–22 augusti 2020, med Nordens största mountainbikelopp Cykelvasan 90 och Nordens största ultralopp...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Cykelvasan 2020 ligger kvar som planerat - tills vidare

Covid-19-pandemin gör att många av sommarens idrottsevenemang ställs in eller flyttas fram. Vasaloppet väljer att...

Läs mer
Emil Lindgren och Elisabeth Sveum vann Cykelvasan 90 2019

Emil Lindgren, Serneke Allebike MTB TEAM, och Elisabeth Sveum, Norge, vann på lördagen den elfte Cykelvasan. Bägge cyklisterna avgjorde på...

Läs mer
Cykelvasan 10 år - Från mygg och elände till succé

Cykelvasan firar 10 år i år och Andreas Danielsson blickar bakåt till hur allt faktiskt började

Läs mer