Start i Girot på Irland idag

Start i Girot på Irland idag


Grande Partenza – den stora starten – på Giro d’Italia 2014 avgår från Belfast och avslutas i Dublin innan tävlingen tar sig till moderlandet Italien. På Irland kommer cyklisterna att passera gröna kullar, tre av öns största städer samt ett dussintal byar och mindre städer.

En stor öppningsceremoni och presentation av de olika lagen kommer att hållas under torsdagen vid Belfasts stadshus, och på fredag går det 21,7 kilometer långa lagtempot genom staden.

På lördag är det dags för den 218 kilometer långa etappen från Belfast och de tävlande cyklar längs Giant’s Causeway och Causewaykusten innan de återvänder till Nordirlands huvudstad.

På söndag har de tävlande en 87 kilometer lång och utmanande etapp framför sig, och de lämnar den historiska staden Armagh för att cykla söderut mot målet vid Merrion Square i Dublin. 

Irland har sedan länge ett stort intresse för cykling och en koppling till Giro d’Italia på grund av legendaren Stephen Roche, som 1987 blev den andra personen någonsin som vunnit trippelseger i Tour de France, Giro d’Italia och världsmästerskapet. Sonen Nicholas hoppas att faderns framgångar ska smitta av sig när han nu tävlar i det danska laget Tinkoff-Saxo. 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Några frågor till Tobias Ludvigsson

Några frågor till Tobias Ludvigsson


Berätta om utbrytningen i söndags?
– Först får jag väl säga att man måste vara väldigt framåt. Här räcker det inte med råstyrka för att komma iväg i en utbrytning. Man måste kolla runt och känna av klungan, för i slutet så är det just klungan som bestämmer vilka som ska lyckas gå iväg.
Men jag är oerhört glad att jag klarade av det. Vi hade det som taktik att gå med i en utbrytning inför den här etapp, och jag visste direkt att vi skulle ha en bra chans att hålla till målet.

Och sista kilometerna?
– Sista kilometern kändes inte som en kilometer, om jag ska uttrycka mig rätt.  Jag var så oerhört trött så redan när det var fem kilometer kvar, kändes det mer som 30. Jag hade så otroligt mycket syra, och att sedan titta bak och se att det kommer en annan åkare bakifrån gjorde ju inte saken bätte.

Hur kändes det efteråt?
– Precis efter målgången var jag något besviken att jag inte lyckades hålla ifrån Betancur, men jag blev av med även den syran efter ett tag på trainern efteråt. 

Är Girot så som du förväntat dig?
– Giro d’Italia är en så otroligt vacker tävling, och det är något man upplever ännu mer på cykeln än framför tv:n, verkligen. Alla fans och allt runt omkring – det är helt underbart!

Vad ser du fram emot mest nu?
– Nu lever jag dag för dag här, och alldeles just nu ser jag mest fram emot kvällens massage 🙂

Hur ser du på etapperna som är kvar för din egen del?
– Jag tar en dag i taget, och får se hur det känns i kroppen. Kanske kan jag komma att testa någon mer etapp, och försöker hänga i så länge det går.

Tobias Ludvigsson är 22 år och kör för Team Argos Shimano. Ludvigsson kommer från Huskvarna, och det här är hans första Giro d’Italia.

Antal kommentarer: 1

ulf f

Otroligt roligt att denne unge supertalang kliver in i girot o verkligen tät sin plats i klungan och dessutom klarar av att prestera i utbrytningar.
ser verkligen fram emot vad Tobias ska uträtta framöver.Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Girots tröjor för 2012 presenterade

Girots tröjor för 2012 presenterade


Den största nyheten igår var inte rosa. Den var och är blå. Istället för i grönt kommer nämligen loppets bergskung att cykla i en blankt blå tröja istället för den traditionella gröna.

Maglia Giovani, tröjan som bärs av ledaren i ungdomsklassen, förblir vit. Inte heller poängtröjan, Maglia Punti, ändrar färg. Den förblir röd. 

Maglia Rosa, som bärs av girots totalledare, hålls på bilden av girots gudmor, madrina, som för året är den italienska skådespelerskan Giorgia Wurth.

Mer information om girot: http://www.gazzetta.it/Ciclismo/

Antal kommentarer: 1

Borttagen

Undrar om killarna cyklar? Armarna är ungefär lika kralliga som en proffscyklists ben… Annars tycker jag tröjorna är snygga 😉Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Contador vann Giro d’Italia


Redan innan start på den sista etappen stod det klart att Alberto Contador skulle få lyfta den tidningsliknande trofén inne i Milano framför katedralen Piazza del Duomo.

Spänningen på etappen utspelades istället mellan Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) och Michele Scarponi (Lampre – ISD) som kämpade om andraplatsen bakom Contador. Nibali behövde köra in 56 sekunder på Scarponi för att putta ned honom till tredje, det blev tio sekunder, så därmed blev det Michele Scarponi som slutade tvåa i årets Giro.

– Piazzan är fantastisk, det var en drömfinal av Girot. Jag vann inte det här själv, det var hela laget som gjorde, sa en rörd Alberto Contador efter att ha korsat mållinjen.

Roman Kreuziger (Pro Team Astana) vann ungdomstävlingen före Steven Kruijswijk.

Slutställning
1. Alberto Contador (Spa) Saxo Bank – Sungard 84:05:14
2. Michele Scarponi (Ita) Lampre – ISD +6:10
3. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas – Cannondale) +6:56
4. John Gadret (Fra) AG2R La Mondiale +10:04
5. Jouaqim Rodriguez (Spa) Katusha +11:05
6. Roman Kreuziger (Tje) Pro Team Astana +11:28
7. José Rujano (Ven) Androni Giocattoli +12:12
8. Denis Menchov (Rys) Geox-TMC +12:18
9. Steven Kruijswijk (Ned) Rabobank Cycling Team +13:51
10. Kanstantsin Sivtsov (Vit) HTC – Highroad +14:10

21. Thomas Löfkvist (Sve) Sky Pro Cycling +43:51

Poängtävlingen
Alberto Contador (Spa) Saxo Bank – Sungard

Bergstävlingen
Stefano Garzelli (Ita) Acqua & Sapone 

Ungdomstävlingen
Roman Kreuziger (Tje) Pro Team Astana 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Kiryienka solovann i Sestrière


Kiryienka gick med i dagens utbrytning och när de kom till Colle delle Finestre ställde han av sina utbrytarkollegor och satte fart mot etappsegern.

Den hårda stigningen upp till Colle delle Finestre på 2178 meter över havet splittrade upp huvudfältet direkt och kvar blev toppåkarna Alberto Contador (Saxo Bank-Sungard), Michele Scarponi (Lampre-ISD), John Gadret (AG2R La Mondiale), Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale), Joaquim Rodriguez (Katusha), Denis Menchov (Geox-TMC), José Rujano (Androni Giocattoli) och Steven Kruijswijk (Rabobank).

Roman Kreuziger (Astana) tappade kontakten men tog sitt tempo och kunde ansluta till gruppen innan de gick in i Sestrièrestigningen. Nibali fick också vika ner sig med en kilometer kvar till toppen av Colle delle Finestre. Men som den utförskanon han är tätade han ihop luckan mellan honom och huvudfältet innan målbacken.

José Rujano visade upp sin kvalité som klättrare och attackerade från huvudfältet i inledningen på Colle delle Finestre och inledde jakten på Vasili Kiryienka som låg allra främst på etappen tack vare att han kört taktiskt och fanns med i dagens utbrytning. Vitryssen spände musklerna ordentligt i klättringen och tappade inte mycket tid till dem som jagade bakom honom. Han höll undan med nästan fyra minuter över Colle delle Finestre och på vägen till Sestrière drygade han ut sitt försprång och säkrade segern på etappen.

Lördagens etappseger är den andra etappsegern i Girot för Vasil Kiryienka som inledde sin proffskarriär 2006.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Contador utökade när Tiralongo vann


Vincenzo Nibali (Liquigas) tappade tre sekunder och Michele Scarponi (Lampre-ISD) åtta sekunder till spanjoren. Etappen vanns av veteranen Paolo Tiralongo (Astana) efter att Alberto Contador givit bort segern till honom. Det var Paolo Tiralongos första seger i hans, så här långt, tolvåriga proffskarriär.

Paolo Tiralongo attackerade med sex kilometer kvar till mål och blev inhämtad av Alberto Contador med 400 meter kvar att köra. Contador tog tag i farthållningen därifrån och hela vägen till mål för sammandragets skull och lät sedan sin förre lagkamrat, Paolo Tiralongo, passera utan någon ansträngning att försöka slå italienaren.

Thomas Löfkvist (Sky Pro Cycling) rullade i mål på 35:e plats, 3:17 efter Tiralongo. I sammandraget ligger Löfkvist på 20:e plats.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in