Sprinten blev succé

Sprinten blev succé


Mölndals Cykelklubb hade i dagarna fyra ockuperat Slottskogen i centrala Göteborg och avslutade det svenska mästerskapet i mountainbike med sprint (XCE). Disciplinen sprint är ny på SM för i år, och har ersatt tempot. Grenen liknar till stor del skidåkarnas sprint, och varvet är så kort som en ungefär minut.

Samtliga cyklister körde ett tidskval där de snabbaste gick vidare till kvartsfinal eller semifinal beroende på deltagarantalet. Det följdes av en A– och B–final. Under finalheaten körde sex åkare där två eller tre gick vidare till nästa heat.

Sprinten skapade stor dramatik och spännande heat, med tajta race och hög fart i samtliga klasser och snabbt växlande positioner. 

Damklassen
Ann Berglund, IK Hakarpspojkarna, vann damklassen. Hon var näst snabbast i kvalet efter Alexandra Sömskar, Norberg CK. Berglund som också knep silverpengen i söndagens XC, tog tidigt initiativet, följd av söndagens svenska U-23 mästarinna Kajsa Snihs, IK Jarl. Trea kom silvermedaljören i damjuniorklassen Felicia Ferner, Borlänge CK.

De två förhandsfavoriterna, som gjort topplaceringar i sprint internationellt och med varsin vinst i sprintvärldscupen, är båda utomlands. Alexandra Engen är på plats i London för OS, och Jenny Rissveds som leder sprintvärldscupen är i Val d’Isère för den sista världscupen.

1:a Ann Berglund, IK Hakarpspojkarna
2:a Kajsa Snihs, IK Jarl
3:a Felicia Ferner, Borlänge CK

Herrelit
Matthias Wengelin, Team Kalas/Herbalife 24 är svensk mästare i cross-country eliminering (XCE). Semifinalen var en av de mest spännande heaten där vinnaren Thomas Kristoffersson, Härnösands CK, jagades av de tre i Team Kalas/Herbalife 24  – Matthias Wengelin, Mattias Nilsson och Magnus Darvell. I finalen var inte Kristoffersson i slag och slutade 6:a.

Wengelin tog initiativet före klassens snabbaste åkare i tidskvalet – Christoffer Kvist, Borlänge CK. Kvist kom tvåa i finalen och fick se sig besegrad av Wengelin. Håkan Löfström, IK Jarl, slutade trea efter en fin uppkörning under loppet.

1:a Matthias Wengelin, Team Kalas/Herbalife 24
2:a Christoffer Kvist, Borlänge CK
3:a Håkan Löfström, IK Jarl

Herrjunior
Johan Widén vann herrjuniorklassen. Emil Linde, Gävle CA, var den snabbaste cyklisten i tidskvalet genom alla klasserna. Linde klämde till med en 12:e plats på världscupen i Hoffalize i våras då både elit och juniorer kör samtidigt. Svealandsmästaren Johan Widen, CK Natén, bjöd Linde på en stenhård kamp tillsammans med Gustav Höög, FK Trampen. De tre herrjuniorerna hade ett tufft race från start, men Widén var snabbast i starten och kunde hålla Linde på andra plats och Höög på tredjeplats ända in på mållinjen.

1:a Johan Widen, CK Natén
2:a Emil Linde, Gävle CA
3:a Gustav Höög,, FK Trampen


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Pallplats för Zakarias Johansen

Vid andra deltävlingen av Enduro World Series, som gick av stapeln i helgen i Italienska...

Läs mer

Ny generation Jekyll från Cannondale

”Gamla” Jekyll har inte hunnit samla på sig så värst många år innan Cannondale nu...

Läs mer

Jenny Rissveds klar för OS

Sveriges regerande mästare i mountainbike Jenny Rissveds är sedan en tid tillbaka kvalificerad till OS....

Läs mer

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer
Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg hej till Treks nya E-caliber....

Läs mer
STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är vi fler som ska dela...

Läs mer