Spännande landslagstrupp till Tyskland
Girot fortsätter att utöka sin gedigna startlista med stjärnor. Nu är det klart Fabian Cancellara och Jens Voigt kommer att finnas med i Saxo Banks lag när Giro d'Italia drar igång i Venedig med det ...

Spännande landslagstrupp till Tyskland


Den nye förbundskaptenen i mountainbike, Fredrik Ericsson, slår an en spännande kurs med sin första landslagsuttagning. I truppen finns fem debutanter i landslagssammanhang. Första framträdandet görs i Bundesliga den 15-16 maj. Laget stannar därefter kvar i Tyskland för att helgen efter köra tredje deltävlingen i världscupen i Offenburg.

Utöver de landslagsuttagna så finns ytterligare fyra svenska cyklister anmälda till den andra deltävlingen av Bundesliga. Det är Alexandra Engen, Matthias Wengelin, Anders Ljungberg och Olof Jonsson. Emil Lindgren är också anmäld men kommer inte att tävla. Hans handskada har visat sig vara betydligt värre än vad som först befarades. Efter ett nytt sjukhusbesök konstaterades det att handen var bruten så Emil har tre veckors startförbud.
– Det känns jobbigt. Jag tappar tävlingstempo och startpositioner. Min nästa tävling blir världscupen i Champéry. Startloopen där passar mig perfekt. Förra året startade jag på en plats runt sextio och kunde direkt ta mig fram till täten, säger Emil Lindgren.

Den andra omgången i Bundesliga går i Heubach. Där väntar stora startfält och tuffaste internationella motstånd. Banan är krävande och består i stort av en enda lång stigning på cirka 2,5 kilometer. Därefter går det utför. I herrelit startar nästan hundra cyklister. Bland dem finns José Hermida, Julien Absalon, Ralph Näf och Lukas Flückiger. U23-herrarnas fält är av samma storlek och cirka 70 juniorer är anmälda. Damklasserna tillsammans är också runt hundra startande. Där återfinns toppnamn som Irina Kalentieva, Lene Byberg och Emily Batty.
Det nya mtb-landslaget
Fredrik Ericsson visar redan med sitt första landslag att han går sin egen väg. I en trupp som består av nio tävlande är det fem som drar på sig landslagströjan för första gången i mtb-sammanhang. De svenska proffsen, som finns utomlands, kör för sina team. Därför präglas det svenska landslaget av presterade resultat och bygga för framtiden.
Två cyklister från Alingsås
I laget finns två cyklister från Alingsås CK. Alexander Blomqvist (U23) och Erik Karlsson (junior). Båda har gått den långa vägen. De har funnits med strax bakom de bästa, men första på senare tid tagit sig ända fram till den svenska toppen.
Alexander Blomqvist gör sin landslagsdebut i U23-laget.
– Det känns riktigt coolt, det känns som jag vuxit ikapp och jag klarar numera hela distansen och självklart har träningen på Cypern de två senaste åren betytt mycket. Min form är stabilt bra och jag har bara tränat på som vanligt och inte toppat mig, säger han.
Erik Karlsson tävlar i juniorklassen. Han gör inte stort väsen av sig vid sidan av tävlingsbanan, men väl där blir det full fart.
– Det känns stort att få tävla med landslaget och möta de bästa i världen, konstaterar Erik inför sin debut.
Tre dalkullor
De tre kvinnliga cyklisterna som tagits ut kommer alla från Dalarna och bland dem finns landslagsdebutanten Emma Ferner.
– Jag har kört för landslaget i landsvägssammanhang men i mtb blir det premiär. Hur det är med min form vet jag inte riktigt, då jag varit lite krasslig. Men å andra sidan är det ett par dagar kvar till tävlingen, berättar Emma.
Kajsa Snihs och Angelica Edvardsson är de andra kullorna. För Kajsas del är det den mödosamma vägen tillbaka efter förra årets bakslag.
– Jag saknar hårdheten ännu så länge och jag har bara kört tre lopp i år. Det blir bara att åka och hoppas att det räcker tillräckligt långt, säger Kajsa.
Miljö- och klubbyte till Cykloteket Racing Team har gett Angelica Edvardsson en puff i rätt riktning.
– Det ska bli riktigt kul att köra min första världscuptävling. Jag är tacksam för den hjälp jag fått av min nya klubb, säger Angelica.
Tobias Ludvigsson
Nu har Tobias lämnat juniorklassen och tagit steget upp i U23.
– Mina förväntningar är höga. Jag har kört mest landsväg i år men i Mjölby gick det över förväntan, så det ska bli kul att tävla i de stora internationella fälten igen.
Alexandra Engen
– För mig så blir helgens Bundesligatävlingen i Heubach ett genrep inför världscuptävlingen i Offenburg den 23 maj. Det har varit skönt att vila huvudet i fjorton dagar, men nu är jag riktigt sugen på att tävla igen. Sedan senaste tävlingen i Houffalize har jag tränat och förberett mig på den nya tävlingsomgången. Jag är anmäld i U23-klassen, men ska försöka ändra på detta och köra i damer elit. Detta med tanke på världscuptävlingen i Offenburg.
Matthias Wengelin
– Det ska bli kul! Jag körde där som junior och kom fyra, så det ska bli kul att tävla där igen, berättar Matthias som varit hemma i Sverige efter tävlingen i Houffalize.
Landslagstruppen:
Herrar U23
Alexander Blomqvist, Alingsås CK
Tobias Ludvigsson, IK Hakarpspojkarna
Damer U23
Angelica Edvardsson, Cykloteket Racing Team
Kajsa Snihs, IK Jarl Rättvik
Herrar Junior
Erik Jonsson, Jonsson Dom Cycle
Erik Karlsson, Alingsås CK
Mattias Brolin, Borås CA
Tomas Kristoffersson, Härnösands CK
Damer Junior
Emma Ferner, Borlänge CKLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer
Finsk jägare skulle jaga fågel - dödade cyklist

En 30-årig man har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en...

Läs mer
Nino Schurters nyckel till framgång

Enligt Nino Schurter är nyckeln till åtta världsmästartitlar i mountainbikens XCO-gren – och några kistor med andra medaljer – hans ihållighet....

Läs mer