Trött på cykeln? 7 tips för bättre nattsömn

Trött på cykeln? 7 tips för bättre nattsömn


Vi behöver inte lika mycket sömn under hela livet. Spädbarn behöver sova upp till 16 timmar om dygnet för att växa, medan en tioåring kan nöja sig med nio timmar per natt. Efter 30 års ålder är det åtta timmar som gäller. När vi passerat 60 behöver vi inte mer än cirka sex timmars sömn per dygn för att må bra.

Det är väl känt att professionella cyklister sover betydligt mer än den genomsnittlige Vättern-cyklisten. Under Tour de France kommer de upp i bortåt 70 timmars sömn per vecka, jämfört med de 40 till 50 timmar som vi andra hinner med under samma tidsperiod.

Sömn är ett viktigt återhämtningsmedel att ta på allvar. När du sover producerar din kropp hormoner som är kritiska för återhämtningen. Forskning har visat att bara två timmar mindre sömn än normalt negativt påverkar din reaktionstid. Rekommendationen är mellan sju till nio timmars sömn per natt.

 Sov på natten så slipper du sova på dagen… 

Men vad kan du göra för att sova ännu bättre? Här kommer några råd. 

1. Ät gärna en rejäl middag men gör inte detta sent på kvällen. En god regel är att inte äta något överhuvudtaget efter klockan sju på kvällen.

2. Undvik saltad, pepprad eller starkt kryddad mat på kvällen. De är den goda sömnens största fiender.

3. Undvik att dricka kaffe och te, likaså choklad och Coca-Cola sen på kvällen. En kopp varm mjölk med lite honung före läggdags är helt okej.

4. För mycket alkohol ger dålig sömn. Nöj dig med ett glas vin till middagen men glöm allt vad whisky eller andra starkare drycker heter.

5. Vädra ut i sovrummet innan du går och lägger dig. Sov gärna med öppet fönster när temperaturen tillåter. Helst ska det inte vara mer än 18 grader i ett sovrum.

6. Titta inte på TV innan du ska sova. Det gör dig bara stressad och uppskruvad, istället för att hjälpa hjärnan att slappna av. Läs hellre en bok i soffan och gå och lägg dig direkt när tröttheten kommer smygandes.

7. Gör ditt sovrum till en plats enbart för sömn och relax, så att din hjärna automatiskt förknippar sängen med en frizon där den kan slappna av. Kryp aldrig upp i sängen för att jobba om du har arbete med dig hem. Stress och plikter har ingenting med sovrummet att göra.

Har du några sovrutiner som du aldrig skulle rucka på? Kommentera gärna nedan. 


Nummer 6 ute nu!

I detta nummer har vi:

  • Hyllat nya Dura-Ace
  • Hängt nere på Tour de France
  • Grävt ner oss i kolfiber
  • Testat massa grushojar

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Hanna Jarlsson

Stress är en fiende för sömnen också, det finns många avslappningsövningar man kan göra för att komma ner i varv. Själv så brukar jag göra andningsövning i 10 minuter, det brukar räcka. Finns massor av tips till att ta till sig på http://www.stressklubben.seLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Zwift expanderar med ett färgglatt NEOKYO

Zwift slår idag upp portarna till vägarna i Neokyo som inspirerade av japans sprakande städer...

Läs mer

Träna din bål - som en världsmästare!

Följer man världsmästaren Kate Courtney (@kateplusfate) på Instagram märker man snabbt hur mycket tid hon...

Läs mer

Visst älskar vi vårt kaffe, men....

Att vi cyklister älskar vårt kaffe nästan (men bara nästan) lika mycket som våra cyklar...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Vill du bli snabbare? - Cykla långsammare!

Högintensiv träning är tidseffektivt och bygger en stark motor, vilket flera studier har bevisat. Men...

Läs mer
Ny forskning: Överträning orsakar störning i mitokondrierna

En ny, svensk studie visar att alltför hård träning stör cellens kraftverk, mitokondrierna. Det försämrar i sin tur prestationsförmågan –...

Läs mer
Skruva upp värmen och sikta på en värmevecka

Att träna inne i värmen och bli ordentligt varm och svettig är något vi oftast avråder från, men det finns...

Läs mer