Söndagsläsning: Från Heroin till Himalaya

Söndagsläsning: Från Heroin till Himalaya


KLÄPPEN I SLUTET AV AUGUSTI 2009.
Skidanläggningen gör sitt bästa för att hänga på mountainbikevågen i allmänhet och downhill-intresset i synnerhet. Sittliften vid Tranantorget snurrar och några entusiaster njuter av det utbud som då är bland det bästa Sverige kan uppvisa inom utförscykling. På en minimal damm vid campingen kan man testa kabeldragen wakeboard. Värdshuset serverar köttbullar, potatismos och lingonsylt.

Till cykelhelgen har man bokat Burnt out punks. En ganska rivig nycirkusliknande show
med alldeles lagom överdriven estetik när det gäller exempelvis eldslukeri och annan ännu mer spektakulär pyroteknik. Jag och mina tonåriga söner går ifrån showen, doftande av petrokemi med ett wow klistrat över ansiktena.

På lördagen är det invigning av funparken och i det största hoppet av alla ska givetvis en vidbränd punkare visa sig på styva linan. Mithras Ljungberg har aldrig suttit på en mountainbike tidigare men han är precis purfärsk producent för Burnt out punks och vid ett svagt ögonblick har han lovat att hoppa, ackompanjerad av en eldsprutande kollega.

Han mäter inte ens upp ansatsen själv – för det har han ingen aning om hur man gör. Istället får en av de mer rutinerade utförsåkarna hjälpa till med den detaljen.

Kraschen som följer är episk. Det är som att kasta in en trasdocka sydd av lammkött i en boxningsring full med rabiessmittade kamphundar. Det ser ut som man föreställer sig att det ser ut när en schimpans fallskärm inte utvecklar sig. Det känns inte bra.

Men det är ändå någonstans här Mithras Ljungberg upptäcker cykling. Och hur det är att hoppa på kryckor i sex veckor.

Drygt sex år senare sitter Mithras och jag på Bianchi café and cycles i Stockholm. Vi dricker espresso, pratar om kickar och om cyklar. En återkommande oneliner är “men det får man väl inte säga i det här jävla landet” följt av ett gapflabb. Ja, Mithras är en rolig kille. Med stort hjärta och öppet sinne.

Han är nyligen hemkommen från en av de hårdaste utmaningarna man kan utsätta sig för i MTB-världen: Yak Attack i Nepal, vilken han som fjärde svensk genom tiderna sluggat sig igenom inom tidsbegränsningen. En åtta dagars holmgång genom den styggaste terräng sadisterna i organisationen kunnat hitta.

Några år tidigare har han trampat Vätterrundan i korta cykelbyxor och kortärmat i fem plusgrader och hällregn. Genomfört en Ironman och en svensk klassiker. Det mest märkliga här är kanske inte att han gjort allt detta med en skräckblandad förtjusning inför den fysiska förnedringen – det märkligaste är nog att Mithras Ljungbergs karriär från början pekade åt ett helt annat håll. En krokig väg som ledde honom in på tunga droger och slutade i fängelse.


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Bicycling nummer 1 2016.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Gruset blev till guld

Ledare: Svenska cyklister har dåligt med fristäder – inte ens på våra så kallade cykelbanor...

Läs mer

50 år sedan Gösta Fåglums historiska bedrift

För 50 år sedan skrev Gösta ”Fåglum” Pettersson svensk idrottshistoria med sin seger i Giro...

Läs mer

5 varningstecken på att Zwift tagit över ditt liv

Lite sen på bollen kanske, men nu är du inne i värmen. Du har just...

Läs mer

Fem faser av ofrivillig vila

Krönika: Så kom dagen då sannolikhetsläran skulle ta ut sin rätt på de ackumulerade Strava-milen....

Läs mer

Fler intressanta artiklar

När cyklande kvinnor var en provokation

Cykeln är det föremål som mer än något annat påskyndade jämställdheten mellan män och kvinnor....

Läs mer
Om Trump kunde cykla

Ledare: John F. Kennedy sägs ha myntat de bevingade orden ”Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”...

Läs mer
I backspegeln: legendariska Campagnolo

Andreas Danielsson berättar hur det legendariska företaget Campagnolo fick sin start. De tillverkade inte bara cykeldelar utan också korkskruvar...

Läs mer