Solen knäckte Emil Lindgren


Alla bitar var på plats för Emil Lindgren när Europamästerskapens sista tävling skulle avgöras under fredagen. Laget hade samlat erfarenhet och taktiken var klar. Men det blev en tung avslutning på ett i övrigt lyckat EM när herrarnas elitlopp kördes på fredagen.

Denna soliga fredag på Haifas västra bergssluttningar var det om möjligt ännu varmare än de tidigare tävlingsdagarna. En av tävlingens ledande funktionärer uttryckte sin förvåning, ”off the record”, över att man förlagt tävlingarna här i Haifa vid denna tidpunkt på året. ”Starten idag är klockan 12:00, då står solen i zenit och det är den hetaste årstiden, det kan bli mycket hett”, konstaterade han och han hade rätt.
Redan ute på första varvet fick Jaroslav Kulhavy, Lukas Fluckiger och Marco Fontana en lucka från övriga. Loppets ende svensk, Emil Lindgren, låg på en tolfte plats efter första varvningen och följde planen för dagen. Christoph Sauser, Jose Hermida och Ralph Naef var ytterligare cyklister som inledde i det lugna tempo som visat sig vara receptet på ett lyckat EM.
Det var många av deltagarna som körde omkull och fick problem, däribland Emil Lindgren som tvingades till ett två minuter långt stopp i depån efter en krasch där sadeln gick sönder. I spets på loppet växte luckan till Kulhavy och Fontana som samarbetade bra med farthållningen. Bakifrån närmade sig både Sauser och Hermida men nådde aldrig hela vägen fram och i mål var den före detta juniorvärldsmästaren Jaroslav Kulhavy först. En mycket besviken Emil Lindgren bokfördes för en blygsam 36:e plats.
– Jag är mycket besviken på min prestation idag. Jag har normalt problem när det är ”skitvarmt” som idag. Även om jag trycker på med all kraft så låser det sig i kroppen. Jag tycker att jag underpresterat idag, konstaterade en mycket besviken och ledsen Emil Lindgren efter sitt EM-lopp
– Emil inledde precis som övriga svenskar i ett klokt och kontrollerat tempo runt en 15:e plats. Tyvärr tvingades han byta sadel efter en krasch ute på andra varvet, därefter gick luften ur honom helt. Jag har full förståelse för att läget kan bli frustrerat när sådant händer men Emil var långt ifrån ensam med problem och han hade fortfarande alla chanser att göra ett topp 10-resultat, men det blev en fullständig mental låsning istället, summerade Andreas Danielsson, SOK-coachen.
– Emil hade helt enkelt en väldigt dålig dag på jobbet. Han var laddad till tusen, men när han fick en defekt på cykeln på andra varvet så började en negativ spiral, som han inte lyckades bryta och till sist gick luften ur honom totalt, sammanfattade förbundskapten Fredrik Ericsson Emils lopp och fortsatte:
– Jag lider med honom eftersom jag vet att han ville så mycket idag för att kompensera för den delen av årets säsong som han fick förstörd av ett brutet ben i handen. Jag är dock helt övertygad om att Emil snart kommer att se ljuset i mörkret igen, men ikväll kan han unna sig att vara rejält ledsen och besviken på sitt lopp som var långt under hans kapacitet.
Europamästerskapen XCO Herrar:
1 Jaroslav Kulhavy (Tjeckien) 2:07:40
2 Lukas Fluckiger (Schweiz) 0:40
3 Marco Aurelio Fontana (Italien) 1:37
36 Emil LIndgren (Sverige) +1 varv


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Ny generation Jekyll från Cannondale

”Gamla” Jekyll har inte hunnit samla på sig så värst många år innan Cannondale nu...

Läs mer

Jenny Rissveds klar för OS

Sveriges regerande mästare i mountainbike Jenny Rissveds är sedan en tid tillbaka kvalificerad till OS....

Läs mer

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer
STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är vi fler som ska dela...

Läs mer
Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig med sitt mest ambitiösa bygge...

Läs mer