Smärtlindring på gott och ont

Smärtlindring på gott och ont


Antiinflammatorisk medicin – eller non-steriodal anti-inflamatory drugs (NSAID) – rekommenderas ofta till personer som upplever inflammatoriska problem och smärta i mjuk vävnad i samband med akut skada eller överansträngning.

Enligt två oberoende studier är NSAID de vanligaste preparaten som används av idrottare, näst efter vitaminer och allergimediciner. Preparatens uppgift är att minska smärta och inflammationer vid akut skada eller överbelastning, och intas vanligen i samband med långa och hårda tävlingar.

Användandet av NSAID har rapporterats vara 30-35 procent på Ironman-tävlingar, 30-80 procent vid långdistanslöpning, och 30-50 procent vid multisportevent som pågår i flera dagar. Men tittar vi på idrottarna högst upp i näringskedjan – våra olympier – ser siffrorna annorlunda ut. Vid OS i Atlanta 1996 rapporterades användandet av NSAID vara elva procent. Motsvarande siffra vid OS i Peking 2008 hamnade under tre procent.
– Så lite som möjligt, och bara i absoluta nödfall. Det är onödigt när det läker ändå, säger exempelvis Matthias Wengelin, en av Sveriges bästa MTB-cyklister.

Så funkar NSAID
När en skada uppstår aktiveras cyklooxygenas (COX) – ett enzym som behövs för bildningen av bland annat prostaglandiner. Prostaglandiner är substanser som bildas naturligt i kroppen, med uppgift att bland annat skydda magsäckens slemhinna, reglera blodtrycket och glattmuskulaturen (en typ av muskler kring blodkärlen).

Prostaglandiner spelar också roll för smärta och inflammation eftersom de ger en blodkärlsvidgning som förstärker impulsbildningen i smärtnerverna. Det innebär att vi får lite ont. Blodkärlen vidgas för att öka blodets genomströmning, vilket i sin tur underlättar för immunförsvarets vita blodkroppar att ta sig till det utsatta området och påbörja läkningsprocessen.

NSAID-preparat i form av piller eller kräm fungerar genom att det hindrar kroppen att producera COX, som förekommer i två former; COX-1 och COX-2. COX-1 finns i de flesta vävnaderna och medverkar bland annat i just skyddsnätet för magsäckens slemhinna. COX-2 är enzymet som förmedlar inflammatoriska tecken av smärta, rodnad, värme och svullnad.

NSAID kan fungera specifikt som COX-2-hämmande, eller icke-selektivt och då påverka samtliga former av COX. Icke-selektiv NSAID blockerar alla prostaglandiner – både de som gör att du känner smärta och de som skyddar magsäckens slemhinna. Genom att reducera prostaglandinerna på detta sätt ökar risken för sårbildning, såsom magsår, irritationer eller små blödningar i mag- och tarmsystemet. I synnerhet om du använder preparatet under lång tid. Och en försvagad slemhinna är knappast vad din race-mage längtar efter…

NSAID och cykling
En anledning till att NSAID används flitigt är att många aktiva inte vilar tillräckligt i förhållande till träningsmängden. Istället för att vila och återhämta sig naturligt, väljer man att behandla olika trötthetssymptom med NSAID, och i vissa fall fortgår användandet över en längre tidsperiod.

Men blir återhämtningen snabbare av NSAID? Orkar vi mer och håller längre utan att känna muskulär smärta? Flera studier visar på väldigt små eller inga förbättringar av prestationen. Genom att maskera smärtan med preparatet ökar du istället risken för allvarliga skador, som bara kommer att ta ännu längre tid att läka. Även om vissa studier tyder på att du kan uppleva mindre muskelsmärta om du tar NSAID före träning, så verkar det inte förebygga skador på muskelcellen. Att minska skadorna på muskelcellen kan till och med betyda att du minskar effekten av själva träningen.

Muskelceller skadas och tröttas ut när vi tränar, och det är vilan som bygger upp oss – det är alltså nedbrytningen med efterföljande vila som ger effekt. I tävlingssammanhang ser det givetvis lite annorlunda ut, då det handlar om att prestera i kanske en eller ett par dagar.

Kort sikt
I rätt dos, vid rätt tillfälle och under en begränsad tidsperiod kan NSAID-preparat ha en positiv inverkan.
Rätt dos? Kontakta en läkare och läs gärna in dig på Farmaceutiska specialiteter i Sverige (FASS) på webben.
Rätt tid? Användning första dygnet, efter att muskel- eller sårskada uppstått och eventuellt fortsatt i två dagar framåt sägs vara framgångsreceptet. Genom att använda preparatet i ett tidigt skede ska det enligt rapporter gå att bromsa den akuta inflammatoriska fasen, begränsa omfattningen av skadan och få en snabbare återhämtning.
Varför begränsad tidsperiod? Du minskar risken för bieffekter och riskerar inte att medicinera i onödan. Det är också viktigt att komma ihåg att en viss inflammatorisk reaktion är nödvändig för läkning.

Lång sikt
På lång sikt kan du dra ut på tiden för full återhämtning av muskler (eller annan vävnad) genom att förhindra den naturliga läkningsprocessen. Det innebär att det tar längre tid att återfå full funktion, även om du kanske känner av träningsvärk och svullnad i musklerna mindre.

  • NSAID kan göra att du får extra vätska i kroppen vilken i sin tur leder till en viss viktökning. 
  • Blodets koagulationsförmåga kan påverkas och kan i sin tur leda till att din blödningsbenägenhet ökar. 
  • COX-enzym är viktiga för njurarna och genom att hämma enzymet kan du påverka njurarnas funktion. Till det sämre. 
  • NSAID kan även öka risken för hyponatremi, alltså för låga salthalter i blodet. 

Var rädd om dig
Att maskera kroppens smärtsignaler innebär i stort sett att du kan fortsätta belasta den skadade kroppsdelen, även om den inte är fullt återhämtad. NSAID minskar värken och inflammationen och ger en upplevelse av snabbare återhämtning – men om kroppen verkligen är lika redo att pressa sig lika långt som huvudet är en fråga du verkligen bör ställa dig själv innan du kör på för hårt.

Att känna av när kroppen inte är helt hundra kan vara viktigt för att vi ska hålla i längden. Bedövar vi våra känslor bedövar vi också vår förmåga att ta rätt beslut kring träning och tävling. Din kropp ska hålla i många år framöver, inte bara till träningstävlingen på tisdag. Har du långvarig eller ständigt återkommande smärta i en led eller muskel är det bättre att gå till botten med problemet och börja med rehab och prehab, kanske med hjälp av en sjukgymnast eller naprapat.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Janne

Och icke att förglömma:
http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=11756Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Ny forskning: Överträning orsakar störning i mitokondrierna

En ny, svensk studie visar att alltför hård träning stör cellens kraftverk, mitokondrierna. Det försämrar...

Läs mer

Skruva upp värmen och sikta på en värmevecka

Att träna inne i värmen och bli ordentligt varm och svettig är något vi oftast...

Läs mer

5 nycklar till mer balans i din träning

Glöm det där med att ständigt försöka träna så hårt som möjligt. Sträva istället efter...

Läs mer

10 den magiska siffran

Vill du fördubbla dina chanser att bli äldre utan att bli sjuk? Då ska du...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

4 coreövningar som gör dig uthålligare i sadeln

Träna och aktivera de viktigaste musklerna på bara 10 minuter – vi visar hur!

Läs mer
Nycklarna till en bättre vinter på cykeln

Ena dagen yr snön, nästa dag faller regnet, däremellan åker termometern upp och ner som en jojo. Det kan vara...

Läs mer
Ett pannbens fyra pelare

Säg den cyklist som inte någon gång tänkt eller pratat om vikten av ett starkt pannben. Eller i avundsjuka cyklat...

Läs mer