SM i Downhill


Under fredagen och lördagen arrangerades SM i downhill av Åre Bergscyklister. Åkarna fick köra en tuff bana på världscupnivå i grunden baserad på samma sträckning som kördes när klubben arrangerade VM 1999.
 
Med dryga 70 åkare till start under kvalificeringen i fredags så fick vi smakprov på ungefär vilka tider som åkarna skulle prestera under lördagens final. Snabbaste kvaltid av herrarna levererades av Kim Peterson tätt följd av Robin Wallner bara sex hundradelar efter. Snabbaste tiden bland tjejerna levererade Åre Bergcyklisters Karin Blomé.
 
På lördagens final var det väldigt mycket blötare i skogen än under fredagens kval och då handlade det om att göra så få misstag som möjligt.
 
Simon Huhtimo  i juniorklassen fick till ett åk som var snabbast även en bra bit in i elitklassen, och det var först när Robin Wallner vevade sig i mål på torget som Simon fick lämna från sig  ”hotseat” i kampen om 15.000 i förstaprispeng.
Hemmahoppet från Åre Bergscyklister –  Herman Ölund – glänste till med ett kanonåk i den leriga banan och slog sin kusin Robin Wallner – Spårvägens CK, med 1,4 sekunder precis innan sista åkaren för dagen – Kim Petersson, Ekjö CK.  Kim sätter dock stopp för släktkampen och kör dagens snabbaste åk och slår Herman med 2,29 sekunder och blir svensk mästare i downhill 2010.
 
–          Det känns jättebra – jag vet inte vad jag ska säga, är det enda vi får höra när Tobias Lilieroth intervjuar den nyblivne svenske mästaren i målområdet. Det var svårt att köra i leran men det blev inte så många missar säger Kim som hoppas på att ta hem svenska cupen som han för närvarande leder.
 
På damsidan är Elisabeth Engström – Lerums CK – först ut i banan efter att ha brutit under fredagens kvalåk. Hon kör ett fantastiskt åk och får en tid som står sig mot hela startfältet på sju tjejer. Tvåa blir Gabriella Larnebring – Åre Bergscyklister,  följd av Sofia Sjögren Fritz – Mjölby CK.
 
Juniorklassen tas hem av Simon Huhtimo -Eksjö CK, silver till Oliwer Kangas -Spårvägen,  och ett brons till Olle Forsman -Östersunds CK.
 
 [part=vinnare]
Två lyckliga vinnare i ett lerigt Åre. Foto:Mattias Fredriksson


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Pallplats för Zakarias Johansen

Vid andra deltävlingen av Enduro World Series, som gick av stapeln i helgen i Italienska...

Läs mer

Ny generation Jekyll från Cannondale

”Gamla” Jekyll har inte hunnit samla på sig så värst många år innan Cannondale nu...

Läs mer

Jenny Rissveds klar för OS

Sveriges regerande mästare i mountainbike Jenny Rissveds är sedan en tid tillbaka kvalificerad till OS....

Läs mer

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer
Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg hej till Treks nya E-caliber....

Läs mer
STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är vi fler som ska dela...

Läs mer