SM i cykelcross lockar olympier

SM i cykelcross lockar olympier


Snart smäller det. Det svenska mästerskapen i cykelformen cykelcross kommer i helgen, lördagen den 16 november, gå av stapeln på Norra Djurgården i Stockholm. Startfälten är djupare än någonsin. Antalet deltagare är fler än någonsin tidigare och några som deltar tillhör den absoluta världstoppen inom sina discipliner.

Två av Sveriges och världens främsta atleter kommer mötas i helgen.

Lisa Nordén som är ett toppnamn inom triathlon (intervjuad tidigare av oss) och Emma Johansson som är den nuvarande världsettan och silvermedaljör från världsmästerskapen i landsväg, kommer att ställa upp i tävlingarna. Det måste vara första gången som två olympiska medaljörer deltar i ett svenskt mästerskap i cykelcross. Bara det ett skäl till att komma dit och heja på cyklisterna. 

Bansträckningen ser ut som följande:

Rosa: Parkgrus. Beige: Gräs. Svart: Jord/Hästväg

A: Tävlingsområdet / parkering för team och tävlande. B/C: Parkering besökande (få platser så satsa på cykel/kollektivt om du bor i närheten). D: Teknisk depå. E: Start/Mål


Bicycling frågade några av de cyklister som kommer deltaga nu på lördag hur de har förberett sig inför mästerskapen.

1. Hur har du förberett dig inför mästerskapen på lördag? 

2. Vilka ser du som dina farligaste konkurrenter?

3. Kommer du göra något särskilt materialval vad gäller cykel eller personlig utrustning? En cykel med skivbromsar, bredare däck elle elektroniska växlar?

Emil Lindgren

1. Jag förbereder mig med att köra MTB-läger i Spanien. Då cykelcross inte är prio ett för mig så har jag inte laddat mer än med ett par pass cykelcross-träning.

2. Det finns en knippe cyklister som kan vinna, däribland Matthias Wengelin, Calle Friberg, Magnus Darvell bara för att nämna några. Glöm inte bort Jens Westergren och Fredrik Ericsson. De är båda erfarna ryttare.

3. Jag plockar fram min Giant-cross från något år tillbaka, den kommer vara finslipad inför tävlingarna så jag är superladdad!

Calle Friberg

1. Jag har inte gått in jättemycket för det, men jag har kört två stycken deltävlingar i cx-cupen nu i helgen i Karlstad, som uppladdning. Jag vann båda så det ser ut som att jag borde kunna vara med i matchen… 🙂

2. Det blir nog Mattias Wengelin och Magnus Darvell.

3. Nej, jag kör på min Scott Addict CX med samma setup som i Karlstad.

Henrik Öijer

1. Å ena sidan så skulle jag kunna säga att jag inte har förberett mig alls då detta blir årets enda CX-tävling och jag kör den som ett härligt avbrott i vinterträningen. Men å andra sidan så vill jag ju inte heller åka dit och vara värdelös, vi tränar ju för att tävla och då borde vi också träna på att tävla med allt vad det innebär.

Även om förberedelserna inte varit optimala och jag inte får någon medalj så vill jag ju, efter mina förutsättningar, göra ett så bra lopp som möjligt. Jag startade vinterträningen för fem veckor sedan och har varit frisk sedan början av februari, så jag borde ha en hyfsad grund att stå på.

Dom två sista veckorna inför SM så har jag börjat finslipa på tekniken, i CX kan man komma väldigt långt på en god teknik.
Dessutom har jag redan börjat kolhydratladda och det är ju nog så viktigt.

2. Jag hoppas att jag i den bästa av världar kan slåss om en topp-10 och då blir mina konkurrenter helt enkelt de cyklister med liknande ambitioner. Kampen om segern kommer nog att stå mellan Calle Friberg, Matthias Wengelin och Emil Lindgren. En prispall kan nog befolkas i den ordningen också. I damklassen tror jag att det kommer att stå mellan Emma Johansson och Jenny Rissveds med Angelica Edvardsson som trea.

3. Eftersom jag åker Bianchi med Continentaldäck så behöver jag inte vara orolig för materialet. Men visst, att se Jens Westergren göra stoppsladdar med ett finger på bromsen gör ju att hydrauliska skivbromsar ser riktigt intressant ut.

Lisa Nordén

1. Jag har bytt ut en del mot min ”vanliga” cykelträning mot pass på min CX cykel hemma i Sickla. Dels intervallträning på en lokal arena (Sköndal) på en del veckokvällar – dels ett par kompiscrossdeltagande på söndagarna. CX-scenen i Stockholm är både levande och rolig och att hitta folk och träningssällskap har inte direkt varit ett problem. Tvärtom, både kul och med extremt bra (och jobbig) träning.

Jag insåg ganska tidigt i höstas att CX var väldigt långt bort från vad jag normal sett gör… Men jag har jobbat hårt för att plocka upp en del nya färdigheter för att ha någon slags möjlighet att hänga med på SM. Det har varit ett fantastiskt roligt – och nyttigt – projekt.

2. Både Åsa Erlandsson och Angelica Edvardsson körde ju grymt snabbt i Karlstad nu i helgen som gick. Och sen förväntar jag mig att Emma Johansson och Jenny Rissved kommer att sätta press på det hela. Alla med någon bakgrund inom MTB har ju grymma färdigheter att köra fort oavsett underlag – inte helt ofördelaktigt i CX…

3. Haha, nej, jag kör faktiskt ganska basic. Länge tränade jag på min fyra år gamla Crux, men fick den faktiskt uppdaterad till en ny modell för ett par veckor sedan. Sram Red visserligen men vanliga fälgbromsar istället för skivbromsar. Största uppgraderingen var tubtäcken (terra) som satt på ett par nya Roval Rapide 60.

Emma Johansson

1. Egentligen inte så mycket. Fokus har legat på att komma igång med vinterträningen som i första perioden består av mycket styrketräning. Så mot bakgrund av det så har jag med träningsvärk och relativt stela ben fått några pass på cykelcrossen.

2. Det har blivit väldigt diskuterat och ska jag vara ärlig så vet jag inte var jag och de andra står. Mest hemmabana är det nog för Erlandsson och Rissveds. Så jag förväntar mig att de är de som komme göra tävlingen hård.

3. Vi har meckat ihop en cykel med överskottsdelar som passar mig perfekt. Men jag väntar på en cykel från Scott som jag hoppas blir klar i dagarna.

Bicycling:  Vad tycker du om cykelcross?

4. Jag tycker att det är en fantastisk tävlingsform som har allt plus att det är publikvänligt. Intensiv fart, tekniskt, lera, syra… Vad mer kan man önska sig en sen novemberdag?!

Men vad är egentligen cykelcross? Några svar och intressant trivia från CXSM-hemsida:

* Det är en cykelgren där man använder landsvägs-liknande cyklar fast med däck med bättre grepp. Bromsarna är också annorlunda från landsvägscyklar. Skivbromsar blev tillåtet förra året och kommer sakta in mer och mer. (sic)

* Banan får vara max 3.5 km lång och skall ha en varvtid runt 8 min. Banans underlag skall variera för att utmana cyklisterna.

* Banan kan ha olika hinder, tex sandfållor, trappor, springhinder, broar eller naturliga hinder som branter uppför/utför.

* Det finns en depå som nås två gånger per varv där cyklisterna får byta cykel eller byta delar (tex ett punkterat hjul). I depån får cyklisten ta hjälp.

* Starten är extremt viktig för att få bra positioner i de första svängarna, och därför är det är full fart direkt från start.

* Ett cyclocross-race är väldigt intensivt på grund av alla svängar och igångdrag hela tiden.

Och… Cykelcrossens Zlatan är Sven Nys. Frågor på det? 

Mycket mer info på den officiella siten.


Nytt nummer ute i butik nu!

I detta nummer har vi:

  • Snackat med Emil Johansson om livet upp och ner
  • Grusat ner oss!
  • Snackat med Jonas Bohr om rekordförsöket
  • Kraschat på Mallis 312

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Dags för SM i Cykelcross 2020

I helgen, den 11-12 januari, är det dags för SCF Svenska Mästerskapen i Cykelcross 2020....

Läs mer

Cykelcross - så funkar det!

Veldrijden, eller cykelcross på holländska är intensivt, tekniskt och fysiskt mycket utmanande. Men hur funkar...

Läs mer

Checkpoint - Treks första "riktiga" gravelhoj

Checkpoint sägs vara mångsidig och kapabel för allt från äventyr i skogen till jobbpendlingen och...

Läs mer

Checkpoint - Treks första "riktiga" gravelhoj

Checkpoint sägs vara mångsidig och kapabel för allt från äventyr i skogen till jobbpendlingen och...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Åsa Erlandsson och Martin Eriksson svenska mästare i CX 2018

Snön avvaktade i luften och i marken låg nästan isen, så någon lerfest till SM...

Läs mer
Dags för SM i Cykelcross

Till helgen, den 13-14 Januari, avgörs svenska mästerskapen i Cykelcross vid Slottsskogsvallen i centrala Göteborg.

Läs mer
Dåligt väder och okända stigar - Katja "Cykelkatten" Fedorovas drömhelg

"För att det ska vara en drömhelg så måste den bli lång och man ska inte behöva ha bråttom, så...

Läs mer