Sju svenskar kör världscupen i Houffalize


Den verkliga klassikern inom mountainbike är loppet i belgiska Houffalize, mitt inne i Ardennerbergen. Här samlas världseliten för att köra den 18:e upplagan av den merittyngda tävlingen. I år möts de tävlande på en omgjord bana och sju svenska cyklister är anmälda till helgens tävling.

Till årets andra världscuptävling har arrangörerna kortat ner banan och bland annat tagit bort den långa extrema klättringen, som var ett av Houffalize kännetecken. Detta innebär inte att den nya banan blivit lättare. Tvärtom menar många. De tävlande kommer istället att ställas inför fler branta kortare uppförsbackar och hissnande dropp. Den nya banan i Houffalize är 5,54 kilometer lång och om möjligt ännu mer krävande än tidigare.
Det är nu det tredje veckoslutet i rad som världseliten i mountainbike möts. Efter Bundesligapremiären i Münsingen och förra helgens världscuppremiär står klassikern i Houffalize på programmet. I herrelit som även omfattar U23-cyklisterna finns hela 230 cyklister anmälda. På damsidan är det 125.
De svenskar som kommer till start är Alexandra Engen och Åsa Erlandsson. På herrsidan är det Emil Lindgren, Matthias Wengelin, Magnus Darvell, Mattias Nilsson och så de relativt okända bröderna Olof och Erik Jonsson.
Förre förbundskaptenen Andreas Danielsson hade planerat att finnas på plats i Dalby Forest men han blev en av många som fastnade i flygstörningarna. Inför Hoffalize-tävlingen, som han skall finnas på plats för, säger han:
– Jag tycker att både Emil och Alexandra körde på toppen av sin förmåga i England. Samtidigt har båda en liten bit upp till deras egentliga toppnivå. Är båda friska till helgen tror jag på en förbättring av förra helgens resultat.
Alexandra Engen:
– De senaste dagarna har jag varit lite småsnorig. Houffalize är en klar favorit och här kom jag på 18:e plats förra året. Min hittills bästa placering i världscupen.
– Det är full fart som gäller och sen hoppas jag att benen är med mig på söndag.
Åsa Erlandsson:
– Nu känns det betydligt bättre än vad det gjorde för en vecka sedan inför tävlingen i Dalby Forest. Jag har kört banan och den är inte så teknisk, men den är verkligen krävande. Min startposition är ju inte den bästa, så jag ska försöka vara lite tuffare från start.
Emil Lindgren:
– Det känns bra inför söndag. Jag har haft en bra vecka med återhämtning blandat med hård träning. Banan är riktigt hård med branta stigningar och ganska tuffa utförskörningar. Full gas utlovas och startposition 21 är bra!
Matthias Wengelin:
– Det har känts bra i kroppen på träningarna nu i veckan så jag hoppas på en bra helg! Har tänkt förbättra förra helgens resultat.
På söndag klockan 10:45 går starten för damerna. Herrarna startar klockan 14:30.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer
Finsk jägare skulle jaga fågel - dödade cyklist

En 30-årig man har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en...

Läs mer
Nino Schurters nyckel till framgång

Enligt Nino Schurter är nyckeln till åtta världsmästartitlar i mountainbikens XCO-gren – och några kistor med andra medaljer – hans ihållighet....

Läs mer