Sitt inte still!

Sitt inte still!


Träning på recept

Fysisk aktivitet skyddar mot en rad olika sjukdomar som diabetes, övervikt, demens, depression och hjärt- och kärlsjukdomar. Att träna och hålla sig i form är den bästa hälsoförsäkringen man kan ge sin kropp och de som tränar regelbundet håller sig i allmänhet friskare än de som är inaktiva. I Sverige har man tagit detta på allvar och föreskriver fysisk aktivitet på recept för att hjälpa patienter med en lång rad sjukdomar. Sjukdomar där motion har visat sig ha bättre effekt än medicinering.

Stillasittande är en starkt bidragande orsak till sjukdom och ohälsa. Stillasittande kan till och med innebära en ökad risk för en tidig död, både för de som tränar och de som är helt inaktiva. Det har alltså betydelse vad du gör mellan träningspassen. I en studie tittade man på kvinnor där man såg att en extra timme framför tv:n medför en ökad risk med 26% för fetma i kombination med diabetes och högt blodtryck eller höga blodfetter, det vi i dagligt tal brukar kalla välfärdssjukdomar.

Man kan motverka denna effekt med fysisk aktivitet, en halvtimmes fysisk aktivitet minskar risken för det metabola syndromet med 28 %. Men faktum kvarstår, stillasittandet i sig är helt enkelt skadligt för kroppen. Det verkar som att kroppen mår sämst av att vara inaktiv längre stunder i taget. Man har också sett att flera små pauser under dagen ger bättre effekt än ett längre avbrott, om den totala tiden av stillasittande är densamma. Det räcker alltså med att bryta stillasittandet genom att ställa sig upp, gå en bit, hämta lite vatten eller vad som helst, bara man gör det ofta.

Tankeväckande är att vi tillbringar större och större del av vår tid helt inaktiva. Förutom ett stillasittande jobb som de flesta av oss har, så tillbringar vi längre och längre tid av dygnet framför tv:n eller datorn även på fritiden. Vuxna sitter i genomsnitt 7-8 timmar per dag och det mår inte våra kroppar bra av. Det absolut värsta läget har de som inte är fysiskt aktiva över huvud taget och dessutom sitter still stora delar av dagen. Risken för en rad sjukdomar ökar markant för denna grupp.

Nedförs trappgång på alla fyra aktiverar hela kroppen och är kul, knasigt och får er att skratta tillsammans och det är väl därför man tränar egentligen? 

Aktiv vila

Det är alltså stillasittandet i sig som är en riskfaktor, och det är väl inte helt ovanligt att man belåtet sjunker ner i soffan efter ett bra träningspass och känner sig rätt nöjd med sig själv. Samtidigt ska man inte gå till överdrift, kroppen behöver vila också, speciellt efter hårda pass. Men är du inte idrottare på heltid kanske du inte behöver ligga i soffan resten av dagen. Det räcker med att resa sig och hämta lite kaffe, mecka med cykeln, borsta cykelskorna eller något annat lite lagom vilsamt.

Det är inte helt klarlagt exakt vad som händer i kroppen hos den som är stillasittande under en längre tid, men rent fysiskt har man sett negativa effekter på till exempel ett ämne som heter lipoproteinlipas, vid mycket stillasittande. Lipoproteinlipas är viktigt för fettomsättningen och en dålig funktion är kopplat till sjukdomar som övervikt, diabetes och förhöjda blodfetter. Med dagens forskningsresultat framför näsan kan man ändå konstatera att kroppen inte är gjord för att vara stilla, och det kommer säkert fler studier framöver som visar mer exakt på vilka effekter vårt mer och mer inaktiva samhälle har på kroppens hälsa och funktionsförmåga.

Stå dig smal

Ett intressant faktum är att även om du tränar en stund varje dag så är det resten av tiden på dygnet som utgör den största möjligheten till energiförbrukning,vilket är bra att känna till för den som till exempel lider av övervikt. Bara genom att stå upp istället för att sitta ökar du energiomsättningen med 90 %.

Om du strosar runt stiger den siffran till 150 %. Med tanke på att det tidsmässigt handlar om runt 15 timmar per dygn med träning och sömn borträknat, så kan man lätt inse att det kan bli ansenliga mängder energi. Enkla förändringar som att gå och hämta utskrifter från skrivaren längst bort, stå och arbeta under perioder, gå och prata med kollegan istället för att skriva ett mail och promenera till bussen eller till lunchstället kan göra stor skillnad i längden.

Det här är ju råd som känns som de riktar sig till de riktiga soffpotatisarna, men med de senaste forskningsrönen i åtanke inser man att det gäller oss alla, oavsett fysisk form och eventuella överflödiga kilon. Det kan vara värt att fundera på hur din vardag ser ut och när man kan smyga in lite fysisk rörelse. Små insatser kan ge stora resultat.

Den sällsynta motionären

Det tål att upprepas, genom att hålla dig i form på cykeln ger du din kropp den bästa present den kan få, och du tillhör en tyvärr alltför liten skara människor som är fysiskt aktiva och har bra kondition. Och det är förstås fortfarande fullt tillåtet att med gott samvete totalslappa i soffan som belöning för ett bra pass på cykeln.

Men det kan löna sig att tänka igenom hur resten av dagen ser ut och kanske försöka vara lite lätt fysiskt aktiv under fler timmar av dygnet än just under träningspasset, åtminstone om du har ett stillasittande jobb. Belöningen blir en ännu mindre risk för att drabbas av någon av våra vanligaste folksjukdomar, en allmänt bättre hälsa och förmodligen blir du också en ännu starkare cyklist – fast det är inte visat i någon forskningsstudie ännu. Ännu.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Ny luftigare Prevail från Specialized

Specialized kallar sin nya S-Works Prevail II Vent för den mest ventilerade hjälm de någonsin...

Läs mer

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer

"Cykling är framtiden"

Det här kommer ju inte som en nyhet för oss cyklister, för vi vet ju...

Läs mer

Få cyklister är nöjda med läget i kommunerna

Cykelfrämjandets nya nöjdhetsundersökning Cyklistvelometern visar att Örebro, Karlstad och Finspång är Sveriges bästa kommuner att...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ernesto Colnago för arvet vidare

I dag, 140 år efter att den första kedje- och pedaldrivna tvåhjulingen såg dagens ljus,...

Läs mer
Bicycling #5 - ute nu!

En liten tjuvtitt på årets femte nummer av Bicycling Inte prenumerant? Just nu under Coronatider behöver vi ert stöd lite...

Läs mer
Låt barnen cykla

Coronapandemin och trängseln i kollektivtrafiken ger elever fler skäl att cykla till skolan – Cykla eller gå till skolan! Då...

Läs mer