Siljan runt – Propagandacykling, dalahästar och gubbgodis

Siljan runt – Propagandacykling, dalahästar och gubbgodis


Det här är ett lopp jag hört talas om sedan mitt första tramptag för några år sedan. Att det ska vara vackert. Gemytligt. Och att distansen är lagom. Jag minns att jag första gången tänkte: 16 mil – lagom? Snarare skitlångt. Men nu när jag cyklat några år så tycker jag nog att 16 mil faktiskt är en lagom distans en solig lördag i början på juni. Jag hämtar ut mitt startbevis och möter upp ett gäng från Sherides. Några känner varandra, andra har aldrig träffats. Tre killar och sju tjejer. Jag köper en kaffe. Köper en till. Och livet känns bra.

Innan starten klockan 07:00 släpper de iväg de föranmälda snabbklungor som vill ha en sista genomkörare inför Vätternrundan. Vi andra rör oss framåt i startledet och får till slut börja trampa. Det är närmare 4 200 startande på totalt tre olika distanser: 7, 12 respektive 16 mil.

Först går det nerför och hela klungan hackar tänder, solen har ännu inte börjat värma. Vi tar det lugnt men rullar ändå förbi gäng efter gäng när vägen blir lite bredare. Planen är att Sherides ska stanna i tre depåer: Garsås där det serveras korv, Leksand där det ska finnas dryck och bullar och slutligen vid en fäbod i Björka.

Vi rullar genom Vinäs och Mora, förbi Klockstapeln vid Vasaloppsmålet där en av tjejerna säger ”här har jag gått i mål”. Vidare förbi Bonäs, Våmhus, Bäcka och vidare genom Orsa och ner till rondellen i Mora-Noret. Där finns bara en skylt som säger 12 rakt fram. Förvirrade cyklister överallt. Vissa drar iväg efter motorvägen. Andra tar tre extravarv i rondellen. Vi stannar till och fortsätter sedan rakt fram.

Färnäs och Nusnäs – det står stora dalahästar lite här och var. Det är här de ”riktiga” dalahästarna tillverkas. Vi pratar om att vi längtar mer efter att kissa än efter korven. Så plötsligt efter en liten uppförsbacke dyker Garsås upp med korv, dryck, soppa och bullar. Och bajamajor.

Vidare till Vikarbyn och små byvägar till Rättvik. De som är starka drar en längre stund, de som har mindre kraft går runt direkt. Mil efter mil passerar och klungan blir alltmer samcyklad. Fint. Älskar ljudet av en klunga som andas och trampar tillsammans.

Efter Rättvik passerar vi den ena idyllisk byn efter den andra. Vi svänger av Riksväg 70 före den långa backen upp till Tällbergsporten och cyklar förbi byarna Kullsbjörken, Östanhol och Laknäs innan vi kommer upp till Tällberg. Solen skiner, gräset är grönt, Siljan glittrar, det är fäbodar på sidan av vägen, människor hejar och det känns som jag befinner mig mitt i en reklamfilm för svensk turistcykling.

Vid Sommarland i Leksand stannar vi till i kontrollen och äter bullar, bananer, sportdryck och blåbärssoppa. Sedan kommer Siljansnäs och jag minns bara härliga vägar och att jag inte vill att det ska ta slut. Känner mig stark och drar gärna. Bjuder på Snickers och Mentos till dem som vill ha. Tänker att det är bra mycket roligare att ha en egen klunga än att följa rådet jag fick av en kompis som cyklat mycket:
”Hitta en stor gubbe som ser ut att cykla lite snabbare än dig. Lägg dig bakom. Byt gubbe om han cyklar för sakta. Ta med dig gubbgodis och bjud så du håller honom glad.”

Vad är egentligen gubbgodis? Skulle en påse med Bridgeblandning smälta i värmen? Och hur ser sådana där gröna kulor ut efter en dag i ryggfickan?

Jag drömmer om att få kaffe och ta en teambild vid sista kontrollen, Björka fäbodar, eftersom vi sagt att vi ska stanna där. Men när jag säger ”JIHOOO HÄR ÄR DET” så hojtar klungan ”NEJ VI FORTSÄTTER”. Det är bara 13 kilometer kvar till målet på Sollerön. Vi trampar på.

Älskar på den här känslan. Känslan att jag är precis där jag vill vara just nu. Känslan av att vara stark. Att ha ett glittrande Siljan till höger, och sitta i en klunga jag kommit att älska.

Siljan runt 2 juni 2018

Var: Orsasjön och Siljan i Dalarna. 

Distans: 16 mil (runt Siljan och Orsasjön), 12 mil (runt Siljan) eller 7 mil (runt Orsasjön)

Tävling: Nej.

Tidtagning: Ja

Depåer: 6 stycken på långa banan

Pris: 450 – 700 kronor. 

Loppet är i dagsläget fulltecknat men vill du köra kanske du leta startplats på www.startplatser.se

*Artikeln publicerades ursprungligen maj 2017

Antal kommentarer: 2

Olof Karnros

Visst känner man igen sig i Sofies reportage efter åtta Siljan rundor …..i rad. När solen skiner är det underbart att vara på vägarna runt Siljan.
Men 2012 var det så kallt att det snöade när vi åkte tillbaka till stugan efter målgång. Åker min nionde runda i år 2017.
Nästa år är det således dax för storhästen. Ser fram mot det samt att träffa alla kompisar.


Börje Mannberg

Härligt känner att jag är med och cyklar som om det var idag och inte i fjol då jag och dottern cyklade Siljan runt och stannade på samma platser som SofieCoronasmittan stoppar Vårgårdas World Tour

Coronasmittan stoppar Vårgårdas World Tour


Vårgårda CK tvingas ställa in sin World Tour-tävling för damcyklisterna. Världseliten skulle ha tävlat i Sverige och Vårgårda i början av augusti men Coronasmittan sätter stopp för arrangemanget.

– Det är naturligtvis väldigt ledsamt men efter samtal med både kommunen och sponsorer ser vi inga möjligheter att i det här läget få ihop den organisation som krävs kring tävlingen och den cykelfest som innefattar hela den helgen, säger Helen Henriksson, ordförande i Vårgårda CK.
Elva World Tour-tävlingar har redan ställts in eller uppskjutits på grund av Coronapandemin.
I ett reviderat tävlingsprogram räknar Internationella Cykelförbundet, UCI, med att kunna starta tävlingarna igen den 1 augusti med tidigare flyttade Strade Bianche. Vårgårda skulle ha kört lagtempo och linjelopp helgen därefter.
– Men som det ser ut nu där det råder restriktioner kring att överhuvudtaget kunna förflytta såg vi ingen annan väg att ställa in. Det är tråkigt men vi känner att vi fattat rätt beslut. Nu ser vi framåt och räknar med att vara tillbaka med World Tour i augusti 2021, säger Helen Henriksson.


Göteborgsgirot 2020 flyttas till sista helgen i augusti

Göteborgsgirot 2020 flyttas till sista helgen i augusti


På grund av den nuvarande situationen med Covid-19 flyttas Göteborgsgirot fram till den sista helgen i augusti. Loppen kommer alltså att cyklas lördag 29 och söndag 30 augusti.

För att inte samla för mycket folk på samma ställe kommer det samtidigt kommer ske vissa uppdateringar i själva genomförandet av evenemanget. Bland annat genomförs lördagens lopp med en satellitstart och målgång sker i Skatås. Söndagens lopp har både start och målgång i Skatås.

När dessutom Tour De France flyttar till samma datum så finns det fler fina cykelhändelser att samlas kring. En önskan är att visa Touren på storbild på ängen uppe i Skatås. Det blir en fin after bike, heter det i ett pressmeddelande

Tävlingsklasserna pausas till 2021 och även Barngirot och Trehjulingsloppet tar en paus i år. Vill du köpa startplats redan nu? Det gör du enklast direkt via hemsidan, klicka här

Göteborgsgirot 140 km
Start på Hisingen och målgång i Skatås.
Tävlingsklass ställs in tillsvidare.

Stadsgirot 70 km
Start på Hisingen och målgång i Skatås.

Maxigirot 20 km
Start och målgång i Skatås.

Bra Bil XC MTB 50 km
Start och målgång i Skatås.
Tävlingsklass ställs in tillsvidare.

Samtliga köpta startplatser gäller det nya datumet. Startplats i tävlingsklass kommer att flyttas till motionsklass. Den som redan köpt startplats till Barngirot kommer att bli kontaktad via mail och kan byta till en startplats i Maxigirot 20 km eller välja att flytta sin startplats till 2021. Om du i och med datumflytten inte har möjlighet att delta rekommenderar organisationen dig att överlåta eller sälja startplatsen till någon annan. Läs mer om det här.


SM skjuts upp till augusti och går i Uppsala

SM skjuts upp till augusti och går i Uppsala


Nu är det klart. Upsala CK arrangerar SM i landsväg/linje för seniorer och juniorer helgen den 22–23 augusti – förutsatt att restriktionerna runt coronaviruset lättat. Den 14–15 augusti körs linjemästerskapen för masters- och ungdomsklasserna i Uppsala.

– Det är en ära för Upsala CK att åter stå som arrangör för ett mästerskap. Vi har UCI godkända tävlingsbanor redo för start i central stadsmiljö, säger Göran Mattsson, ordförande i Upsala CK som syftar på den klassiska Skandisbanan (Scandinavian Race) med start och mål vid historiska Uppsala slott.

Turerna kring SM landsväg 2020 har varit många. Ursprungligen skulle SM körts i Lindvallen, Sälen under midsommarhelgen. Men på grund av coronakrisen beslutade Skistar att flytta fram öppnandet av sommarsäsongen. Det innebar att Lindvallens anläggning skulle vara stängd helgen den 20–23 juni 2020, och att Linje-SM inte kunde genomföras som tänkt.

Initialt övervägde förbundet möjligheterna att senarelägga SM i Lindvallen, samtidigt undersöktes möjligheterna att hitta en alternativ SM-arrangör. Under arbetets gång meddelade dock internationella cykelförbundet UCI att de spikat helgen 22-23/8 för nationella mästerskap i elitklasser. Detta datum har därför styrt arbetet med att hitta en lämplig arrangör.

– Svenska Cykelförbundet har sedan beskedet från Skistar suttit i förhandlingar med flera potentiella SM-arrangörer. Till sist föll valet på Upsala CK som aktivt sökt en lösning för att kunna arrangera Skandisloppet, samtidigt som förbundet aktivt sökt en arrangör till SM, säger Leif Karlsson, generalsekreterare på SCF.

Även Göran Mattsson är nöjd med arrangemanget då Skandisloppet, i egenskap av världens äldsta cykeltävling, kan köras för 112:e gången, men i år med SM-status.

– Ursprungsplanen var att arrangera UCI-tävlingar för damer och herrar i början av maj, men på grund av covid-19 har förutsättningarna ändrats radikalt. Idrotten ska kännetecknas av positivism, gemenskap, prestation och framåtanda. Det behöver vi alla i samhället mer än någonsin nu. Vi vill gärna stödja SCF att hålla traditionerna vid liv i en tuff tid och tillsammans har vi möjlighet att skapa ett modernt mästerskap med stark förankring i historien, säger Göran Mattsson i ett pressmeddelande från SCF

Förutsatt restriktionerna runt coronaviruset lättats, körs Linje-SM den 22 och 23 augusti med följande fördelning:

22 augusti: SM Linje – herr junior och dam senior, Uppsala
23 augusti: SM Linje – dam junior och herr senior, Uppsala

Den 14-15 augusti gäller följande fördelning:

14 augusti: SM Linje, mastersklasser, plus ungdomsstafett, Uppsala
15 augusti: SM Linje ungdomsklasser, Uppsala

Helgen 3-4 oktober är reserverat för SM, om tävlingsförbudet kvarstår i augusti.

Övriga datum SM-landsväg

30 juni: SM Kortbana ställs in efter besked från RF att SM-veckan Halmstad ställs in. Alternativa datum för SM-kortbana är 4-6 augusti i Halmstad – inget beslut är dock taget i frågan.

25–26 juli: SM Tempo, Lekeryd


Grattis, ni vann startplatser till Lidingöloppet MTB 2020

Grattis, ni vann startplatser till Lidingöloppet MTB 2020


Första helgen i maj avgörs Lidingöloppet MTB, ett lopp som bjuder på många kurvor, vacker natur och en del backar. En riktigt fin tävlingsstart på cykelsäsongen.

Ni fem som vann startplatser till årets upplaga heter:

Sami Chabouni

Ki Cedergren

Linda Bångdal Tibemo

Peter Broman

Lotta Milton Frykholm

Ni kommer alla få enskilda mejl 

Grattis och lycka till på loppet!

[form code= 88]

 


Tävla om startplatser till Lidingöloppet MTB 2020