Siljan runt – Propagandacykling, dalahästar och gubbgodis

Siljan runt – Propagandacykling, dalahästar och gubbgodis


Det här är ett lopp jag hört talas om sedan mitt första tramptag för några år sedan. Att det ska vara vackert. Gemytligt. Och att distansen är lagom. Jag minns att jag första gången tänkte: 16 mil – lagom? Snarare skitlångt. Men nu när jag cyklat några år så tycker jag nog att 16 mil faktiskt är en lagom distans en solig lördag i början på juni. Jag hämtar ut mitt startbevis och möter upp ett gäng från Sherides. Några känner varandra, andra har aldrig träffats. Tre killar och sju tjejer. Jag köper en kaffe. Köper en till. Och livet känns bra.

Innan starten klockan 07:00 släpper de iväg de föranmälda snabbklungor som vill ha en sista genomkörare inför Vätternrundan. Vi andra rör oss framåt i startledet och får till slut börja trampa. Det är närmare 4 200 startande på totalt tre olika distanser: 7, 12 respektive 16 mil.

Först går det nerför och hela klungan hackar tänder, solen har ännu inte börjat värma. Vi tar det lugnt men rullar ändå förbi gäng efter gäng när vägen blir lite bredare. Planen är att Sherides ska stanna i tre depåer: Garsås där det serveras korv, Leksand där det ska finnas dryck och bullar och slutligen vid en fäbod i Björka.

Vi rullar genom Vinäs och Mora, förbi Klockstapeln vid Vasaloppsmålet där en av tjejerna säger ”här har jag gått i mål”. Vidare förbi Bonäs, Våmhus, Bäcka och vidare genom Orsa och ner till rondellen i Mora-Noret. Där finns bara en skylt som säger 12 rakt fram. Förvirrade cyklister överallt. Vissa drar iväg efter motorvägen. Andra tar tre extravarv i rondellen. Vi stannar till och fortsätter sedan rakt fram.

Färnäs och Nusnäs – det står stora dalahästar lite här och var. Det är här de ”riktiga” dalahästarna tillverkas. Vi pratar om att vi längtar mer efter att kissa än efter korven. Så plötsligt efter en liten uppförsbacke dyker Garsås upp med korv, dryck, soppa och bullar. Och bajamajor.

Vidare till Vikarbyn och små byvägar till Rättvik. De som är starka drar en längre stund, de som har mindre kraft går runt direkt. Mil efter mil passerar och klungan blir alltmer samcyklad. Fint. Älskar ljudet av en klunga som andas och trampar tillsammans.

Efter Rättvik passerar vi den ena idyllisk byn efter den andra. Vi svänger av Riksväg 70 före den långa backen upp till Tällbergsporten och cyklar förbi byarna Kullsbjörken, Östanhol och Laknäs innan vi kommer upp till Tällberg. Solen skiner, gräset är grönt, Siljan glittrar, det är fäbodar på sidan av vägen, människor hejar och det känns som jag befinner mig mitt i en reklamfilm för svensk turistcykling.

Vid Sommarland i Leksand stannar vi till i kontrollen och äter bullar, bananer, sportdryck och blåbärssoppa. Sedan kommer Siljansnäs och jag minns bara härliga vägar och att jag inte vill att det ska ta slut. Känner mig stark och drar gärna. Bjuder på Snickers och Mentos till dem som vill ha. Tänker att det är bra mycket roligare att ha en egen klunga än att följa rådet jag fick av en kompis som cyklat mycket:
”Hitta en stor gubbe som ser ut att cykla lite snabbare än dig. Lägg dig bakom. Byt gubbe om han cyklar för sakta. Ta med dig gubbgodis och bjud så du håller honom glad.”

Vad är egentligen gubbgodis? Skulle en påse med Bridgeblandning smälta i värmen? Och hur ser sådana där gröna kulor ut efter en dag i ryggfickan?

Jag drömmer om att få kaffe och ta en teambild vid sista kontrollen, Björka fäbodar, eftersom vi sagt att vi ska stanna där. Men när jag säger ”JIHOOO HÄR ÄR DET” så hojtar klungan ”NEJ VI FORTSÄTTER”. Det är bara 13 kilometer kvar till målet på Sollerön. Vi trampar på.

Älskar på den här känslan. Känslan att jag är precis där jag vill vara just nu. Känslan av att vara stark. Att ha ett glittrande Siljan till höger, och sitta i en klunga jag kommit att älska.

Siljan runt 2 juni 2018

Var: Orsasjön och Siljan i Dalarna. 

Distans: 16 mil (runt Siljan och Orsasjön), 12 mil (runt Siljan) eller 7 mil (runt Orsasjön)

Tävling: Nej.

Tidtagning: Ja

Depåer: 6 stycken på långa banan

Pris: 450 – 700 kronor. 

Loppet är i dagsläget fulltecknat men vill du köra kanske du leta startplats på www.startplatser.se

*Artikeln publicerades ursprungligen maj 2017


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
  • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
  • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
  • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Olof Karnros

Visst känner man igen sig i Sofies reportage efter åtta Siljan rundor …..i rad. När solen skiner är det underbart att vara på vägarna runt Siljan.
Men 2012 var det så kallt att det snöade när vi åkte tillbaka till stugan efter målgång. Åker min nionde runda i år 2017.
Nästa år är det således dax för storhästen. Ser fram mot det samt att träffa alla kompisar.


Börje Mannberg

Härligt känner att jag är med och cyklar som om det var idag och inte i fjol då jag och dottern cyklade Siljan runt och stannade på samma platser som SofieLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Emilia Fahlin spurtade till sig en OS-plats

Emilia Fahlin spurtade med stor sannolikhet till sig en OS-plats i Tokyo genom sjätteplatsen i...

Läs mer

Tre svenskor till start i World Tour-premiären på Strade Bianche

Tre svenska cyklister finns på startlinjen när damernas World Tour inled idag, lördag. Veteranerna Emilia...

Läs mer

Upsala CK får SM i Landsväg 2021-2022

Svenska Cykelförbundet har tilldelat Upsala CK Linje-SM under 2021 och 2022. Linje-SM 2021 kommer genomföras...

Läs mer

Kim Magnusson och Nathalie Eklund - Svenska mästare i Landsväg 2020

Under helgen har alltså Skandisloppet Linje-SM äntligen avgjorts och Sverige har fått nya svenska mästare...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Ludvigsson och Nordén redo för VM

En trupp på sex cyklister representerar Sverige vid UCI Road Championship 2020 i Imola, Italien...

Läs mer
Göteborgsgirot 2020 ställs in

På grund av den nuvarande situationen med Covid-19 har organisationen bakom loppet beslutat att ställa in samtliga lopp under Göteborgsgirot...

Läs mer
Coronasmittan stoppar Vårgårdas World Tour

Vårgårda CK tvingas ställa in sin World Tour-tävling för damcyklisterna. Världseliten skulle ha tävlat i Sverige och Vårgårda i början...

Läs mer