Utrustningen du måste ha med dig

Utrustningen du måste ha med dig


Som cyklist bygger man upp ett kit av slang, pump och verktyg. Följ listan nedan över nödvändiga prylar, tips och kunskaper så slipper du ringa taxi om olyckan är framme.

Utrustning för landsvägen:

Slang

Pump

Miniverktyg med kedjebrytare

Energikaka eller gel

Däckavtagare 1-2

Pengar

ID-kort

Telefon (i vattentätt fodral)

Lätt vindjacka eller väst/armvärmare beroende på väder

Självhäftande punkalappar

Extra kedjelänk/stift

Utrustning för mountainbike:

Slang

Pump

Miniverktyg med kedjebrytare

Energikaka eller gel

Extra energikaka

Däckavtagare 1-2

Pengar

ID-kort

Telefon (i vattentätt fodral)

Lätt vindjacka eller väst beroende på väder

Självhäftande punkalappar

Extra kedjelänk/stift

Silvertejp

Buntband

Plåster och första förband

Plastbit att laga däck med

Råd

Det finns inga måsten

För trivselturer kan man ta med sig mycket men vill man cykla fort så packar du så lite som möjligt. Avgör själv var gränsen mellan lagom tungt till för tungt går. Undvik att ta med dig kaffebryggaren. 

Ha koll på prylarna
Serva cykeln regelbundet och byt slitdelar i tid. Att cykla en hel säsong utan haverier eller punkteringar är inte omöjligt – om du ser problemen i tid.

Få inte punktering
Det dålig stil att låta sina kompisar vänta på dig för att du inte håller efter din cykel INNAN ni drar ut för att hoja. 

Kontrollera däcken efter sprickor, stenar, skärsår. Allt som kan orsaka en punktering. Tvätta cykeln. Var proaktiv och cykla inte rätt över glasskärvor. Eller rostig spik. Det går att undvika punkteringar. I flera år. 

Drick och ät
Drick varje kvart och ät något med en halvtimmes mellanrum. Ett bra tips är att dricka och äta när någon annan i gruppen gör det.

Pengar
Pengar är alltid viktigt att ha med sig. För fika, nödmat eller taxi hem om cykeln totalhavererar. Sedlar kan också användas för att laga uppskurna däckssidor.

Packa rätt när du cyklar landsväg 
Packa slang, verktyg och däckavtagare i en sadelväska eller i en tom vattenflaska som du sätter i ena flaskstället. Detta funkar om du bara använder en flaska att dricka ur.

Förvara pengar, id-kort (eller försäkringskort, viktigt om du cyklar utomlands) och telefon i en plastpåse eller ett vattentätt fodral. 

Mini eller maxi?
Minimalisten kör bara med ett betalkort. Med självhäftande punkalappar klarar du flera punkor. Ett miniverktyg med en kedjebrytare gör att du klarar kedjebrott. 

Packa rätt
Packar du allt i de tre ryggfickorna så fördela utrustningen på rätt sätt för komfort. Tungt och otympligt i mittenfickan, särskilt vattenflaska, jacka, väst och minipump. 

I de yttre fickorna placerar du telefon och energimat till exempel. Ting du lätt vill komma åt. Packar du tungt i en av de yttre fickorna kommer tröjan halka snett. Och det ser grymt fult ut. 


I skogen

Bortom asfalten kan mycket mer hända. I skogen är du långt bort från en taxi som kan köra hem dig om du råkar ut för ett totalhaveri. Stenar kan lätt slita av en bakväxel eller skära sönder ett däck om du är oförsiktig.

Däcksräddaren
Den vanligaste punkteringen är genomslaget. Kör mjukare. Har man otur skärs däcket sönder. För att rädda ett däck som har ett så stort hål att slangen bälgar ut så gäller det att vara förberedd. Tag med en plastbit, en bit av tandkrämstuben fungerar bra och lägg den mellan det trasiga däcket och slangen innan du pumpar däcket. En ihopvikt sedel fungerar också.

Silvertejpen
De saker som inte går att laga med silvertejp är få. Vira ett par meter runt pumpen.

Telefonen
Knappa in förkortningen ICE, In Case of Emergency, i början på de namn som är anhöriga om olyckan skulle vara framme. Räddningspersonalen tittar efter ICE i din telefon och vet snabbt vilka de ska ringa. Förvara telefonen i ett vattentätt fodral. 

Har vi missat någon bra del eller utrustning som kan rädda dagen om olyckan är framme? Kommentera gärna nedan. Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Svenska Cykelförbundet lanserar ny SWE Cup i fartfylld disciplin

Som en korsning mellan störtlopp och svenska rallyt. Där har ni MTB Enduro – disciplinen...

Läs mer

Sverige kan få världscupstävlingar i XCO 2023 och 2024

Svenska Cykelförbundet har skrivit under en avsiktsförklaring med Internationella Cykelunionen (UCI) med målet att få...

Läs mer

Trek släpper nya E-caliber

En utjämnare, ett mellanting, ingen vanlig el-mtb men knappast en vanlig mtb heller – säg...

Läs mer

STIGCYKLISTENS 7 BUDORD

Det finns plats för alla i skogen men med ett ökat intresse för friluftsliv är...

Läs mer

Dangerholms Scott Hyper Spark - Världens kanske mest avancerade mountainbike

Det tog över två år, men nu är Gustav Gullholm, även känd som Dangerholm, färdig...

Läs mer
Finsk jägare skulle jaga fågel - dödade cyklist

En 30-årig man har dött i Urho Kekkonens nationalpark i Savukoski i Lappland efter att ha blivit träffad av en...

Läs mer
Nino Schurters nyckel till framgång

Enligt Nino Schurter är nyckeln till åtta världsmästartitlar i mountainbikens XCO-gren – och några kistor med andra medaljer – hans ihållighet....

Läs mer