Så når du dina mål 2015!

Så når du dina mål 2015!


En överdimensionerad motor i en för liten bil blir sällan lyckat. Risken att chassit brister är överhängande. Exakt samma logik gäller med din kropp. Utan tillräcklig balans i din egen kropp är risken för skador och onödigt slitage stort.  Visst, självklart kan du köra 4×4-intervaller på testcykeln, och bli både starkare och snabbare, men det är varken smart eller långsiktigt att blint lita på pannbenet om du vill ha en långvarig karriär på cykeln. Det gäller framförallt när du börjar komma upp i åldern och kroppen blir skörare.

För att uppnå din potential som cyklist behöver du veta vilka faktorer som påverkar dig på väg mot dina mål. Ett mål kan liknas vid ett cykelhjul där ekrarna påverkar ditt resultat. Det kan bland annat vara fysisk eller mental styrka, kost, sömn och uthållighet. 

Är dessa faktorer optimerade så att kapaciteten motsvarar kraven, kommer det att gå fort och smidigt. När alla ekrar är lika spända och fälgen är rak kan hjulet ta mer stryk utan att bli skevt, samt leverera kraften ned i backen på ett effektivt sätt, och därmed hjälpa dig att snabbare nå dina mål. Är hjulet däremot skevt och äggformat är det viktigt att titta närmare på vilka ekrar som behöver justeras. Att stärka upp dina svaga länkar kan vara det som snabbast ger dig en långvarig positiv förändring för cyklandet. 

Inre och yttre faktorer
I stort kan man kategorisera i inre och yttre faktorer. Yttre faktorer kan vara geografiska, ekonomiska, sociala och väderberoende. Många vet att de påverkar resultaten och träningen, men väljer ändå att blunda och bara kör på. Ibland funkar det, ibland inte, men när du gör dig medveten om dessa faktorer är det lättare att se hur de påverkar dig så att du kan skapa förändring.

De inre faktorerna är sådant som sker inne i din kropp – styrka, rörlighet, teknik, kontroll, skadehistorik, aerob och anaerob kapacitet, samt energigivande processer som exempelvis förbränning. 

Tänk efter före
Rehab är ett vanligt ämne i min bransch. Jag pratar ännu hellre om prehab – alltså förebyggande åtgärder för att stärka dina svaga länkar. Med bra och rätt prehab kan man slippa rehab.

Första steget i en sådan förebyggande process är att sätta upp ett mål så du vet vart du ska. Efter det är det lättare att skapa en kravbild över vad som krävs för att du ska nå målet 

När du radat upp dina styrkor och dina svaga länkar vet du mer om var du befinner dig idag. Nu har du en resplan: A idag – B i mål imorgon. Ta den viktigaste svaga länken och gör en tidsplan och ett delmål för den. Resan är igång. 

De inre faktorerna kan vara svåra att screena själv, men mycket beror på var du sätter ditt mål och vad du har för krav. Vill du vara med i OS behöver du ett helt team runt omkring dig, där alla har ansvar för en egen del som man jobbar väldigt noggrant med. 

Vill du istället cykla Vätternrundan under 9-10 timmar kan du klara förberedelserna på egen hand, men det kräver fortfarande kunskap och planering.

Det finns mycket duktigt yrkesfolk som kan hjälpa dig att screena alla dessa inre faktorer och ge feedback för förändring. Naprapater, kiropraktorer, sjukgymnaster, personliga tränare, coacher med mera, men självklart finns det också mycket du kan göra själv.

Screening – gör det själv!

Börja året och säsongen med en fysisk självrannsakan. Var står du idag?

 • Har du skador eller smärta? Kontakta medicinsk expertis
 • Se dig i spegeln, och titta särskilt på ben, bäcken och axlar. Är du symmetrisk? 
 • Vad kan det du ser ha för betydelse för din cykling? 
 • Bli medveten om din hållning i vardagen. Den påverkar dig också på cykeln.
 • Ergonomi – hur sitter du egentligen på jobbet? Kan det hänga ihop med din stela bröstrygg?
 • Fundera på din kapacitet i form av den här triangeln. Var befinner du dig, och vart vill du?
 • Hur ser du egentligen ut på cykeln? Filma dig själv! Antingen med en vanlig kamera, eller med hjälp av exempelvis den idrottsanalytiska appen Ubersense som gör att du sedan kan gå in och mäta vinklar och titta exakt på vad som händer i slow-motion. För att filma kanske du behöver en kompis eller ett stativ till hjälp.
 • Cykla med effektmätare och jämför med andra eller dig själv över tid. 
 • Komplettera med alternativ träning.
NÄSTA DEL: Övningarna som håller din kropp stark och balanserad

Marcus Lofjord är legitimerad naprapat och bike-fit-expert. Dagligen möter han cyklister som har ont både här och där. För Bicycling skriver Marcus om skador, smärta och svaga länkar – och hur du ska slippa dem.


Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Vi har tagit ett långt snack med Sveriges argaste mekaniker
 • Bjuder på en prylspecial med en hel hög med nya prylar
 • Träffat Tim Krabbe, författaren till ”cyklisten”
 • Kollat in vad som kanske är världens bästa bambucykel

Ute nu!

Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Ny forskning: Överträning orsakar störning i mitokondrierna

En ny, svensk studie visar att alltför hård träning stör cellens kraftverk, mitokondrierna. Det försämrar...

Läs mer

Skruva upp värmen och sikta på en värmevecka

Att träna inne i värmen och bli ordentligt varm och svettig är något vi oftast...

Läs mer

5 nycklar till mer balans i din träning

Glöm det där med att ständigt försöka träna så hårt som möjligt. Sträva istället efter...

Läs mer

10 den magiska siffran

Vill du fördubbla dina chanser att bli äldre utan att bli sjuk? Då ska du...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

4 coreövningar som gör dig uthålligare i sadeln

Träna och aktivera de viktigaste musklerna på bara 10 minuter – vi visar hur!

Läs mer
Nycklarna till en bättre vinter på cykeln

Ena dagen yr snön, nästa dag faller regnet, däremellan åker termometern upp och ner som en jojo. Det kan vara...

Läs mer
Ett pannbens fyra pelare

Säg den cyklist som inte någon gång tänkt eller pratat om vikten av ett starkt pannben. Eller i avundsjuka cyklat...

Läs mer